19.04.2019
Masturbare vs. Sex: riscurile si beneficiile masturbarii
Masturbarea este o activitate comuna, normala si sanatoasa. Este un mod natural si sigur de a-ti explora corpul, de a simti placere, dar mai ales, de a elimina tensiunea sexuala. In ciuda miturilor aparute, nu exista riscuri care sa ne ingrijoreze, dar cu toate astea, masturbarea excesiva poate duce la dependenta si neglijarea vietii sociale.

Sa presupunem ca te afli intr-o relatie de lunga durata si descoperi ca partenerul tau obisnuieste sa se masturbeze. Cum ai reactiona? Potrivit cercetarilor, unele persoane se simt inconfortabil. Atunci cand cineva care se afla deja intr-o relatie continua sa se masturbeze, se presupune ca nu are parte de suficient sex sau nu a fost multumit de partener si alege sa se satisfaca singur. insa, uneori, masturbarea poate servi ca substitut pentru persoanele care nu au deloc parte de sex.

Pe de alta parte, exista o alta categorie de oameni care nu se simt deloc deranjati de faptul ca partenerul se satisface singur din cand in cand. Inca o data, studiile arata ca mastubrarea poate fi un semn bun pentru o viata sexuala activa si relatia cu partenerul.

Asadar, cum stau lucrurile? Este masturbarea un substitut pentru lipsa sexului sau o semn al unei vieti sexuale active? Sau putin din amandoua?

Cercetatorii au examinat datele unui sondaj la care au participat peste 15.000 de adulti americani, cu varste cuprinse intre 18 si 60 de ani. O parte dintre respondenti au fost intrebati daca s-au masturbat in ultimele doua saptamani, dar si cat sex au facut in aceasta perioada si daca au fost multumiti. in mod surprinzator, se pare ca atat cei care s-au masturbat, cat si cei care nu, au avut parte de aceeasi cantitate de sex.

Trebuie sa mentionam si faptul ca s-a descoperit ca barbatii se masturbeaza mai mult decat femeile, iar persoanele nefericite mai mult decat cele fericite. Dar in timp ce barbatii fericiti si femeile nefericite se masturbeaza in mod egal, barbatii nefericiti se masturbeaza mai mult decat oricare alta categorie.

Multe persoane experimenteaza o satisfactie sexuala mult mai mare atunci cand se masturbeaza, mai mult decat atunci cand fac sex cu partenerul. Motivele sunt multe, iar unul dintre ele este acela ca nu exista niciun fel de tensiune. in timpul masturbarii, nimeni nu se ingrijoreaza de felul in care arata sau daca este bun la pat si reuseste sau nu sa-si satisfaca partenerul. De asemenea, se ajunge mult mai usor la orgasm si nu trebuie sa te mai preocupi si de nevoile partenerului, ci doar de ale tale.

Masturbarea: efecte negative

Sentimentul de vinovatie.

Nu putem vorbi in urma masturbarii de riscuri, desi multe persoane se pot simti vinovate cand vine vorba de acest aspect, iar asta din cauza unor credinte culturale, spirituale sau religioase. Masturbarea nu este un lucru gresit si nici imoral, chiar daca vei auzi vorbindu-se despre aceasta activitate ca fiind ”murdara” si ”rusinoasa”. in cazul in care te simti vinovat in urma masturbarii, poti apela la un specialist cu care sa discuti aceasta problema, sa-i spui cum te simti si sa te ajute sa treci peste aceasta stare.

Dependenta de masturbare.

Unele persoane pot dezvolta o dependenta cand vine vorba de masturbare. in cazul in care petreci prea mult timp facand aceasta activitate, poti strica relatiile cu cei apropiati, asta pentru ca nu le oferi atentia de care au nevoie. Daca esti ingrijorat in privinta asta si consideri ca ai dezvoltat o dependenta, vorbeste cu un specialist care sa te ajute sa renunti la masturbare. De ce nu, poti inlocui aceasta preocupare cu alte activitati care sa te tina ocupat.

Sensibilitatea sexuala.

In cazul femeilor care sufera de disfunctii sexuale, masturbarea poate ajuta la cresterea dorintei sexuale si a sensibilitatii. in anul 2009, doua studii au aratat ca vibratoarele folosite atat de femei, cat si de barbati, au dus la o crestere a dorintei sexuale si excitarii. Potrivit studiilor, in urma masturbarii femeile se lubrifiau mai usor, in timp ce barbatii se bucurau de o mai buna functie erectila.

Masturbarea: beneficii

Masturbarea este o activitate sexuala sanatoasa, iar asta pentru ca are numeroase beneficii, atat din punct de vedere fizic, cat si mental. Exsita numeroase studii care vorbesc despre aceste beneficii, printre care se numara:

- eliminarea stresului;

- un somn de calitate;

- dispozitie mai buna;

- relaxare;

- placere;

- eliminarea crampelor;

- eliminarea tensiunii sexuale;

- sexul devine mai bun;

- iti intelegi mai bine corpul.

Multe cupluri aleg sa se masturbeze pentru a explora diferite placeri, dar si pentru a evita sarcinile nedorite sau bolile cu transmitere sexuala.

Masturbarea si cancerul de prostata

Exista cercetari care sugereaza ca ejacularea regulata scade riscul aparitiei de cancer de prostata, insa medicii inca nu stiu exact de ce. De exemplu, in urma unui studiu realizat in 2016 s-a descoperit ca riscul de cancer de prostata a scazut cu pana la 20% in randul barbatilor care au ejaculat de cel putin 21 de ori intr-o luna. Un alt studiu din 2003, arata o legatura similara intre ejacularea frecventa si riscul scazut de cancer de prostata.

Masturbarea in timpul sarcinii

In timpul sarcinii apar schimbarile hormonale, iar unele femei pot simti o dorinta mai mare de a face sex. Masturbarea este o modalitate sigura care te ajuta sa elimini tensiunea sexuala in timpul sarcinii si, in plus, poti preveni simptomele care apar in timpul sarcinii, precum durerile de spate, crampele sau contractiile.

Care este parerea ta vizavi de acest subiect?

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie