12.06.2019
Trei premiere in politica din Republica Moldova. Doua femei – la carma tarii
Multitudinea de evenimente care s-au intamplat in ultima perioada in politica din tara a dezighilibrat societatea si a impartit-o in doua tabere. Ne-am trezit, la un moment dat, cu doua femei in fruntea statului. Sa fie oare acesta inceputul schimbarilor?

Lidera PSRM, Zinaida Greceanii, a fost aleasa in functia de presedinta a Parlamentului, iar lidera PAS, Maia Sandu, in functia de prim-ministra. Lucrul dat s-a intamplat concomitent, ceea ce e o adevarata fila istorica in politica din Republica Moldova.

Zinaida Greceanii

S-a nascut la data de 7 februarie 1956, in satul Metalist din regiunea Tomsk (Federatia Rusa). Parintii ei proveneau din satul Cotiujeni, raionul Briceni si fusesera deportati de catre regimul comunist din Republica Moldova in lagarul din regiunea Tomsk, Siberia, din motive confesionale.

Socialista a absolvit Colegiul Financiar-Bancar din Chisinau si Universitatea de Stat din Chisinau, unde s-a specializat in domeniul economic si financiar.

Economist de profesie, Zinaida Greceanii a ocupat functia de prim-ministru al Republicii Moldova intre 31 martie 2008 – 14 septembrie 2009. Din 2009 este deputat in Parlamentul Republicii Moldova.

Este casatorita cu Alexei Greceanii si este mama a doi copii.

Maia Sandu

S-a nascut pe 24 mai 1972 in satul Risipeni, raionul Falesti, RSS Moldoveneasca, in familia lui Grigorie si Emilia Sandu.

Aceasta a studiat la Academia de Studii Economice din Chisinau, apoi la Academia de Administrare Publica de pe langa Presedintele Republicii Moldova.

In perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), obtinand titlul de Master in administratie publica.

A exercitat functia de ministru al Educatiei al Republicii Moldova intre 24 iulie 2012 si 30 iulie 2015.

Tu ce crezi despre aceasta schimbare in stat? 

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie