Perseverenta da roade! Femeia - Ofiter superior, Doina Liutaia-Bujor, despre profesia de politist si feminitate: „Imbracand uniforma pentru prima data, m-au coplesit emotiile. Sorbeam si savuram imaginea ce o vedeam in oglinda”

Pentru unii a fi politist este un vis, pentru altii o simpla profesie, iar pentru Doina Liutaia-Bujor aceasta munca inseamna vocatie, spirit civic, perseverenta si devotament Patriei. De aproape doi ani, cu mandrie si placere isi exercita munca in calitate de Ofiter superior a Unitatii de Control al Frontierei al Sectorului Politiei de Frontiera Aeroport. Stie sa faca fata tuturor provocarilor intalnite, nu mai da importanta greutatilor, insa niciodata nu uita ca este femeie. Gingasia, feminitatea si demnitatea - se citesc pe fata ei. Doina Liutaia-Bujor a oferit un interviu exclusiv pentru perfecte.md si ne-a povestit cat de greu, dar frumos este sa fii o femeie-politist.

Este cunoscut faptul ca profesia de politist necesita multa dedicatie si nopti nedormite acasa. Cum faci fata acestor provocari si ce parere au cei apropiati?

„Atunci cand iti iubesti profesia cu adevarat nu dai importanta greutatilor intalnite, iar atunci cand tu faci lucrul cu satisfactie, celor apropiati nu le ramane decat sa te sustina”.

Ce te-a determinat sa devii o femeie politist?

„Disciplina, perseverenta si devotamentul care sunt caracteristice profesiei ma definesc si in viata de zi cu zi, asta cred ca si a servit un motiv in alegere”.

Cu ce te ajuta aceasta profesie in viata de zi cu zi, ai unele prioritati?

„Daca sa consider o prioritate insasi uniforma, atunci de ce nu! Intotdeauna mi-au placut profesiile in uniforma si da, o consider o prioritate”.

Munca Doinei presupune uneori si situatii de risc, amenintari sau opunere de rezistenta, insa toate aceste se rezolva datorita profesionalismului si uneori, faptului ca este femeie. 

Ai avut vreodata intamplari periculoase atunci cand erai la munca? Povesteste.

„In perioada activitatii in cadrul Politiei Nationale, situatii de conflict uneori erau la ordinea de zi. Contravenienti agresivi, periculosi, care creeau situatii de risc unde trebuia sa actionezi promt in asa fel in cat sa excludem orice final neplacut. Recunosc ca deseori eram pusa in situatii unde trebuia sa dau dovada de profesionalism, insa cel mai des prin comunicarea eficienta si datorita faptului ca sunt femeie imi reusea aplanarea situatiei fara riscuri”.

Daca n-ai fi politist, ce meserie ai alege?

„Nu m-am gandit niciodata la alta varianta, pentru ca imi gasesc profesia drept o vocatie. Dar totusi daca ar exista un careva ,,daca”, cred ca tot in calitate de functionar public, domeniu in care interactionezi in mod direct cu cetatenii”.

Ce emotii ai avut atunci cand ai imbracat pentru prima data uniforma?

„Imbracand tinuta pentru prima data, m-au coplesit emotiile. Sorbeam si savuram imaginea ce o vedeam in oglinda. Eram mandra de mine si cu nerabdare imi doream sa fiu vazuta de toti prietenii si consatenii. Frumoase amintiri…”

Ce calitati trebuie sa posede o femeie daca vrea sa se aventureze in aceasta profesie?

„Daca e sa vorbim de calitatile principale, cu siguranta este vorba de curaj si perseverenta. Dar totusi linistea, caldura si bunatatea ne fac deosebite fata de barbatii din aceasta profesie, oferindu-i un pic de feminitate, in ciuda tuturor stereotipurilor”.

Cum reusesti sa delimitezi politistul din tine, de sotia care trebuie sa fii acasa?

„Desigur ca incer sa nu transpun meseria in viata de familie. Insa, totusi e firesc pentru toti din aceasta profesie, uneori sa schimbam prioritatile in detrimentul familiei. Cu toate acestea familia ramane pe primul loc, aici ne incarcam cu energie si luam doza de putere atat de necesara profesiei date”.

Ai vreo femeie model care te inspira?

„Avand frumoasa profesie de politist, Irina Volk, e femeia care la 43 de ani e general - maior, un exemplu foarte frumos si demn de urmat pentru mine ca angajat al statului!”

Ce vedete si personalitati ai intalnit in timpul lucrului?

„In perioada activitatii am intalnit destul de multe persoane cunoscute din diferite domenii: politica, arta, muzica, insa profesia ne obliga sa nu dam frau liber emotiilor si sa ne exercitam atributiile corespunzator”.

Care a fost cea mai neobisnuita situatie cu un calator suspect? Povesteste intamplarea.

„Ma amuza aceste amintiri, dar au fost multe amintiri de acest gen. Am depistat, in bagajele de mana a pasagerilor, precum si ascunsi in lenjeria intima chiar pe corp, sume de bani care de fapt nu depasesc suma pentru care se intocmeste declaratia vamala. Insa cu regret, pasagerii din necunoasterea legislatiei recurg la acestea siretlicuri”.

Ce te-ar face sa renunti la aceasta meserie?

„Nu exista ceva ce m-ar face sa renunt definitiv la profesia mea, la care am mers atatia ani, construind o cariera zi de zi. Dar temporar da, as renunta cu mare drag in favoarea nasterii unui copil, totusi aceasta este menirea principala a unei femei”.

Cum trebuie sa fie o femeie politist exemplu? Ce calitati trebuie sa posede.

„Femeia politist, in viziunea mea intruchipeaza demnitatea, devotamentul, curajul, patriotismul si spiritul civic. Toate acestea fiind presarate cu feminitate si gingasie”.

Ce sfaturi le-ai da fetelor care isi doresc sa devina politist?

„Tinerelor politiste, le-as spune ceea ce as fi vrut sa aud eu la inceput de drum..." Ca va fi greu! Ca vor fi multe nopti nedormite, multe sorti ce vor depinde de decizia ta, ca va trebui sa renunti la sarbatorile langa familie pentru a fi la straja statului. Dar cu siguranta, avand pasiune fata de profesia aleasa vei fi foarte mandra de tine si sentimentul de autosatisfactie si demnitate va compensa greutatile intalnite. Curaj! "

Ce faci, de obicei, de Ziua Internationala a Femeii?

„De obicei, in sanul familiei. Daca insa sarbatoarea coincide cu serviciul, obisnuim sa sarbatorim in alta zi, asa cum o facem si cu multe altele”.

Cum ai descrie femeile din Moldova in trei cuvinte?

„E greu sa descrii femeile din Moldova in 3 cuvinte, dar reiesind din circumstante, cred ca sunt cele mai devotate, neinfricate si iubitoare”.

 Ce calitati admiri la o femeie?

„Admir intr-o femeie feminitatea, fragilitatea si bunatatea. Admir talentul de a-si scoate in evidenta atuurile, cat si independenta. Admir un simt bun al umorului si capacitatea de a admira frumosul in tot ce o inconjoara”.

Ai un mesaj pentru femeile din Moldova, cu ocazia Zilei de 8 martie?

„Dragi femei, Feminitatea, bunatatea noastra face lumea mai buna! Iubiti tot ce va inconjoara si faceti asta cu pasiune! Mergeti spre scopuri si nu va lasati oprite de obstacole!”

Articole din aceeasi categorie