28.04.2019
Curiozitati despre bauturile alcoolice: 4 aspecte surprinzatoare
Cat de multe lucruri stii despre bauturile pe care le consumi? In medie, unul din patru oameni consuma alcool intr-o zi obisnuita, iar bauturile cele mai consumate sunt berea si vinul produs in casa, scrie debarbati.ro.

Pe langa faptul ca bauturile alcoolice sunt atat de populare, acest domeniu este unul vast si interesant. De la bauturi spirtoase, la cocktailuri, exista multe curiozitati si povesti fascinante care pot fi subiecte excelente de discutie la urmatorul pahar cu prietenii. Iata cateva curiozitati despre bauturile alcoolice: 

O sticla de whisky poate fi pastrata pe termen nedefinit

O sticla de whisky poate fi pastrata, cel putin teoretic, pe termen nedefinit, daca e depozitata in conditii adecvate. Mai exact, sticla trebuie sa ramana inchisa si tinuta departe de razele soarelui. Acestea nu vor strica efectiv whiskyul, dar ii vor schimba gustul intr-un mod neplacut. 

Avand in vedere durata lunga de pastrare, poti tine fara probleme cateva sticle de whisky in casa. In timp, pe unele le vei consuma la diferite ocazii, iar sticlele scumpe nedeschise pot deveni bune investitii. Valoarea lor se va aprecia pe masura ce trec anii. Asigura-te doar ca alegi un brand apreciat de whisky. Spre exemplu, cel mai cautat si cumparat brand de whisky din Europa este Chivas, pe care il poti recunoaste dupa aroma sa placuta de miere.

 Berea este a treia cea mai consumata bautura din lume

Dupa apa si ceai, berea este cea mai consumata bautura la nivel global. Cei mai mari bautori de bere din lume sunt cehii, care au cumparat 137,38 de litri de bere in anul 2017 pe cap de locuitor, potrivit Statista. Pe locul al doilea se afla Polonia, cu 98,06 litri, la o distanta considerabila. Din acest punct de vedere, Romania s-a plasat in 2017 pe locul 10 din punctul de vedere al vanzarii de bere. In medie, un roman a cumparat 75,63 de litri de bere in anul 2017.

 Dureaza doar sase minute ca celulele din creier sa reactioneze la consumul de alcool

Poate te-ai intrebat cat timp dureaza ca un pahar sau mai multe sa isi faca simtit efectul. Aceasta a fost si intrebarea pe care si-au pus-o cativa cercetatori de la spitalul Heidelberg. Ei au folosit spectroscopia de rezonanta magnetica pentru a observa schimbarile de la nivelul creierului dupa consumul de alcool. Subiectii au consumat echivalentul a trei pahare de bere sau a doua pahare de vin, iar in sase minute nivelul alcoolului din sange a ajuns intre 0,05% si 0,06%. In ceea ce priveste schimbarile de la nivelul celulelor din creier, masuratorile de a doua zi arata ca sunt complet reversibile, potrivit studiului publicat pe Science Daily. 

Alcoolul a fost inventat mai devreme decat roata

Nu se stie cu siguranta cand au inceput oamenii sa bea alcool. Acest lucru s-a intamplat atat de demult, incat dovezile sunt dificil de gasit. Cele pe care le avem in prezent ne indica insa faptul ca relatia oamenilor cu alcoolul e mult mai veche decat ne-am fi asteptat.

Referinte la bauturi alcoolice au fost gasite in texte chinezesti din perioada 1200-1046 I. Hr. Cea mai veche dovada consta intr-un vas gasit tot in China, in satul Jiahu din provincia Henan, care a fost datat cu carbon ca apartinand perioadei 7000-6600 I. Hr. In interior au fost identificate ramasite ale caror analiza indica o bautura creata din orez, care continea miere si fructe, potrivit New Scientist. Avand in vedere ca roata a fost inventata la aproximativ 3500 I. Hr., se poate trage fara probleme concluzia ca oamenii beau alcool cu mult inainte de inventarea rotii.

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie