01.02.2019
Nasterea dupa 35-40 de ani - un adevarat risc pentru femei? Ginecologul Diana Mitriuc: "Sarcina este un test destul de puternic pentru organism." - FOTO
Astazi, tot mai multe femei, planifica nasterea unui copil, dupa varsta de 35-40 de ani, atunci cand ele au intemeiat o familie, obtin o cariera de succes si un statut in societate.

 

Medicul Obstetrician-Ginecolog, Diana Mitriuc, ne-a vorbit despre riscurile la care se expun femeile ce trec de varsta de 35 sau 40 de ani si vor sa nasca un copil. In continuare afla parerea specialistului:

 

 

Fiecare din noi are sistemul sau de reproducere, determinat genetic, dar si de modul de viata si de starea organismului propriu-zis. Asta ar insemna ca doua femei de aceeasi varsta, care duc un mod de viata sanatos, arata fizic foarte bine pot avea statut reproductiv diferit. Se tine cont de rezerva ovariana – numarul de ovule din ovare capabile pentru fecundare. Fiecare femeie se naste cu un anumit numar de ovule, fapt mostenit genetic. Daca spermatogeneza la barbati are loc pe parcursul vietii, atunci femeile se nasc cu un anumit numar de ovule depozitate in ovar. La fiecare menstruatie, se elibereaza un ovul prin ovulatie.

 

 

Spre varsta de 40 de ani aceasta rezerva ovariana scade si pune problema conceperii unui copil, duce la infertilitate si instalarea menopauzei precoce. Daca planificati sarcina mai tarziu din diferite motive (sociale sau personale), este recomandat sa evaluati rezerva ovariana prin testarea hormonului anti-Mullerian.

 

 

O data cu varsta apar boli cronice care pot sa influenteze cursul sarcinii, ca exemplu: diabet zaharat, hipertensiune arteriala, boli ale glandei tiroide care cresc rata avorturilor spontane. Astfel orice sarcina trebuie planificata si trebuie efectuate consultatii la specialisti: cardiolog, oftalmolog, endocrinolog, flebolog.

 

 

Dupa 35 de ani, apare riscul dezvoltarii sindromului Down. De aceea este obligatorie efectuarea testelor de screening la anomalii cromozomiale (dublu si triplu test sau evaluarea ADN fetal din sangele matern la termeni precoce).

 

 

Femeile care se pregatesc pentru o eventuala sarcina, este important sa mentina un stil de viata sanatos. Aceasta include activitati fizice si o alimentatie sanatoasa. Este necesar sa se efectueze o examinare completa si, eventual, tratamentul inainte de sarcina planificata. Administrarea de acid folic in doze recomandate de medicul ginecolog, in functie de situatie cu 2-3 luni inainte de sarcina.

 

 

Nu exista contraindicatii evidente pentru sarcina tarzie. Si totusi, este important sa ne amintim ca sarcina este un test destul de puternic pentru organism.

 

 

Sursa foto: Google.com 

Articole din aceeasi categorie