Indiferent daca acesta este tumultos, daca il aflam de la el personal sau nu, acesta poate reprezenta o treapta greu de trecut. 

Dar de ce ne deranjeaza trairile trecute ale partenerului?

 

 ,,Tine de dorinta de a-l avea intru totul pe celalalt. in fiecare persoana exista undeva in subconstient dorinta de a fi prima in viata partenerului, prima iubire, prima cu care face dragoste, prima pe care o saruta. astfel, totul pare neintinat, neatins de altcineva in afara de tine. si acest lucru este valabil si in cazul barbatilor’’, spune psihoteraputul Constantin Cornea pentru CsiD.

 

 

Al doilea motiv are legatura cu frica de nu fi parasita sau comparata cu o fosta. ,,Teama de a nu se reintoarce la fosta este una dintre fricile care le bantuie pe foarte multe femei, mai ales atunci cand se confrunta cu sentimentul ca nu se ridica la inaltimea asteptarilor partenerului.
De asemenea, femeile sunt intotdeauna suspicioase cand e vorba de o fosta relatie. in primul rand, se tem ca nu cumva partenerul sa isi dea seama ca ii era mai bine cu vechea iubire si sa revina la ea’’, adauga psihoterapeutul.

 

 

Apoi mai exista si frica de a nu fi comparata cu fosta, fiind considerata inferioara din punct de vedere fizic, sexual, al exprimarii sentimentelor sau a modului in care are grija de el.

 

 

Nici gelozia nu trebuie trecuta cu vederea, pentru ca apare senzatia ca odata ce a mai iubit o alta femeie, pe care a parasit-o, nu se va opri nici la ea. Astfel, trecutul amoros poate fi ca o sabie a lui Damocles ce bantuie femeia. Aceste frici o pot impiedica sa se implice, o pot face sa se simta nesigura, nerespectata, neiubita, neapreciata.

 

 

E bine sa stim istoria vietii lui amoroase sau poate dauna cuplului?

 Daca situatia actuala ne multumeste, ideal ar fi sa ne raportam prezentului, pentru ca doar asa ne putem bucura cu adevarat unul de celalalt si putem construi un viitor. Pentru a reusi, trebuie sa ne concentram pe sentimentele care ne anima, pe calitatile pe care le apreciem la partener.
 

 

 

Sfaturi pentru mai multa intimitate in cuplu

 Intimitatea cuplului este extrem de importanta, iar atunci cand nu o pastram expunem cuplul parerii celorlalti, iar de aici la despartire nu mai este decat un pas. Experintele familiei, prietenilor, colegilor nu pot fi similare cu ale noastre, iar solutiile gasite de ei nu sunt universal valabile.
,,Familia de origine este prima care strica intimitatea si duce la destramarea cuplului. Orice element negativ pe care parintii il afla despre partener nu poate trece netaxat de acestia. Ba mai mult, ii poate transforma in dusmanii declarati ai partenerului.

 Prietenii si colegii pot fi, de asemenea, factori toxici, pentru ca nu vor sa va piarda, pentru ca va prefera liberi si dornici de distractie’’, adauga Constantin Cornea.

 

 

Cum facem ca relatia sa nu devina una toxica?

 O relatie poate deveni toxica din doua motive, unul extern, celalalt intern.

Cel extern este reprezentat de familie, prieteni, colegi. In plus, putem spune ca in relatia cu prietenii sau colegii putem capata o seama intreaga de adictii, unele incompatibile vietii de familie, cum ar fi drogurile, alcoolul, tigarile.

 

 

Motivul intern tine de valorile si normele cuplului. Un cuplu solid este format din doi parteneri care comunica cu usurinta ceea ce simt si isi doresc, fara sa il raneasca pe cel de langa. Apoi vorbim de consens in ceea ce priveste cariera, bugetul familiei, treburile casnice, prietenii comuni sau personali, socializarea, timpul petrecut impreuna, dar si respectarea libertatilor personale, viata sexuala etc.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro