10.07.2019
6 filme mai bune decat cartile care le-au inspirat
Cartea sau filmul? De obicei, ecranizarile cinematografice nu se ridica niciodata la valoarea literara a cartilor care le-au inspirat, insa sunt si exceptii de la regula. Care dintre variantele cinematografice au fost mai reusite decat cartile?

Alistmagazine.ro a facut o selectie cu 6 filme a caror productie a fost mai buna decat cartile care le-au inspirat. Iata care sunt acestea.

Jurnalul (The Notebook, 2004)

the notebook

Regia: Nick Cassavetes

Scenariul: Jeremy Leven

Bazat pe: The Notebook (1996), de Nicholas Sparks

Toate ecranizarile lui Nicholas Sparks seamana intre ele, iar daca nu esti un fan al filmelor cu exces de melodrama si de romantism, nu vei aprecia nici cartea, nici filmul. Totusi, ecranizarea pentru „Notebook” iese din tiparul obisnuit si atinge mai multe corzi sensibile telespectatorilor si asta numai datorita lui Ryan Gosling si lui Rachel McAdams.

Diavolul se imbraca de la Prada

DevilPrada

Regia: David Frankel

Scenariul: Aline Brosh McKenna

Bazat pe cartea: The Devil Wears Prada (2003), de Lauren Weisberger

Mare parte din filmul inspirat de cartea omonima este facut de Meryl Streep, care o interpreteaza magistral pe Miranda Priestley, redactorul-sef al revistei „Vogue”. In plus, cealalta parte de merite merge catre scenarista Aline Brosh McKenna, care ofera o profunzime si o complexitate noua personajelor.

Psycho (1960)

psycho

Regia: Alfred Hitchcock

Scenariul: Joseph Stefano

Bazat pe cartea: Psycho (1959), de Robert Bloch

Filmul surprinde audienta cu felul in care sunt redate personajele principale, Marion Crane si Norman Bates, iar felul in care survine moartea lui Marion creste suspansul la cote imposibile si face din Psycho un clasic al genului. In plus, Norman Bates e un personaj si mai complex decat in carte si culmea, la final, nu-l urasti din toata inima.

Nu exista tara pentru batrani

No Country for Old Men

Regia: Joel Coen and Ethan Coen

Scenariul: Joel Coen and Ethan Coen

Bazat pe cartea: No Country for Old Men (2005) de Cormac McCarthy

In acest film ecranizat dupa cartea lui Cormac McCrathy, fratii Coen si-au imprimat foarte adanc stilul, iar rezultatul este o productie care te tine in priza si mai mult decat paginile volumului.

Nasul

the godfather

Regia: Francis Ford Coppola

Scenariul: Mario Puzo si Francis Ford Coppola

Bazat pe cartea: The Godfather (1969), de Mario Puzo

Nu degeaba este considerat unul dintre cele mai bune filme ale tuturor timpurilor. Nu ca romanul lui Mario Puzo n-ar fi la fel de bun, dar Coppola a ridicat „Nasul” la un nivel cnematografic care iti taie rasuflarea.

Falci (1975)

jaws

Regia: Steven Spielberg

Scenariul: Peter Benchley si Carl Gottlieb

Bazat pe cartea: Jaws (1974) de Peter Benchley

In timp ce cartea este un thriller clasic, filmul e mai moderat in ceea ce priveste violenta si tensiunea – si asta, culmea, datorita bugetului scazut al filmului si din cauza lipsei tehnicii pentru efecte speciale avansate. Totusi, rezultatul este unul remarcabil si vrei sa revezi filmul iar si iar.

Ce situatii similare mai cunosti?

Sursa foto: Alistmagazine.ro

Articole din aceeasi categorie