Are 22 ani si este originar din raionul Glodeni, s.Brinzeni si in anul 2011 a venit sa-si faca studiile in Chisinau. A absolvit colegiul de constructii, ca specialist in domeniul alimentarii cu gaze, caldura si ventilare si este student in anul doi la specialitatea Ingineria Antiincendii si Protectie Civila. Pe langa universitate, activeaza in calitate de pompier si este luptator de arte martiale. 

 

 

Perfecte: Domeniile in care activezi sunt si grele, si riscante. Cum ai ajuns sa practici acest sport?


Nicolai: "Am inceput inca in primul an de studii, atat din placere, cat si din nevoia de a avea o ocupatie in timpul liber. Dupa un timp a inceput sa-mi placa tot mai tare si deja antrenorul meu, Grosu Andrei, omul care m-a adus pana la acest nivel si caruia ii sunt recunoscator pentru tot, a decis sa particip la prima competitie. El a vazut caracter si dorinta in mine si deja am continuat cu campionate nationale si internationale, unde desigur am obtinut victorii destul de importante, atat pentru mine, cat si pentru tara."

 

 

 

Cum ai devenit pompier si de cat timp activezi in acest domeniu?


"Activez din ianuarie 2016 si pana in prezent. Meseria de pompier, la inceput nu-mi parea interesanta, dar pe zi ce trecea cand intram in tura, imi placea din ce ince mai mult si asteptam cu nerabdare sa trec cursurile de instruire a pompierului si sa fac parte si eu din cei care se lupta cu focul si nu numai."

 

 

 

Ce loc ocupa in viata ta sportul, dar si munca in calitate de pompier?


"Sportul, la fel ca si meseria de pompier sunt foarte importante in viata mea. Daca nu sunt la sport, sunt la pompieri, iar atunci cand vine vorba de pregatire pentru competitie, sunt eliberat de la pompieri pentru a-mi face treaba in sport. Ii sunt enorm de recunoscator sefului meu, domnului Emilian Iasciuc pentru ca imi ofera aceasta posibilitate, de a ma manifesta si a arata un rezultat in favoarea noastra."

 

 

Ambele ocupatii sunt extrem de solicitante. Cum reusesti sa le faci fata?


"In ambele domenii este vorba atat de pragatirea fizica,caracter, cat si de pregatirea psihologica, pentru ca in cazurile dificile sa putem da dovada de profesionalism, iar societatea sa nu piarda increderea in noi."

 

 

Am vazut cu totii imagini induiosatoare, in care pompierii salveaza animale din incendii. Ai intalnit asa cazuri?


"Da. Sunt si asa cazuri, insa eu personal, din fericire pentru mine, cat si pentru societate nu am avut si sper sa nu fie asa cazuri. Sunt si ele suflete si este foarte dureros sa vezi cu ochii tai ce se intampla. Cand e vorba despre incendiu, nu conteaza animale sau oameni, noi actionam in ambele cazuri egal. 


Am avut un caz cu o pisica, care statea intr-un copac de doua zile deja si cand am ajuns la fata locului era imposibil sa ne apropiem de ea. Era foarte speriata, dar am reusit sa o salvam cu ajutorul unei plapume." 

 

 

Salvezi vieti si cu siguranta ai avut situatii extreme, care probabil te-au pus pe ganduri.  Ce cazuri te marcheaza mai mult? 

 

"A fost intr-o dimineata, intre orele 4 si 5, cand am primit apelul precum ca arde un apartament. Deplasandu-ne spre destinatie, aveam diferite ganduri la oamenii ce puteau fi in acel apartament, mai ales la copii, dar si la buteliile cu gaze, care sunt extrem de periculoase.

 

Ajungand la fata locului si stingand incendiul deja, stiind ca in apartament nu este nimeni, am observat prin geam, ca in camera de alaturi este un scaunel pentru copii mici. Gandul ca ar putea fi un copil acolo, m-a facut sa inghet si pentru o clipa sa ma panichez. Imediat am stricat geamul, pentru a vedea daca este cineva acolo si din fericire, nu era nimeni. In apartament era un barbat care nu patise nimic, iar noi, pompierii, desi extrem de obositi dupa stingerea incendiului, am respirat usurati, bucurosi ca nimeni nu a avut de suferit." 

 

 

Mereu ai cate un adversar, fie un luptator sau fie focul. Care este cel mai periculos dintre ei?


"Ambii sunt periculosi in felul lor. Dupa o lupta grea, pot aparea careva consecinte, greu de suportat si din cauza carora se poate ajunge la plecarea din sport sau si mai rau.


Cu focul la fel este destul de dificil de luptat. O miscare facuta nu la timpul ei si gresita poate duce la pagube destul de mari, care pot fi materiale, dar in cel mai rau caz, pot fi pierderi omenesti. De aceea este foarte dificil, in ambele cazuri, sa te mobilizezi si  sa actionezi dupa anumite instructiuni care ti se dau in acel moment."

 

 

Stim ca ai o iubita, care probabil isi face griji mari pentru tine, indiferent ca esti pe ring sau iti executi munca de pompier. Cum reuseste? Nu te-a rugat niciodata sa renunti?


"Stiu ca de fiecare data ii este greu sa treaca peste aceste momente. Ii povestesc mai putin despre incendii si doar atunci cand ies din tura sau cand ma intorc de la interventie. In sport stie cand am fiecare lupta si o vad cum isi face griji, dar sunt niste momente care nu se pot descrie si doar impreuna facem fata provocarilor."

 

 

Ce sfat le-ai da celor care isi doresc sa-ti urmeze calea?


"Pentru toti cei care ma urmaresc si toti iubitorii de arte martiale: alegeti-va un scop si duceti-l pana la capat cu demnitate. Iar celor care vor sa devina pompieri: este o profesie de care poti fi mandru, devenind un erou pentru fiecare persoana salvata. Cand esti la interventie toti cei din jur se bazeaza pe tine. Necatand la faptul ca salariul nu-i asa cum ne-am fi dorit, acest serviciu este o onoare. Pompierii sunt oameni simpli, dar care sunt ca ingerii care au grija de voi."

 

 

Sursa foto: Arhiva personala

Perfecte