18.03.2019
Victoria Dunford: "Sunt o femeie puternica pentru ca stiu ce vreau." Este singura basarabeanca decorata de Regina Elisabeta cu ordinul British Empire Medal - FOTO
A fondat un centru pentru copiii cu nevoi speciale, a scris o carte si initiaza diverse proiecte de caritate. Victoria Dunford e femeia care, chiar daca s-a stabilit peste hotare, nu uita de tara natala si incearca sa lupte cu problemele sociale.

Victoria traieste in Marea Britanie de mai bine de 10 ani si este membru al diasporei moldovenesti de acolo. A fondat in Moldova Centrul Phoenix, destinat copiilor cu necesitati speciale. Initiaza o multime de proiecte de caritate, ce aduna donatii din toate colturile lumii.

Ea este singura basarabeanca decorata de Regina Elisabeta cu ordinul British Empire Medal, distinctie acordata pentru activitatea ei in sustinerea copiilor cu dizabilitati din Republica Moldova.

Marele vis al Victoriei este un Centru Rezidential pentru Batrani la care munceste deja de cativa ani si care va fi construit dupa un model european. Acesta pare sa prinda contur acum.

2019 este anul in care… vom lansa in sfarsit modelul pe care l-am propus pentru Moldova – un centru accesibil, frumos cu dragoste si caldura, un model care initial a fost inspirat de la britanici, insa o sa-l readuc in Anglia deja mai performant. In curand, cartea mea va fi tradusa in romana. 2019 mai e si anul care va schimba ambele tari cetatenia carora o detin – Moldova – alegerile Parlamentare; Marea Britanie – Brexitul.

Succesul meu se masoara... in numarul persoanelor pe care direct sau indirect am putut sa le sustin. Nimic mai mult nu conteaza in ultimiii ani.

Cea mai mare realizare a mea a fost… Centrul Phoenix, presupun. Insa orice am reusit in viata a fost cu munca foarte grea si multa determinare, incepand cu universitatea, plecarea in UK etc. – toate le consider o realizare.

Cel mai emotionant eveniment din cariera mea a fost... atunci cand la doua ceremonii importante – inmanarea medaliei Imperiului Britanic in UK, precum si a Premiului National in Moldova, am avut posibilitatea sa o am in sala pe mamica mea. Ochii ei au spus tot.

Nu ma despart niciodata… de oamenii dragi, de carti, de obligatiunile asumate.

Cand nu muncesc… CITESC!

Calitatile care m-au format ca personalitate sunt... simplicitatea si omenia.

Nicidecum nu reusesc sa ma oblig sa… respect agenda si timpul meu, in mare parte din cauza ca nu pot spune NU, mai ales cand e nevoie de mine. Insa studiez si citesc mult la subiect si muncesc la imbunatatire.

Am plecat de acasa... pentru a acumula experienta si bani pentru apartament. Destinul insa a fost altfel, m-am casatorit si am ramas si azi aici in UK. Cu adevarat insa nu simt ca am plecat de acasa.

Oamenii care m-au spijinit intotdeauna sunt … mamica, fratele, sotul – trei piloni pe care am putut si ma pot baza indiferent daca fac bine sau daca comit greseli. In activitatea pe care o desfasor sunt multi oameni –  donatori, voluntari care s-au alaturat, la un moment dat asociatiei. La baza au fost si raman fondatorii din UK. Sunt colegii de la centru. Si sunt doi oameni care voluntar isi aloca mult timp si cunostinte in mentoratul meu – Tudorel Moraru si Francisca de Zwager. Ei mereu mi-au dat un sfat corespunzator – nu mereu pe cel dorit. Cativa dintre donatori au devenit prieteni adevarati.

As reveni in Moldova definitiv… daca de acasa as putea face mai multe schimbari decat din exterior. Voi reveni atunci cand de mine va fi nevoie acasa. La moment, cred ca pot schimba mai multe de la distanta.

Visul meu cel mare... este sa ramanem oameni, sa ne respectam alegerile reciproc. Am in plan sa creez un centru model. Si nu am in vedere constructia – cladirea, insa caldura sufleteasca, colegi instruiti, atmosfera calda. Vreau sa oferim tot ceea ce nu poate fi cumparat cu bani.

Sunt o femeie puternica... pentru ca stiu ce vreau. Stiu sa plang si sa ma ridic din nou, cunosc puterile mele si muncesc la neajunsuri. Nu mi-a fost rusine nicicand sa intreb de doua ori ceea de ce nu sunt sigura si sa cer sfaturi de la orisicine.

Victoria Dunford este femeia exemplu, care a demonstrat ca prin multa munca, dorinta si devotament, poti sa ajungi departe pe plan profesional.


Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com, Facebook.com

Articole din aceeasi categorie