1. Abstinenta

Ce inseamna: Abstinenta inseamna absenta activitatii sexual.

Ce spune specialistul: Abstinenta este o decizie a cuplului care, daca nu este 100% acceptata de ambii parteneri poate duce la ruperea relatiei.

Eficacitate: 100%, atat in preintampinarea aparitiei unei sarcini nedorite, cat si in ceea ce priveste transmiterea bolilor venerice.

Cum functioneaza: Ambii parteneri trebuie sa fie suta la suta convinsi ca aceasta decizie merita “sacrificiul”.

 

 2. “Retragerea”

Ce inseamna: Retragerea presupune ca barbatul sa isi retraga penisul din vagin inainte de ejaculare.

Ce spune specialistul: Retragerea nu este o metoda pe care te poti baza 100%. Riscul este destul de mare, mai ales ca lichidul preseminal poate contine spermatozoizi. Ejacularea in apropierea vaginului poate conduce, de asemenea, la o sarcina intrucat spermatozoizii “inoata” si pot ajunge la ovul.

Eficacitate: Specialistii spun ca metoda este 96% sigura pentru cei care o practica des si si-au “imbunatatit” tehnica. Procentul scade pe masura ce cei care practica aceasta metoda nu sunt familiarizati cu ea.

Cum functioneaza: Metoda se bazeaza complet pe abilitatea barbatului de autocontrol. Cu cat el se stapaneste mai bine, cu atat este mai putin probabil ca sperma sa ajunga in interiorul femeii.

 

3. Calendarul

Ce inseamna: Monitorizarea ciclului menstrual al femeii si identificarea perioadelor fertile si nefertile. Acest lucru se poate face atat prin urmarirea mucusului cervical, care isi schimba proprietatile in functie de perioada fertila sau nefertila a femeii. De exemplu, cu 6 zile inainte de ovulatie, mucusul cervical este limpede si elastic. Dupa ovulatie, mucusul este lipicios si opac. Cealalta metoda este urmarirea calendarului. Este de evitat sexul neprotejat intre zilele 8 si 19 de la menstruatie care se presupune ca sunt cele mai fertile.

Ce spune specialistul: Aceasta metoda este foarte simpla si nu necesita costuri financiare.

Eficacitate: folosita corect, metoda are o eficacitate de 95-97%. Procentul scade simtitor daca nu este atent monitorizat ciclul menstrual.

Cum functioneaza: Monitorizarea ciclului menstrual poate fi inselatoare intrucat acesta poate fi influentat si de cat de stresata este femeia intr-o anumita perioada, daca a facut sau nu efort fizic sustinut etc.

4. Sexul fara penetrare

Ce inseamna: Aceasta medota presupune orice forma de sex, preludiu, stimulare a partilor corpului folosind mainile sau jucariile sexuale, fara penetrare propriuzisa.

Ce spune specialistul: Desi metoda pare foarte sigura, ar trebui luate cateva masuri de precautie legate de transmiterea bolilor venerice, precum si cea a unei sarcini nedorite, in cazul in care lichid preseminal ajunge in apropierea zonei vaginale.

Eficacitate: 100%.

Cum functioneaza:Ejacularea sa nu aiba loc in apropierea zonei vaginale.

 

5. Alaptarea

Ce inseamna: Alaptarea poate amana ovulatia cu pana la 6 luni dupa nastere, datorita unui hormon necesar in productia de lapte matern care stopeaza eliberarea altui hormon care stimuleaza ovulatia.

Ce spune specialistul: Alaptarea este o metoda eficace, insa nu mai mult de 6 luni de la nastere, mai ales pentru mamele care merg la serviciu si care nu alapteaza de 6 ori pe zi.

Eficacitate: Folosita cu consistenta, metoda ajunge la o eficacitate de 98%, procentul scazand proportional cu iregularitatea utilizarii ei.

Cum functioneaza:Bebelusul trebuie sa suga de la ambii sani de cel putin sase ori pe zi,pentru ca metoda sa fie eficace. Alaptarea la fiecare patru ore in timpul zilei si la sase ore in timpul noptii impiedica ovulatia, insa nu mai mult de 6 luni de la nastere, cand corpul femeii isi reintra in atributiunile reproducatoare. De asemenea, daca apare menstruatia mai devreme de 6 luni, aceasta metoda nu mai este indicata, chiar daca femeia alapteaza in continuare.

Sfatulparintilor.ro