13.06.2019
Cat de eficienta este aspirina in vindecarea acneei?
Una dintre cele mai deranjante probleme intalnite la persoanele de toate varstele, atat la adolescenti, cat si la femeile insarcinate sau aflate in perioada ciclului menstrual este acneea. Aceasta afectiune, pe langa tratamentele recomandate de specialisti, leacurile minune au reusit ca castige popularitate, praful de aspirina fiind, de fapt, foarte folosit asupra leziunilor.

Domnul doctor Laurentiu Vladau, specialist dermatolog a explicat daca aceasta metoda este eficienta sau nu si care ar putea fi efectele negative asupra pielii.

Aparitia cosurilor este cauzata nu doar de factorii hormonali, ci si de productia in exces a sebumului si amestecarea lui cu celulele moarte ale pielii. Astfel se creeaza un mediu ideal pentru dezvoltarea unor bacterii cauzatoare de acnee. Pentru a trata aceasta problema exista numeroase metode, printre care si una controversata: praful de aspirina. Probabil, punctul de pornire a fost reprezentat de proprietatile substantei active din aspirina, acidul acetilsalicilic, care este apropiata ca structura chimica cu acidul salicilic aflat in multe produse folosite pentru tratamentul acneei.

„Ambele substante fac parte din clasa de medicamente denumite salicilati. Acidul salicilic are proprietati comedolitice, de dizolvare a dopurilor de keratina amestecata cu sebum din glandele sebacee si trebuie folosit in mod continuu in creme, lotiuni, solutii in concentratii diferite in functie de tipul acneei si particularitatile tenului pacientilor. Dermatologii il folosesc frecvent in concentratii mari in peelinguri chimice controlate pentru tratamentul acneei”,explica domnul doctor Laurentiu Vladau. 

Acidul acetilsalicilic nu a fost insa folosit in aceasta directie, iar dovezile medicale ca aceasta substanta ar avea un efect asupra acneei sunt anecdotice. Este posibil ca rezultatele sa fie asemanatoare cu cele obtinute cu acidul salicilic, insa nu au fost facute destule studii in acest sens si nici produse testate pentru a demonstra siguranta pentru pacienti. Pe de alta parte, stabilitatea acidului acetilsalicilic dupa ce tableta de aspirina este pisata este afectata in mod cert, iar absorbtia in piele in aceasta forma este probabil minima sau absenta”, continua specialistul dermatolog.

Efectele prafului de aspirina

Praful de aspirina, ca orice alt praf sau pudra, usuca pustulele sau leziunile inflamatorii, dar fara sa influenteze comedoanele inchise sau deschise (punctele albe si negre). Daca se piseaza tabletele in bucati mai mari si se freaca viguros pe fata, efectul va fi unul de exfoliere mecanica, nu neaparat efect chimic activ asupra punctelor albe sau negre. Exista riscul de activare a inflamatiei cu aparitia de pigmentare post-inflamatorie si chiar agravarea acneei. 

Cu alte cuvinte, din punct de vedere medical si stiintific, efectul prafului de aspirina (acid acetilsalicilic) asupra acneei nu este cunoscut in totalitate si, avand in vedere ca exista optiuni sigure si dovedite de tratament cu acid salicilic, substanta foarte asemanatoare din punct de vedere chimic, nu am avea nici un motiv sa apelam la acest leac.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie