Exercitiile de dimineata sunt importante, intrucat ajuta organismul sa functioneze normal. De exemplu, persoanele care se trezesc mai devreme pentru a face sport, se vor culca seara mai devreme si nu vor lua cina la ore tarzii, in noapte - obicei daunator starii generale de sanatate. In plus, daca va antrenati devreme, in lumina soarelui, metabolismul dumneavoastra va fi accelerat, tensiunea arteriala se va normaliza si se va regla ciclul trezire-somn.

 

 

Efectele pozitive ale activitatii fizice realizata dimineata:

 

- Reglarea ritmului circadian. Unul dintre principalele beneficii ale includerii activitatii fizice in programul de dimineata este reglarea ritmului circadian. Ritmul circadian include un ciclu de 24 de ore in care organsimul se modifica mental, fizic si comportamental, in functie de lumina si intunericul din mediul inconjurator.

Odata ce acest ritm circadian este stabilit, corpul nostru trimite semnale ceasului intern. Astfel, la anumite ore apare senzatia de somn, iar la alte ore nivelul de energie al organismului va fi ridicat. Acest ritm ajuta la relaxarea corpului si mentine in limite normale functia cardiaca.

 

 

- Cresterea poftei de mancare. Un beneficiu psihologic si nutritional care rezulta in urma exercitiilor fizice prestate dimineata este apetitul alimentar crescut. In plus, este mai usor sa rezistati tentatiei de a manca nesanatos dupa ce petreceti o perioada de timp transpirand pentru a slabi, la primele ore ale diminetii. Faptul ca ati facut efortul sa va treziti dimineata si ati facut ceva sanatos pentru organism va va impiedica sa va complaceti si sa faceti alegeri alimentare gresite.

 

 

 

 

- Mai multa energie. Activitatea fizica de dimineata imbunatateste starea de spirit si creste nivelul de energie. Acest lucru inseamna ca veti fi mai pregatiti sa faceti fata provocarilor cu care va confruntati in timpul zilei.

Exercitiile fizice prestate noaptea tarziu pot arde aceeasi cantitate de calorii, dar pot perturba somnul, intrucat temperatura corpului creste si metabolismul se acelereaza. Somnul neodihnitor va poate creea mai multe probleme de sanatate, cum ar fi energia si acuitatea mentala reduse pe parcursul zilei si pot duce la crestere in greutate, dar si la alte probleme cardiovasculare.

 

 

- Arderea mai accelerata a caloriilor. Dupa ce faceti exercitii fizice, corpul dumneavoastra arde calorii intr-un ritm mai rapid, decat atunci cand ati fost sedentar. Daca faceti sport dimineata, corpul dumneavoastra va consuma mai eficient caloriile si masa musculara se va construi mai repede. Pentru acest lucru trebuie sa faceti si exercitii de forta sau cu greutati.

 

 

- Un corp fericit inseamna o minte relaxata. Cand faceti sport dimineata, plamanii vor pompa aer curat, oxigenat. Cu cat este prezent mai mult oxigen in sange, cu atat se vor elibera mai multe substante chmice in creier. Acestea vor imbunatati acuitatea mentala si starea de alerta. Astfel, veti putea beneficia de o conditie fizica si psihica excelenta. In plus, persoanele inactive sunt mai predispuse la depresie si pot avea o autostima mai scazuta.

 

 

 

Sursa foto: google.com

sfatulmedicului.ro