17.07.2019
Un psihoterapeut din Chisinau - acuzat de hartuire sexuala. „Mi-a repetat ca eu sunt vinovata.”
Cand e momentul potrivit sa spui STOP?

Intr-o postare recenta pe Facebook, jurnalista Dana Oleinic a facut publica povestea hartuirii sale sexuale de catre psihologul/psihoterapeutul Ghenadie Virtos.

Jurnalista a ramas indignata de faptul ca Ghenadie Virtos ar fi fost abordat cu prea multa seriozitate la o emisiune televizata, in care acesta apare in calitate de specialist. Ea afirma ca: „Ma indoiesc cu tarie de calitatile de psiholog ale lui Ghenadie Virtos, inclusiv de calitatile sale pur omenesti. Si o sa va spun ce ma face sa cred asta. Scurt - acesta este singurul om care m-a hartuit sexual, vreodata”.

Istoria incepe inca pe 7 iunie cand Dana ar fi fost invitata de catre Ghenadie la o petrecere in curtea oficiului sau din Chisinau, acestia fiind cunoscuti anterior. Anume aici s-ar fi intamplat si presupusa hartuire sexuala: „In timpul seratei, Ghenadie, care, vazand ca am evitat doua sau trei tentavie de-ale sale de atingeri cu tenta sexuala, a ajuns sa-mi bage mana-ntre picioare, agresiv si extrem de obraznic.

Jurnalista declara ca i-a dat de inteles ca un astfel de comportament este inadmisibil si ca acesta se numeste abuz, hartuire sexuala si se pedepseste conform legii.

„Replica lui a fost, incredibila, dragi prieteni: ca eu sunt vinovata, pentru ca i-as fi permis. Mentionez ca nu m-am dat la el si nu i-am dat de inteles nici verbal, nici gestual prin care sa-i creez premizele de a ma hartui sexual si nici macar nu eram imbracata provocator. Mi-a repetat ca eu sunt vinovata.”, a adaugat ea.

Iata postarea integrala: „Am evitat mult sa vorbesc deschis despre acest subiect si nu am crezut ca o sa-l fac public vreodata, dar vad ca domnul Ghenadie Psihoterapeut Virtos este abordat la modul serios in calitate de psiholog/psihoterapeut si a fost promovat acum cateva minute la TV8.MD, fiind interlocutorul Tatianei Granciuc in cadrul emisiunii Iubeste viata, la tv8.

Ma indoiesc cu tarie de calitatile de psiholog ale lui Ghenadie Virtos, inclusiv de calitatile sale pur omenesti. Si o sa va spun ce ma face sa cred asta. Scurt - acesta este singurul om care m-a hartuit sexual, vreodata. Si a avut si tendinte de abuz psihologic in raport cu mine. Am avut nevoie de cateva zile ca sa-mi revin, emotional, dupa situatia pe care urmeaza sa v-o povestesc, cu toate ca la prima vedere, aceasta poate fi vazuta ca pe o "te niri si hartuire sexuala ii asta". Dar nu. Nu este asa.

S-a intamplat in iunie, curent. Dezvolt.

Fiind cunoscuti de mai multi ani cu Ghenadie, cu toate ca niciodata nu am mentinut cu el o legatura stransa, ci mai degraba una pur amicala, de cunoscuti, in seara de 7 iunie am fost invitata de el la o petrecere pe care urma sa o dea in curtea oficiului sau din Chisinau. Am fost informata ca vor mai fi niste prieteni comuni si ca ar fi bine sa vin cu mai multi colegi de breasla si, de dorit, persoane publice, vizibile pe sticla. Cel mai probabil, vroia sa-si faca contacte. Mi-am zis mie insami ca e ok, ca vrea sa-si largeasca "baza de date de eventuali clienti" si propria vizibilitate. Am contactat cativa colegi atunci, dar acum, ma bucur ca nici unul dintre oamenii apelati de mine nu au putut veni. Nu au pierdut nimic altceva decat un spectacol dezolant in care Ghenadie era in centrul atentiei. Experimenta, se pare, limitele admisibilului. Doar ca le-a depasit. Mult peste admisibil. Nu o sa vorbesc despre toate actiunile lui din timpul acelei serate la care m-am pomenit, dar o sa vorbesc despre cum s-a intamplat acea hartuire sexuala. Martori au fost Ronin Terente si o prietena de-a sa, Ana Maria.

In timpul seratei, Ghenadie, care, vazand ca am evitat doua sau trei tentavie de-ale sale de atingeri cu tenta sexuala, a ajuns sa-mi bage mana-ntre picioare, agresiv si extrem de obraznic. 

Imediat dupa aceasta actiune, am ridicat tonul vocii si i-am dat de inteles ca este inadmisibil ceea ce a facut, pentru ca ce facuse el se numeste abuz, hartuire sexuala si se pedepseste conform legii. Replica lui a fost, incredibila, dragi prieteni: ca eu sunt vinovata, pentru ca i-as fi permis. Mentionez ca nu m-am dat la el si nu i-am dat de inteles nici verbal, nici gestual prin care sa-i creez premizele de a ma hartui sexual si nici macar nu eram imbracata provocator. Mi-a repetat ca eu sunt vinovata.

Cel mai probabil, dupa ce a constientizat ce a facut, a incercat sa compenseze actiunea. M-a indemnat sa il lovesc, sub pretextul ca asta ar trebui sa fie reactia mea corecta la hartuirea sexuala. Am refuzat sa il lovesc pentru ca nu vad de ce eu trebuie sa atentez la integritatea fizica a altei persoane, care ma provoaca intentionat. Am fost eu cea care a primit cateva palme de la Ghenadie, mai tarziu, ca testa... reactii. Dar nu-i pe asta. Ii pe senzatia aia de greata emotionala si de violare a spatiului personal, intim, provocata de hartuirea sexuala.

N-am fost la politie sa scriu plangere pe numele sau, cu toate ca am vrut. De mai multe ori. Si am decis sa trec peste aceasta etapa in liniste, cu gandul ca ar fi bine sa evit un scandal public. Dar acum, ca acest om, de facultatile mentale ale caruia, personal, ma indoiesc, continua sa isi exercite meseria de psiholog/psihoteraperut si mai este perceput si la modul serios de colegii mei de breasla din domeniul mass-media, am decis sa dezvalui aceasta experienta negativa. Este o experieta profund neplacuta, hartuirea sexuala, dragi colegi, mai ales din punct de vedere emotional. 

Dar da... se intampla. Si se depaseste. 

Printre altele, iata si cum se pedepsesc, in mod normal, asemenea actiuni, conform legii, la noi in tara:

Articolul 173. Hartuirea sexuala

Hartuirea sexuala, adica manifestarea unui comportament fizic, verbal sau nonverbal, care lezeaza demnitatea persoanei ori creeaza o atmosfera neplacuta, ostila, degradanta, umilitoare, discriminatorie sau insultatoare cu scopul de a determina o persoana la raporturi sexuale ori la alte actiuni cu caracter sexual nedorite, savirsite prin amenintare, constringere, santaj,

[Art.173 dispozitia modificata prin LP306 din 26.12.12, MO27-30/08.02.13 art.104] 

se pedepseste cu amenda in marime de la 650 la 850 unitati conventionale sau cu munca neremunerata in folosul comunitatii de la 140 la 240 de ore, sau cu inchisoare de pina la 3 ani.

Am ajuns, dupa aceasta intamplare, la concluzia ca acest om isi ia de prosti, pacientii, intrucat am avut ocazia sa il observ atent in perioada aprilie-mai, cand il studiam pentru a ma asigura ca merita sa apelez, in perspectiva, la serviciile sale.

