14.07.2019
Venin de albine: proprietati, beneficii si posibile reactii adverse
Veninul de albine este un lichid incolor, acid, excretat de albine in momentul in care se simt amenintate, dar care capata popularitate in ultima vreme datorita presupuselor beneficii pe care le are asupra sanatatii si frumusetii. Practicantii apifitoterapiei sustin ca veninul de albine are proprietati medicinale ce pot ameliora sau preveni anumite afectiuni, unele dintre ele chiar grave. In prezent, veninul de albine este folosit ca ingredient de baza in extracte, suplimente, creme sau serumuri, dar poate fi administrat si injectabil, asta numai in centrele specializate.

Unele substante din veninul de albine, cum ar fi melitina si apamina, ar putea avea efecte antiinflamatorii, antibacteriene, analgezice si chiar anticancerigene, sustin cei care practica apifitoterapia. Astfel de efecte ar putea fi benefice pentru persoanele care se confrunta cu boli cronice, asa cum este artrita sau lupusul.

De asemenea, veninul de albine contine enzime, zaharuri, minerale si aminoacizi care ar putea sustine intarirea sistemului imunitar, scazand astfel riscul de boli.

Totusi, aceste presupuse efecte benefice nu sunt suficient studiate, asa ca astfel de beneficii trebuie privite cu rezerva, cel putin pana la confirmarea lor prin studii de amploare.

Beneficii venin de albine

Chiar daca nu toate potentialele beneficii ale veninului de albine sunt sustinute de stiinta, studiile preliminare, realizate in special pe animale de laborator, indica efecte pozitive incurajatoare. Iata cateva dintre acestea.

Veninul de albine are proprietati antiinflamatoare

Multi compusi din veninul de albine au potential antiinflamator, arata studiile, in special melitina, principala substanta continuta de acest lichid. De altfel, melitina din veninul de albine este cea care cauzeaza mancarime si durere atunci cand suntem intepati de aceasta insecta. Totusi, cercetarile arata ca melitina administrata in doze mici poate reduce activitatea merkerilor inflamatori din organism, precum interleukina 1 beta si factorul de necroza tumorala TNF-alfa.

Veninul de albine poate ameliora simptomele artritei

Proprietatile antiinflamatoare ale veninul de albine s-au dovedit eficiente in controlarea simptomelor specifice artritei reumatoide, o boala cronica ce se manifesta prin dureri puternice la nivelul articulatiilor.

Un studiu desfasurat pe parcursul a 8 saptamani a evaluat starea de sanatate a 120 de persoane diagnosticate cu artrita. Experimentul a constat in inteparea acestora de catre albine de 5 pana la 15 ori pe zi. Chiar daca metoda nu pare sa fi fost tocmai placuta, subiectii au observat ca, pe parcursul studiului, durerile articulare se diminuau, iar cercetatorii au concluzionat ca efectele benefice ale veninului de albine sunt similare celor obtinute in cazul administrarii unor medicamente specifice pentru tratamentul artritei, precum metrorexatul sau celecoxibul.

De asemenea, un raport publicat in revista British Medical Journal confirma efectele pozitive ale veninului de albine asupra persoanelor care sufera de artrita. Specialistii au constatat ca pacientii tratati experimental cu venin de albine prezentau mai putine dureri articulare, inflamatii sau senzatii de intepenire a articulatiilor, in comparatie cu un grup de persoane care urmau terapia placebo. Cu toate acestea, raportul a concluzionat ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a confirma fara echivoc beneficiile acestei terapii, dozele optime de venim, precum si modul de actiune a acestuia asupra inflamatiilor din corp.

Veninul de albine, proprietati antirid si antiacneice

Numeroase produse cosmetice destinate ameliorarii ridurilor contin venin de albine, despre care studiile au descoperit ca poate avea un efect benefic in acest sens. Acest ingredient-minune se presupune ca reduce inflamatia la nivelul tesuturilor, incetinind astfel procesul de imbatranire celulara.

Un studiu realizat pe 22 de femei, desfasurat pe parcursul a 12 saptamani, a relevat ca aplicarea unei creme cu venin de albine, de doua ori, pe zi, reduce semnificativ ridurile profunde in comparatie cu un tratament placebo.

O alta cercetare a aratat ca veninul de albine poate ameliora acneea, datorita efectelor antibacteriene si antiinflamatoare. Compusii din veninul de albine pot distruge bacteria care cauzeaza acneea, Propionibacterium acnes

Veninul de albine intareste sistemul imunitar

Savantii au descoperit ca veninul de albine ar putea avea un efect benefic si asupra imunitatii. Studiile pe animale de laborator arata ca terapia cu venin de albine reduce riscul unor boli autoimune, precum lupusul, astmul sau encefalomielita, datorita reducerii inflamatiilor din corp si a cresterii numarului de limfocite, celule care apara organismul de substantele pe care le considera straine. 

Desi cercetarile sunt limitate, veninul de albine s-ar putea dovedi benefic si in ameliorarea tulburarilor neurologice, asa cum este boala Alzheimer, a durerilor cronice de spate sau a simptomelor bolii Lyme.

Venin de albine: reactii adverse

Desi este vazut ca un panaceu, veninul de albine poate avea si reactii adverse in unele situatii. De exemplu, persoanele alergice care urmeaza un tratament cu venin de albine pot intra in anafilaxis, o urgenta medicala ce poate pune in pericol viata daca nu se iau masuri rapid.

Alte efecte negative ale veninului de albine pot consta in: hiperventilare, oboseala, lipsa poftei de mancare, dureri severe, risc crescut de sangerare sau varsaturi.

Persoanele care folosesc creme, lotiuni sau serumuri pe baza de venin de albine trebuie sa stie ca exista si posibilitatea sa se confrunte cu reactii adverse precum mancarime intensa, eczeme si roseata a pielii. De aceea se recomanda precautie in folosirea acestor produse.

Ti-a fost util articolul?

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie