13.03.2019
Jurnalista Angela Brasoveanu - despre funeraliile lui Viorel Mardare: "Ce ironie amara e sa fii in viata perfectionist, sa urasti atoatecuprinzatorul "las-ca merge si asa" si sa ai parte de un ultim spectacol in acest mare fel." - FOTO
Luni, prietenii, apropiatii si cei care i-au admirat talentul l-au petrecut pe regizorul Viorel Mardare pe ultimul drum. Ceremonia funerara insa a starnit nedumerire si indignare in sufletele celui care l-au cunoscut. "Despre Dumnezeu si Haltura..." - astfel isi incepe jurnalista Angela Brasoveanu postarea cu privire la acest subiect.

Viorel Mardare a fost unul dintre regizorii remarcabili din Republica Moldova. Prietenii si cei care l-au cunoscut spun ca regizorul era un perfectionist, care nu se multumea cu jumatati de masura. Din acest motiv, apropiatii acestuia au ramas cu foarte multe semne de intrebare, dupa funeraliile lui. Jurnalista Angela Brasoveanu nu si-a putut retine nemultumirea, si a postat un mesaj impunator pe Facebook, aducand critici preotului care a oficiat slujba.


„Despre Dumnezeu si Haltura…


Ce ironie amara e sa fii in viata perfectionist, sa urasti atoatecuprinzatorul "las-ca merge si asa" si sa ai parte de un ultim spectacol in acest mare fel. Speram sa scrie cei mai apropiati ori cei mai rai de gura. Dar se vede ca trebuie sa-mi asum noi dusmani eu. Intai preotul (personalitate marcanta a bisericii, duhovnic al multor intelectuali basarabeni si prezenta nelipsita in reportajele TV despre moralitate, intrare in post sau canon vestimentar de Pastele Blajinilor) a incercat sa interzica scoaterea din biserica a florilor aduse lui Viorel in ajun, ori chiar la slujba de adio. Sub pretextul ca la cimitir ele vor fi furate de pe mormant de catre boschetari si vor fi vandute apoi la intrarea in cimitir. Cei care au adus florile s-au opus. Nu erau pentru biserica, erau pentru Viorel. Apoi, probabil din ratiuni de lipsa de spatiu (comertul cu locuri de inmormantare la Armenesc, distrugerea acestuia cu buna stiinta e subiect aparte), ultimul ritual de ramas bun l-a facut pe aleea oarecum indepartata de locul inmormantarii. Iar langa groapa, fara sa stie nimic, astepta sora lui iubita, Angela Mardare Titencov, fiul ei, iubita lui, cei mai apropiati prieteni.

Angela a avut o stare de soc cand a inteles ca nu poate sa-si ia ramas bun de la unicul frate. Sergiu Prodan a incercat sa-l faca pe preot sa inteleaga ca a gresit, indicand sa se bata in cuie sicriul inainte ca sa-si ia ramas bun acesti oameni si a incercat sa-l faca sa inteleaga, sa redeschida sicriul. Nu. Marnaiala din asta, la fel de descifrabila ca scrisul unui doctor pe reteta. Graba. Avem alti morti la rand. Baloanele sub forma de inimioare au zburat stingher la cer, aplauzele au fost botite. La praznic un fel de Tatu nostru slajit. Graba. Haltura. Faltet. Daca Viorel avea putere, le zicea acestora: multumesc, baieti, n-ati trecut castingul. Orevoar. Si ma gandesc la tanarul preot care a oficiat inmormantarea tatalui meu (proaspat numit in functie dupa ce preotul si preoteasa satului nostru au murit instantaneu intr-un accident de masina provocat de un tanar de 26 de ani). La cat de clar, la cat de onest, la cat de lipsit de interes imediat a fost. Lui cred ca Posmotrel i-ar fi pus un mare plus, si nu "maretului Ciuntu.”



La postarea acesteia s-au adunat multe comentarii in care oamenii isi exprima aceeasi nemultumire si nedumerire, spunand ca ceremonia a fost oficiata in bataia joc.

Amintim ca Viorel Mardare a decedat sambata, 9 martie, in urma unei lupte crancene cu o forma rara de cancer.

Da like paginii noastre de Facebook si fii perfect informata!

Sursa foto: Facebook,com/ Atelier, Facebook.com/Angela Brasoveanu

Articole din aceeasi categorie