Si mentionez, in context, pentru cine i-a urmarit activitatea online, ca pe mine nu ma deranjeaza oamenii ciudati, extravaganti sau actiunile lor aparent anormale, fie ca vorbim si de un psiholog, pentru ca am avut o viata sociala bogata si am interactionat cu oameni din diferite medii si sunt ok cu multe dintre tipologiile de oameni intalniti. E normal sa fim diferiti. Dar faptul ca o femeie este hartuita sexual, mai ales de un om care pretinde a fi psihoterapeut, imi pare extrem de GRAV!

Imi pare foarte rau ca l-am recomandat, personal, la sfarsitul lunii mai, colegei mele de la Primele Stiri, Carolina Digori, pentru a reliza un reportaj despre activitatea sa de psihoterapeut, pe Prime.

Azi am ajuns la concluzia ca despre aceasta experienta negativa a mea trebuie sa se stie. Concluziile si le face fiecare pentru sine. Eu, una, am ramas dezamagita de un om in care aveam incredere, cu toate ca nu imi era apropiat. Acest om este psihoterapeut. Este Ghenadie Virtos.

Omul in cauza a mai fost anterior invitat la emisiuniunea Vorbe bune cu Lilu de la Canal 2, iar acum cateva clipe, reiterez, a fost intervievat de Tatiana Granciuc la emisiunea "Iubeste viata", de la TV8. Lumea l-a privit acum la TV si cel mai probabil si-a zis: "Vai, cat de bravo e Ghenadie! Vai, ce adevar vorbeste!". Dar acest om a savarsit cel putin o hartuire sexuala si cel putin cateva abuzuri psihologice, ca doar la atatea am asistat.

Va doresc vizionare placuta! Emisiunea "Iubeste Viata" tre sa apara in curand in mediul online...

Psihologul Ghenadie Virtos nu a ezitat sa-si ceara scuze public, adaugand insa ca: „recomandarea mea pentru toti ar fi sa plece din orice situatie la primele semne de disconfort, fara a provoca cealalta persoana sa mearga mai departe, ceea ce poate duce ulterior la consecinte neplacute pentru ambele parti implicate”.


Martor la acest incident a fost colegul de breasla a jurnalistei, Ronin Terente, care nu a ales sa taca, ci si-a facut publica parerea sa despre cele intamplate: „Despre situatia cu Ghena si Dana... N-as fi vrut sa ma bag in asta, dar mi se pare corect, mai ales ca am fost la tusa aia. O sa incerc sa fiu echidistant. 

1. Obisnuim in tara asta sa ne dam cu parerea si sa-i taiem pe toti fara sa incercam sa vedem o situatie din cel putin 3 unghiuri, cum ar fi normal de altfel. Noi judecam tot fara sa cercetam, dar asa suntem noi ca si popor si aici nu faci nimic, moldovenii trebuie sa se uneasca intru inlaturarea unui dusman comun, asa ca n-am sa vin eu judecator, este fb pentru asta. Spun din start ca sunt ok cu tot ce veti comenta mai jos. Judecati ca de aia suntem moldoveni, e mica noastra bucurie. 

2. Intr-adevar Ghena in metodele lui obisnuieste sa duca in maxim anumite chestii, motiv din care intr-adevar i-am dat odata o palma destul de serioasa. Era vorba despre ceva personal care nu tine deloc de sex. Nu cred ca o face cu rau, o face pentru a testa anumite limite, nu toti le pot accepta cum nu toti pot accepta ca eu cant desi n-am auz muzical. Tot o palma ceruse si de la Dana, probabil asa isi stabilise el stopul. Ce zic e doar opinia mea, nu sunt specialist in psihoterapie. Nu pot afirma ca am vazut cum ii pune mana sau altceva la vagin Danei, pentru ca la tuse nu obisnuiesc sa ma uit spre vagine straine, mai ales ca eram cu cineva. Accept ca Ghena se invartea pe langa Dana si ca se dezbracase toples si se udase cu vin si ca ia spus ca o place si ca ar vrea sa aiba sex cu ea. Nu l-am oprit pentru ca sunt ambii oameni maturi si nici nu vazusem ceva care sa ma faca sa intervin.

