13.07.2019
6 moduri prin care iti poti salva mariajul
Poti salva un mariaj nefericit? Nu exista un raspuns corect la aceasta intrebare si, de fapt, nu exista un singur raspuns.

Sunt foarte multe variabile si fiecare situatie este unica in felul ei. Totusi, un prim pas este sa reflectezi la situatia mariajului tau si astfel sa-ti descoperi singura raspunsul, pentru a face pasii necesari in directia dorita de tine. Elle.ro iti sugereaza 6 moduri prin care iti poti salva mariajul, daca tu crezi ca merita cu adevarat:

1. Accepta adevarul despre mariajul tau

Asta presupune timp, putere si curaj, pentru a putea fi in stare sa spui cu voce tare adevarul: „Sunt nefericita in casnicie!”. Multi dintre cei care au un mariaj nefericit cunosc acest adevar in adancul sufletului lor, insa nu sunt suficient de puternici incat sa se confrunte cu el. Acceptarea nu inseamna ca ti-ai dori ca mariajul tau sa fi fost diferit sau ca ai vrea sa manipulezi lucrurile in directia dorita de tine.

Acceptarea inseamna sa vezi adevarul, sa accepti realitatea si sa incetezi sa te mai lupti cu ea. Inseamna, in primul rand, sa iei decizii asumate pe care sa le pui in practica. Acceptarea adevarului nu inseamna neaparat nici ca ramai intr-un mariaj nefericit si nici nu inseamna divort. Este un punct de pornire pentru redobandirea fericirii.

2. Accepta durerea pierderii si neimplinirii visurilor tale legate de casatorie

Cei mai multi oameni sunt entuziasmati de gandul casatoriei. Se simt inundati de speranta, visuri, asteptari pozitive in legatura cu viitorul lor. In timpul etapei de inceput a unui mariaj, cunoscuta ca „etapa lunii de miere”, e greu sa-ti dai seama ca „fericiti pana la adanci batraneti” nu se intampla de la sine, ci presupune mult efort de ambele parti. Iar pentru multi asta nu se va intampla niciodata. Durerea apare atunci cand pierzi ceva sau pe cineva.

Iar visurile neimplinite sau asteptarile inselate echivaleaza cu pierderea a ceva teribil de important. Totusi, desi poate parea paradoxal, exista mult potential in durere. Asa ca permite-ti sa suferi si sa-ti traiesti durerea, pentru ca astfel vei castiga o noua perspectiva asupra ta, asupra vietii, asupra mariajului, si asupra sotului tau. Iar asta poate insemna ca setezi un nou cadru, care poate reprezenta o premisa buna pentru noi inceputuri.

3. Asculta-ti vocea interioara pentru a descoperi ce-ti doresti si ce ai nevoie

Lupta interioara pe care o presupune un mariaj nefericit si durerea emotionala pe care o cauzeaza pot fi coplesitoare. Te pot seca de energie, astfel incat nu te mai simti in stare sa incepi nimic, cu atat mai putin sa duci pana la capat. Sau te poti trezi in situatia ca te mentii ocupata si distrasa non-stop, ca sa nu te confrunti cu realitatea unui mariaj nefericit. Asa ca incearca sa te gandesti ce-ti doresti de la viata si ce-ti doresti de la relatia cu sotul tau.

Fii cat de specifica poti fi! Formuleaza aceste dorinte cu voce tare si initiaza o conversatie cu partenerul tau in legatura cu ce asteptati fiecare de la viitor. Discutand, puteti intelege ce este posibil si ce nu, ce asteptari aveti fiecare de la celalalt, unde sunteti dispusi sa faceti compromisuri. O astfel de discutie va poate ajuta sa intelegeti ca puteti inca functiona ca o echipa. Sau, din contra, va poate furniza informatiile si motivele pentru a decide ca ati functiona mult mai bine separat.

4. Amandoi trebuie sa va doriti schimbarea

Ambii parteneri trebuie sa fie capabili sa spuna: „Da, poti salva o casnicie nefericita!”. Si amandoi trebuie sa faca efortul necesar pentru a repara relatia. Iar asta presupune sa va acceptati reciproc vulnerabilitatile, defectele, nesigurantele, dar si sa schimbati cu totul dinamica relatiei voastre, felul in care v-ati obisnuit sa-i raspundeti celuilalt. Poate fi o provocare mare sa intelegi o problema pe care o ridica partenerul tau, mai ales daca tu nu o percepi ca pe o problema reala.

Dar asta este exact ceea ce trebuie schimbat! Oricum, nu astepta ca partenerul tau sa fie cel care se schimba primul! Si nici nu te gandi ca esti capabila sa-l schimbi tu! Nu-ti poti convinge partenerul sa se schimbe sau sa evolueze daca el nu-si doreste asta sau daca este fericit cu viata sa, asa cum este ea! E foarte posibil ca el nici sa nu-si dea seama ca are probleme in mariaj si sa fie concentrat pe propriile probleme, total neatent la consecinte.

Tu ai misiunea de a te controla pe tine (cuvinte, actiuni, perspectiva, atitudine). De exemplu, tu la ce esti atenta? Nu e asa ca, atunci cand tu si sotul tau petreceti mai mult timp impreuna, adesea incepi sa observi la el mai putin ceea ce iubeai la el si mai mult din ceea ce te enerveaza?! Si cu asta trebuie inceputa schimbarea: cu cat vei fi mai atenta la actiunile lui negative (sau le vei interpreta ca negative), cu atat vei fi mai putin fericita! Puterea de a-ti schimba perspectiva este numai la tine!

5. Nu te astepta sa fie usor

Daca te decizi sa lupti pentru a-ti salva casnicia, trebuie sa intelegi ca nu va fi usor! Pe langa eforturile personale, trebuie sa-ti sustii partenerul, chiar si atunci cand se va simti frustrat, furios, cand se va confrunta cu propriile greseli si slabiciuni! In plus, va trebui sa va acordati unul altuia spatiu pentru a procesa framantarile si problemele din cuplul vostru. Este important sa va acceptati reciproc nevoia de spatiu si distanta.

6. E posibil sa nu puteti depasi (unele) probleme din trecut

Probabil ca si in jurul tau observi multe mariaje care sfarsesc printr-un divort, dar n-ar trebui sa lasati statistica sa decida pentru voi! Unele dintre aceste divorturi reprezinta doar lipsa efortului investit in relatie sau a dorintei de a repara o conexiune pierduta. Totusi, unele divorturi sunt pentru binele ambilor parteneri si nu trebuie sa intelegi ca pledam aici pentru a ramane intr-un mariaj cu orice pret.

Orice relatie care presupune violenta, abuz fizic sau emotional, infidelitate, comportament adictiv, probleme ireconciliabile de incompatibilitate sunt pur si simplu niste mariaje nefericite, care nu trebuie si nu pot fi reparate. Atunci cand siguranta ta (de orice fel) este compromisa, unica solutie este sa parasesti acea relatie.

In orice alte circumstante, iti poti acorda timp pentru a reflecta si pentru a descoperi ce poti tolera, ce compromisuri esti dispusa sa faci, ce principii nu ti-ai incalca niciodata. Uneori, atunci cand iei un pic de distanta, poti gasi niste raspunsuri. Iar unul dintre ele poate fi ca merita sa mai incerci sa-ti salvezi mariajul.

Ti-a fost util articolul?

Sursa foto: Google.com

Articole din aceeasi categorie