06.09.2019
Anxietatea: tipuri si tehnici de tratament
Indoielile si gandurile contradictorii in fata unor evenimente noi, neasteptate sau nedorite in viata este un lucru firesc. La fel de normal este si sa fii ingrijorat, insa atunci cand aceasta neliniste nu mai este doar o stare mentala, ci cuprinde intregul corp (inima iti bate mai puternic, respiratia devine sacadata sau prea accelerata, muschii se incordeaza, transpiri sau ai senzatii reci, ai furnicaturi la stomac etc.) cel mai probabil suferi de o tulburare de anxietate.

Eugen Popa, hipnoterapeut si presedinte al Asociatiei Romane de Hipnoza, este de parere ca anxietatea poate fi considerata o reactie naturala a corpului in fata stresului, o reactie normala la pericol, raspunsul automat de lupta sau fugi care este declansat atunci cand te simti amenintat, sub presiune sau cand te confrunti cu o situatie provocatoare, precum un interviu de munca, un examen sau prima intalnire.

Asemenea fricii, cu moderatie, anxietatea nu este neaparat un lucru rau. Te poate ajuta sa ramai alert si concentrat, te impulsioneaza sa treci la actiune si poate fi un factor motivator in rezolvarea problemelor. Dar cand anxietatea este constanta si/sau coplesitoare – cand grijile si temerile interfereaza constant cu relatiile si cu viata ta de zi cu zi – probabil ca ai trecut linia de la anxietatea normala pe teritoriul unei tulburari de anxietate. Deoarece o tulburare de anxietate este formata, in general, dintr-un grup de afectiuni conexe, mai degraba decat dintr-o singura tulburare, simptomele pot varia de la o persoana la alta. Un individ poate suferi de atacuri de anxietate intense, care lovesc fara avertisment, in timp ce la altul intervine panica cand este nevoit sa petreaca timp in activitati sociale. Altcineva se poate lupta cu o frica paralizanta de a conduce sau cu ganduri incontrolabile, intruzive. In acelasi timp, sunt foarte multi oameni care traiesc intr-o stare constanta de tensiune si ingrijorare de orice si din orice.”, explica hipnoterapeutul.Imagini pentru anxietate

Anxietatea: 6 tipuri care ne afecteaza viata

Specialistul afirma ca sunt sase tipuri de anxietate. Printre acestea se numara fobiile, tulburarile de panica, tulburarile obsesiv-compulsive, reactii acute la stres, tulburari de stres posttraumatic si anxietate generalizata.

Desi o tulburare de anxietate poate fi debilitanta, impiedicandu-te sa traiesti viata pe care ti-o doresti, este important sa stii ca tulburarile de anxietate sunt printre cele mai frecvente probleme de sanatate mintala si sunt foarte tratabile. Odata ce ai inteles tulburarea de anxietate, exista pasi pe care ii poti face pentru a reduce simptomele si a recastiga controlul asupra vietii tale. Spre exemplu, persoanele care au tulburarea de anxietate generalizata manifesta o grija excesiva pentru mai multe evenimente si activitati intr-un mod aproape neintrerupt. Persoanele care sufera de anxietate generalizata tind sa se astepte tot timpul la dezastre, „pun raul in fata”, nu se pot opri sa se ingrijoreze in legatura cu serviciul, familia, relatia, copilul etc. Adesea aceste griji sunt nerealiste sau disproportionate fata de situatia reala. Activitatile cotidiene devin o sursa permanenta de ingrijorare, cauzand o stare continua de frica.”, explica hipnoterapeutul Eugen Popa.

Cele mai frecvente semnele si simptomele comune de anxietate includ: stare de neliniste si incordare, senzatia de pericol iminent, de panica, o frecventa cardiaca crescuta, respiratia rapida (hiperventilatie), transpiratie, tremuraturi, stare de oboseala, lipsa de energie, probleme de atentie si concentrare, probleme cu somnul, probleme gastrointestinale, dificultati in controlul starii de ingrijorare, dorinta de a evita lucrurile care declanseaza anxietatea.

Cum tratam anxietatea?

Tehnici de relaxare: activitatile simple pot ajuta la calmarea simptomelor mentale si fizice ale anxietatii. Yoga, meditatie, exercitii de respiratie, sport, un somn lung… ai de unde alege.

Exercitii de inlocuire a gandurilor negative cu cele pozitive: Fa o lista cu gandurile negative care ar putea sa apara in timpul momentelor de anxietate si inca o lista langa sa contina ganduri pozitive, credibile pentru a le inlocui pe cele negative. Foloseste-o de fiecare data cand te simti cuprins de anxietate sau ingrijorare in exces. In timp aceste ganduri pozitive, vor aparea singure pentru a linisti mintea.

Crearea unei imagini mentale a infruntarii cu succes si a cuceririi unei frici specifice poate ajuta, de asemenea, atunci cand simptomele de anxietate au o cauza clara.

Comunica: vorbeste despre anxietatea cu persoane de incredere, care iti pot oferi sprijin. Nici neacceptarea, nici evitarea nu te vor ajuta in lupta cu monstrul interior, este important sa iti accepti si sa iti asumi momentele de anxietate.

Exercitiu fizic: sportul te va ajuta sa-ti imbunatatesti imaginea de sine si elibereaza substante chimice in creier care declanseaza sentimente pozitive.

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie