Yoga s-a transformat dintr-o simpla practica spirituala intr-unul dintre cele mai importante fenomene in materie de fitness ale tuturor timpurilor. Iata cum aceasta disciplina aparuta in Est si-a facut drum catre Nord, Sud si Vest.

2.500 – 2.000 i.Hr. Perioada in care se crede ca oamenii din Valea Hindusa au inceput sa practice yoga, informatie bazata pe un artefact din acea perioada: o stanca gravata cu silueta unui barbat in pozitia lotus.

3.500 Vechimea aproximativa a lui Rig Veda, cel mai vechi dintre cele patru texte hinduse sacre cunoscute sub denumirea de Vedas, in care yoga a fost pentru prima oara mentionata.

I si II Secolele in care se crede ca inteleptul indian Pantanjali a scris Yoga Sutras, un text ce exploreaza filosofia yoga clasica.

XIV Secolul in care Hatha Yoga Prapadipika a fost scrisa iar hatha yoga, care armonizeaza trupul, a devenit populara.

7 Numarul de chakre principale sau centre de energie existente in corp intre care energia circula vertical, de la baza coloanei vertebrale pana in varful capului.

1849 Anul in care Henry David thoreau scria intr-o scrisoare unui prieten, „Uneori sunt chiar si yoghin“, o declaratie ce l-a transformat intr-unul dintre primii practicanti de yoga din Vest.

1883 Anul in care primul cleric hindus a inceput sa predea yoga in Statele Unite ale Americii, chiar in taverna vaduvei lui Ralph Waldo Emerson.

1965 Anul in care membrii Beatles au filmat o parte a peliculei Help! in Bahamas. Acolo, ei l-au cunoscut pe Swami Vishnu-Devanda, fondatorul centrelor yoga Sivananda si cel care le-a oferit cantaretilor cartea the Illustrated Book of Yoga. Cu acest album a inceput fascinatia lui George Harrison pentru filozofica estica.

53 Numarul strazii din Manhattan pe care Pierre Arnold Bernard, cunoscut ca Omnipotent Oom, si sotia lui au deschis in 1919 o scoala de yoga pentru femei. Numita Centrul de Yoga, scoala oferea si cursuri de anatomie, psihologie si sanscrita.

10 000 de dolari Suma de bani donata de Anne Vanderbilt studioului lui Berndard, studio frecventat printre altii de Helena Rubinstein, Ethel Barrymore si Frances Payne Bolton, una dintre primele femei alese in Congresul american.

200 de acri Suprafata ocupata de primul ashram de yoga american, creat de Bernard in New York, in 1919. Printre discipolii lui se numarau familia Vanderbilt, spionul britanic Sir Paul Dukes si cantaretul de folk Pete Seeger si familia lui.

1985 Anul in care Donna Karan a dezvaluit prima ei colectie a carei piesa de baza era un body negru. „Am creat-o cu gandul la ce piese mi-ar permite mie sa fug de la job direct la ora de yoga“, spunea ea intr-un interviu acordat in 2013 publicatiei the New York times.

850 000 de dolari Suma pe care fundatia Donnei Karan, Urban Zen Foundation, a donat-o Centrului Medical Beth Israel pentru un experiment ce a durat un an si care a avut ca scop cercetarea metodelor de vindecare din medicina estica, printre care se numara si yoga.

1997 Anul in care instructorul de Pilates Jonatha Urla a fondat practica Yogilates, o combinatie intre Pilates si yoga hatha cu scopul de a crea „un antrenament echilibrat“.

10 Numarul de dati in care Yogilates este mentionat de membrii familiei Cohen de-a lungul unei singure scene, in sezonul 1, episodul 12 din serialul the O.C. 

1 Numarul de cantece de pe CD-ul Madonnei din 1998, numit Ray of Light, cantate de artista in sanscrita. Albumul a fost inspirat de descoperirea de catre cantareata a practicii yoga Ashtanga si a filosofiilor estice.

2000 Anul in care Madonna a jucat rolul unei instructoare de yoga in filmulthe Next Best thing. Personajul, care in scenariul initial era o profesoara de inot, si-a schimbat profesia la cerintele Madonnei.

15 Numarul de pozitii faciale recomandate in the Yoga Face, pozitii despre care autoarea Annelise Hage spune ca ar reduce liniile fine si ar sterge ridurile.

2002 Anul in care Christie tulington a aparut pe coperta Vogue intr-o variatie a pozitiei Postura arcului.

10.000 de participanti au luat parte la cel mai mare curs de yoga sustinut in Central Park din New York, in 2010.

6 zile pe saptamana actrita Gwyneth Paltrow se trezeste la 4:30 dimineata pentru ora ei de yoga. „Nu prea sunt o persoana matinala“, spunea ea in 2011. „E multa determinare la mijloc.“

20 de milioane: numarul americanilor de peste 18 ani care practica yoga, conform unui studiu comandat de Yoga Journal in 2012.

10,7 miliarde de dolari: suma pe care americanii au cheltuit-o in 2012 pe antrenamente si echipamente de yoga, arata acelasi studiu.

98 de dolari: costul pantalonilor de yoga Lululemon retrasi de compania producatoare pentru ca erau prea transparenti. „Sincer unele corpuri pur si simplu nu arata bine in acei pantaloni“, a spus fondatorul Chip Wilson, obligat sa isi dea demisia la o luna dupa ce a facut acea declaratie.

17 Procentul cu care au scazut actiunile companiei la bursa dupa ce acel produs a fost retras de pe piata.

40 de grade Celsius: temperatura dintr-un studio de yoga Bikram.

2015 Anul in care se asteapta sa fie finalizat un studiu pe cinci ani ce analizeaza efectele biologice ale practicii yoga, un studiu condus de un psihiatru de la Harvard Medical School. 

4 Numarul de luni pe care Elizabeth Gilbert le-a petrecut dupa divort practicand yoga si meditatie intr-un ashram.

222 Numarul de saptamani pe care le-a petrecut cartea ei, Eat.Pray.Love, pe lista the New York times a celor mai bine vandute carti din 2006. 57 din acele saptamani a fost numarul 1.

3 Numarul de luni pentru care Julia Roberts a angajat-o pe  instructoarea personala Kirschen Hagenlocher atunci cand a filmat pentru Eat. Pray. Love in 2009.

 

Sursa foto: Google.com

glamour.ro