3. Nu vreau acum sa par mironosita pentru ca in joc si flirt in viata mea am pus mana pe sanii si pe fundul fetelor. Daca sunt fete care considera ca le-am hartuit sexual sunt libere sa spuna asta, consider ca intotdeauna am stiut cand sa ma opresc daca mi-au dat de inteles. (Accept ca barbatii si femeile vad asta diferit, dar aici trebuie sistemul educatiei sexuale in scoli si sa se vorbeasca despre asta din clasele primare ca sa nu ajungem la asa postari)

4. A doua zi Dana ma abordat intrebandu -ma daca voi fi martor si i-am zis ca n-am vazut ceva din ce sa se faca asa scandal. Mai ales ca el isi ceruse scuze. Am vorbit cu el dupa si i-am zis ca poate sarise calu si ca nu toti oamenii sunt la fel si inteleg la fel si e bine sa nu fie nebun decat cu nebunii, lucru care il intelege si singur. 

5. E o limita foarte subreda in sec 21 intre flirt, joc si hartuire. Personal o inteleg foarte bine, dar n-am nici timp, nici chef sa explic asta acum, cu alta ocazie neaparat. Pot spune doar ca acolo n-am vazut hartuire (cum o percep eu) am vazut un joc dus la absurd. 

Nu ma supar daca ma rastigniti sau ma scoateti din prieteni dupa postarea asta. Pace. 

Imi pare rau pentru situatia creata si cred ca ar trebui sa o discute ca doi oameni maturi ce sunt.”

Avocatul Dumitru Petru Sliusarenco corsidera ca: „Hartuirea sexuala in Moldova este ca mucegaiul pe pereti, ne-am obisnuit atat de mult cu ea ca n-o observam, iar daca o observam, nu reactionam.

Ieri a fost publicata o istorie de hartuire recenta care a scos la iveala mai multe probleme si dedesubturi, mai ales pentru ca hartuirea a venit de la un asa zis psihoterapeut, care teoretic trebuia sa fie aliatul femeilor pe care le consulta, dar se pare ca e invers.

Postarea Danei Oleinic o puteti citi aici: https://www.facebook.com/Dana.Oleinic/posts/10220355741549347 

Raspunsul psihoterapeutului Ghenadie Virtos aici: https://www.facebook.com/ghenadie.virtos/posts/10158670635906258

Hartuirea sexuala este infractiune. Adevarul este ca aceasta e foarte greu de dovedit. Sfatul de baza este ca atunci cand asa cazuri au loc, sa va asigurati ca nu ramaneti singuri cu agresorul. Asta e important atat pentru propria securitate cat si pentru a va asigura cu martori.

Al doilea sfat este sa depuneti la politie cat mai repede o plangere. Multe victime ale hartuirii resimt sentimente puternic de frustrare si chiar auto-blamare (ca am ajuns acolo, ca am permis ceva, ca m-am imbracat cumva), si rusine (ce va zice lumea). Incercati sa priviti asta ca pe o infractiune. Infractiunile trebuie raportate si sanctionate.

Acest caz este interesant pentru ca scoate, se pare, la iveala alte situatii cu alte femei expuse hartuirii de acest individ care isi folosea pozitia (foarte avantajoasa) pentru a hartui. Indemn toate femeile (sau poate si barbatii) care au trecut prin asa experiente sa se adreseze cu plangeri. Ma refer aici nu doar la individul despre care merge vorba, dar in general la situatiile de hartuire. Mucegaiul trebuie observat si curatit.

Eu sunt gata sa ofer consultatii gratuite privind procedurile legale pentru toate situatiile care eventual vor aparea.”

Sursa foto: Facebook.com

Articole din aceeasi categorie