08.06.2021
Femeile arata mai batrane decat barbatii? Iata factorii care determina acest lucru si cum poti preveni imbatranirea prematura

Ridurile, pielea lasata si petele pigmentare sunt principalele semne ale imbatranirii. Iar femeile sunt predispuse la aparitia acestor imperfectiuni mai devreme decat barbatii. Care sunt cauzele?

Nu este un secret faptul ca femeile traiesc mai mult decat barbatii. Exista, insa, si un decalaj in ceea ce priveste rata de imbatranire, iar femeile par sa fie in dezavantaj. Femeile totusi imbatranesc mai repede decat barbatii.

Femeile sunt mai afectate de stres decat barbatii

Stresul de la locul de munca le afecteaza mai puternic pe femei, potrivit studiilor. De asemenea, fluctuatiile hormonale care apar in cazul femeilor sunt asociate cu depresia. Mai mult, depresia sezoniera are un impact mai mare asupra femeilor decat asupra barbatilor. Stresul constant duce la cresterea nivelului de cortizol, hormon responsabil pentru degradarea colagenului si elastinei, proteine care ofera fermitate si elasticitate pielii.

Citeste si :  Buchetul de mireasa al lui Grace Kelly: povestea unui accesoriu care a transformat tendintele mireselor

Femeile care au nascut imbatranesc mai repede

Un studiu a demonstrat ca sarcina te poate face sa arati cu 11 ani mai batrana. Cercetatorii au descoperit ca femeile care au nascut au telomeri mai scurti decat cele care nu au fost insarcinate si nu au nascut. Telomerii sunt parti situate la capatul fiecarui cromozom. Cu cat telomerii sunt mai scurti, cu atat vei parea mai in varsta.

Pielea barbatilor este mai groasa

Potrivit medicilor dermatologi, pielea barbatilor este cu 25% mai groasa decat pielea femeilor. Procentul variaza de la o persoana la alta, dar in general acesta este nivelul mediu. Cu toate acestea, desi barbatii au mai putine riduri, cele pe care le au sunt de obicei mai adanci decat la femei.

Citeste si :  Adevarul e amar! Iata cateva vedete care au marturisit sincer ca si-au inselat persoana iubita. Vezi care sunt acestea 

Nivelul de testosteron este diferit

Estrogenul este principalul hormon feminin, iar testosteronul este hormonul masculin. Nivelul ridicat al testosteronului, care este specific barbatilor, are un efect de incetinire a imbatranirii. Desi estrogenul are un rol similar anti-imbatranire, productia de estrogen scade mai repede de-a lungul anilor decat a testosteronului. De aceea femeile se confrunta mai devreme cu aparitia ridurilor decat barbatii. 

Menopauza accelereaza imbatranirea

Scaderea drastica a nivelului de hormoni in timpul menopauzei accelereaza procesul de imbatranire. Cand intra la menopauza, organismul femeilor produce mai putin colagen, proteina responsabila pentru fermitatea pielii. Rezultatul este o piele lipsita de elasticitate, care se rideaza mai repede si „se lasa”, ceea ce accentueaza si mai mult aspectul de chip imbatranit.

Citeste si :  Helen Mirren, trendy si la 75 de ani! A purtat un costum roz si pantofi verzi cu toc pentru a promova filmul „Fast & Furious 9”. Vezi cat de bine arata actrita 

Cum poti preveni imbatranirea prematura

Principalul factor care accelereaza imbatranirea pielii este expunerea la razele UV. Folosirea cremei de protectie solara in fiecare zi, indiferent de vreme sau anotimp, este esentiala pentru a preveni semnele imbatranirii pielii. 

De asemenea, antioxidantii au un rol esential in combaterea radicalilor liberi, responsabili pentru distrugerea ADN-ului celular si aparitia imbatranirii premature. Pe langa alimentele bogate in antioxidanti, asa cum sunt fructele, legumele si ceaiul verde, poti include in rutina ta de ingrijire serumuri ce contin vitamina C. Acest antioxidant puternic protejeaza pielea de efectele nocive ale factorilor de mediu care duc la aparitia radicalilor liberi la nivelul pielii. 

Citeste si :  Emily Ratajkowski - intr-un costum de baie provocator cu bebelusul in brate! Modelul a postat cateva fotografii din vacanta si a fost criticata ca fiind mama rea: „Nu-mi vine sa cred ca iti tii copilul asa doar pentru a-ti arata corpul” 

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie