13.07.2019
Cum sa scoti petele de deodorant de pe haine
Pete albe pe tricourile negre? Pete galbene pe hainele de culoare alba? Sigur te-ai confruntat cu o astfel de problema cauzata de anumite deodorante, in special, cele de tip stick

Daca te-ai lasat de multe ori pagubasa si ai renuntat la hainele preferate din cauza petelor si mirosului de transpiratie care persista in haine, e timpul sa actionezi.

csid.ro ti-a pregatit un ghid util pentru scoaterea petelor de deodorant de pe haine. Cu ingrediente pe care cel mai probabil le ai deja in casa, vei curata petele in doi timpi si trei miscari. Nu, nu vei avea nevoie de clor. Din contra, clorul este contraindicat si poate face mai mult rau decat bine.

Afla mai jos cateva trucuri eficiente pentru a scoate petele inestetice de deodorant de pe haine.

Acizii, aliatii hainelor fara pete

Acizii dizolva legaturile dintre proteine, alcaliu si aluminiu – substante care sunt raspunzatoare pentru aparitia petelor pe haine.

Atentie insa: acizii pot afecta tesaturile delicate, cum ar fi matasea sau hainele colorate. Printre cei mai eficienti acizi se numara ingredientele naturale, cum ar fi sucul de lamaie, otetul sau banala sare de bucatarie.

5 metode pentru eliminarea petelor de deodorant de pe haine

Daca vrei sa te bucuri de hainele preferate cat mai mult timp, incearca aceste solutii naturale pentru scoaterea petelor de deodorant. Sunt eficiente, ieftine si rapide.

Scoate petele de deodorant cu…

1. Bicarbonat de sodiu – se amesteca 3 parti de bicarbonat de sodiu cu o parte de apa pana se obtine o pasta. Se aplica pasta pe pata si se freaca zona respectiva cu o periuta de dinti. La final se clateste bluza cu apa calda sau se introduce in masina de spalat.

2. Suc de lamaie – se amesteca parti egale de suc de lamaie cu apa, se aplica solutia pe pata, se lasa 10-15 minute sa actioneze, apoi se freaca usor zona patata cu o periuta de dinti. Se clateste bluza cu apa calda sau se introduce in masina de spalat.

3. Sare – se combina cantitati egale de sare cu apa pana se obtine o pasta sau un lichid mai vascos. Se aplica pe zona patata, apoi se lasa sa actioneze minimum 60 de minute. Dupa aceea se clateste bluza cu apa fierbinte.

4. Peroxid de hidrogen (apa oxigenata) – se amesteca parti egale de apa si peroxid de hidrogen si se aplica solutia pe pata. Se lasa sa actioneze 15-20 de minute, apoi se clateste bluza cu apa calda sau se introduce in masina de spalat. Atentie! Solutia aceasta are efect de inalbitor, asa ca trebuie folosita doar pe hainele de culoare alba.

5. Otet – se amesteca doua linguri de otet cu un pahar de apa, se aplica pe pata si se lasa sa actioneze cateva ore. Dupa aceea se clateste cu apa calda sau se introduce in masina de spalat.

Cum sa previi aparitia petelor de deodorant pe haine

In loc sa scoti petele de deodorant de pe haine, ce-ai spune sa le previi? Cea mai eficienta metoda pentru a tine la distanta aceste pete enervante este sa astepti ca deodorantul sa se usuce complet inainte sa te imbraci cu bluza preferata, astfel incat substantele antiperspirante care pateaza sa nu se transfere pe haine.

Un alt truc este sa speli hainele purtate cat mai curand posibil, deci sa nu le lasi in masina de spalat cu zilele pana sa le cureti.

Acest lucru impiedica dezvoltarea si combinarea bacteriilor provenite din transpiratie cu ingredientele din deodorantul antiperspirant, adica exact combinatia care duce la formarea petelor galbene de pe hainele albe.

O alta greseala pe care aproape toti o facem si care duce la aparitia petelor pe haine este folosirea in exces a antiperspirantelor. Daca folosesti prea mult produs, acesta nu se va absorbi in totalitate in piele, iar o parte se va tranfera pe haine. Deci, cu masura.

Si, nu in ultimul rand, incearca sa eviti deodorantele care contin saruri de aluminiu. Partea buna este ca acestea blocheaza activitatea glandelor sudoripare de la subrat, deci previn transpiratia si reduc umezeala care cauzeaza mirosul neplacut, ca urmare a dezvoltarii bacteriilor. Partea mai putin buna este ca aceste saruri de aluminiu pateaza hainele si, mai important, ar putea avea efecte negative asupra sanatatii.

Studiile arata ca deodorantele cu saruri de aluminiu sau/si parabeni nu trebuie folosite pe pielea care prezinta rani, taieturi sau este iritata. Desi parerile sunt impartite, cercetatorii cred ca sarurile de aluminiu din deodorante ar putea creste riscul de cancer de san. De aceea, e bine sa fii precauta si sa eviti produsele care contin astfel de ingrediente.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie