27.04.2020
A arborat Tricolorul Moldovei pe trei dintre cei mai inalti munti de pe planeta

Astazi, Republica Moldova marcheaza Ziua Drapelului. Din 27 aprilie 1990, ziua in care tricolorul a fost desemnat drapel de stat, si pana azi, cele trei culori ne fac sa fim mandri de locul unde ne-am nascut si sa ducem faima Republicii Moldova oriunde am ajunge. Tricolorul, simbolul tarii, a fost arborat pe cei mai inalti munti din Europa, Africa si ambele Americi. 

Citeste si : Deznodamantul de la Vocea Ucrainei i-a infuriat pe fani. „Nu in zadar Dan a vorbit toata seara despre falsitatea din showbiz.”

Pasionat de aviatie, parasutism si alpinism, omul de afaceri Sergiu Cretu este printre putinii tineri care au reusit sa arboreze drapelul tarii la altitudini de mii de metri.

In februarie, anul trecut, tricolorul nostru flutura la 6962 metri inaltime, pe cel mai inalt varf de pe ambele Americi, Aconcagua. „A fost cea mai grea misiune”, spune Sergiu Cretu. El impreuna cu inca noua alpinisti romani, au avut de infruntat temperaturi de la plus 30 de grade la poale, pana la minus 25 de grade in varful muntelui si vanturi ce bateau cu 120 de km/h.

 

Pe Elbrus, cel mai inalt munte din Europa, avand o inaltime de 5642 de metri deasupra nivelului marii, il asteptau alte peripetii.

 „Ascensiunea a fost a naibii de dificila, din punct de vedere fizic, deoarece vremea a fost foarte capricioasa, cu ger puternic si vanturi de 45 de km/h. Rafalele ajungeau si pana la 60 de km/h. Temperatura era de -20, dar se resimtea si mai mult. Era suficient sa-mi scot manusa de pe mana si in cateva secunde nu-mi mai simteam degetele. 

Iar altitudinea ridicata, mediul sarac in oxigen si presiunea scazuta in lipsa aclimatizarii corespunzatoare, putea duce la aparitia „raului de altitudine” cu consecinte potential fatale.”, le comunica Sergiu prietenilor virtuali intr-o postare pe Facebook.

Chiar si asa, el impreuna cu inca trei moldoveni, Alexandru Ralea, Mihail Duca si Nicolina Moruz, au reusit sa arboreze drapelul tarii pe varful vulcanului inactiv, Elbrus din muntii Caucaz. Escaladarea a durat 48 de ore.

 

Steagul Moldovei a fost admirat si pe culmile continentului African. In 2017, omul de afaceri, impreuna cu inca noua tineri, au escaladat cel mai inalt pisc montan din Africa – Kilimanjaro, care are o inaltime de 5895 de metri.

Sergiu Cretu este moldoveanul care a reusit sa cucereasca si sa arboreze drapelul tarii pe trei cei mai inalti munti din grupul „celor sapte varfuri” montane, de pe toate continentele lumii.


Sursa foto: Arhiva personala

Articole din aceeasi categorie