Pentru cine sunt important? Iar cand raspunsul intarzie sa apara, incepe cautarea. Cautarea? Da! Cautarea de relatii! infidelitatea.

 

Barbatii insala fiindca nu isi recunosc propria valoare, dupa cum spune psihologul Radu Leca pentru CsiD, sau mai avem un raspuns, din vanitate.

 

Barbatii nu cred in monogamie si nici in singuratate. Exista o expresie des folosita de barbatii trecuti de 40 de ani, ce incearca sa rememoreze cat mai fidel tineretea: "Ma simt singur chiar si insurat’’.

 

Singuratarea resimtita in relatie il face pe barbat sa aleaga un alt drum. acesta nu este insa singurul motiv:,,Dupa 40 de ani, toti barbatii seamana intre ei. subiectul copiaza un model dat. Din punctul meu de vedere, infidelitatea se transmite de la tata. Daca modelul parental, care are o valoare laudativa, are si o latura infidela, copilul repeta asta.Cand esti parasit la 5 ani de tata, iar mama iti spune: iubirea mea, tatal tau a plecat cu o alta femeie, cu siguranta, cand vei ajunge la 16 ani, vei incerca sa vezi cum este sa fii infidel, doar asa era si tata tau'', afirma psihologul Radu Leca. 

 

Ce simte partenerul care este inselat?

 

 Tradare.,,simti cum aluneci intr-o prapastie fara fund. simti aerul cum suiera in urechile tale, simti hainele cum ti se lipesc de corp. iti simti picioarele moi. inclini capul intr-o parte. si presiunea creste. tradarea este cel mai complex sentiment ce il poate simti cineva. Din tradare au fost comise crime’’, adauga psihologul.

 

Partenerul inselat pierde tot: echilibrul, armonia, conceptul de familie. Ce face dupa ce tot viitorul lui a disparut?

,,Incepe o serie de greseli, mari si mici, ce il transforma intr-o paria, dupa care le dovedeste tuturor din jur, apropiati si rude, cat de special este, razbunandu-se...pe el. Daca este gras, se infometeaza, daca este alcoolic, devine obsesivo-compulsiv, daca este tipicar, devine neingrijit si tot asa. Cei tradati se razbuna pe ei insisi, crezandu-se vinovati de infidelitatea partenerilor''.

 

 Cand se arunca intr-o aventura, femeia cauta sa simt lucruri noi, despre care crede ca o vor face fericita. ,,Femeia testeaza, gusta si miroase, ulterior se arunca cu totul intr-o relatie, indiferent de cat de complicata este. Cele mai sensibile relatii sunt cele cu barbati casatoriti. Cel mai teribil dusman pe care ti-l poti face, tratandu-l cu refuz, este femeia casatoria. Ea nu mai are ce pierde. are totul acasa, organizat dupa propria dorinta. Pur si simplu isi doreste si altceva, lipsit de complicatii. Pe femeie nu o atrage orgasmul avut in afara relatiei, ci gesturile marunte ce lipsesc din relatia de baza’’, subliniaza psihologul Radu Leca.

 

Care sunt cauzele ce pot duce la infidelitate? Unde gresesc partenerii?

,,Pe primul loc este lipsa de atentie, urmeaza alcoolul, bataile, sexul prost, drogurile legale si ilegale, tipicurile, familia, copiii, casa in care locuiesc, religia.
Greseala partenerilor incepe cu lipsa de comunicare. Degeaba partenerii sunt apropiati fizic daca nu comunica.
Lipsa de comunicare duce la indepartare si lipsa de atentie. Cand nu mai esti atent la partenerul de cuplu, cineva sau ceva exista in locul lui’’, mai spune specialistul.

 

Timpul pe care cei doi il petrec impreuna poate fi, uneori, esential. Calitatea este cea care face diferenta. Nu este important sa existe cantitate. Din 18h de activitate, 17 sa fie impreuna. Momentele acelea inseamna comunicare, atentie, gingasie, afectiune.Daca si timpul se imparte corect: 20% catre cuplu, 80% catre familie, atunci relatia are sanse de reusita in timp. Cu siguranta ii mai vedem impreuna si peste 30 de ani. Partenerii de cuplu au fost corecti, atat cu ei, cat si cu cei din jur.

 

,,Cand insala, barbatul miroase a frica si minciuna''
De multe ori, semnele ca cel de langa noi are o alta viata paralela sunt mai mult decat evidente. Primul semnal: lipsa timpului.  ,,Programul devine prea incarcat pentru ca noi sa ne mai regasim in el. Dupa modelul: ,,Dragule unde esti, te astept acasa cu masa pusa, copiii au facut briose pentru noi. scumpa mea, inca nu am plecat de la serviciu, strang impreuna cu "ioana" actele pentru contabilitate.

 

Cand insala, partenerul isi schimba mirosul. Miroase a frica si minciuna. Este un miros cunoscut doar de cei ce au trecut prin despartiri. Nu trebuie sa cautam urme de ruj pe camasa, trebuie sa mirosim camasa. Parfumul este schimbat. timp nu mai are pentru noi. atentia este zero. traieste intr-o lume in care noi nu mai avem ce cauta'', subliniaza psihologul Radu Leca.

 

Cand doi oameni se iubesc cu adevarat, ei nu mai pot face nici dragoste, dar nici sex, cu alti parteneri.

 

Adulterul reprezinta un esec comun pentru un cuplu. ,,aventura poate fi catalogata drept prostie, dar nu este decat un act de nesupunere. O  revolutie a propriei impotente emotionale. aflati in cautarea propriei valori, atat barbatii, cat si femeile, insala. in momentul actului nu simt ca insala, ci ca isi reafirma valoarea.

 

Nu se gandesc ca reafirmarea valorii lor inseamna durere pentru partenerul de cuplu. Nu vorbim aici despre sex. sexul este doar o manifestare, o forma de dominare, aici vorbim despre sentimente. Cand doi oameni se iubesc cu adevarat, ei nu mai pot face nici dragoste, dar nici sex, cu alti parteneri’’, ne spune Radu Leca.

 

Momentul tradarii este extrem de delicat. ambii parteneri de cuplu au nevoie sa experimenteze ulterior momentele de cearta si furie sau sa ceara ajutorul unui psiholog.

 

Cu toate astea, aventura nu poate fi socotita o greseala. ,,Barbatii nu se impiedica si cad, si nici femeile.  in lipsa comunicarii, apare aventura. Vedeti, pana si numele actului de tradare are o scuza. Cuvantul aventura. Practic se numeste asa fiindca cineva se descopera. Putem face aici chiar si o gluma: Dragule, ne vedem diseara? iubirea mea, sunt in aventura, dar nu uita, ma reintorc mereu la tine’’, afirma psihologul Radu Leca.

 

Atunci cand suntem tradati, tot universul nostru se reduce la firele de praf. toata investitia noastra psiho-cognitiva dispare. sistemul nostru de valori se altereaza, la fel si viata.

 

Cand pornim la drum alaturi de cineva constientizam, gandindu-ne la povestile auzite, ca o sa vina si momentul critic. intrebarea este cum ne pregatim pentru acea zi? Ce trebuie sa gandim, sa spunem si cum trebuie sa reactionam cand aflam ca nu mai suntem numarul 1 din punct de vedere sexual si emotional? in general, oamenii se indreapta catre biserica, dar cand raspunsurile nu se aud isi pot gasi alinare in cabinetul unui psiholog.

 

7 sfaturi pentru ca partenerii sa nu ajunga la infidelitate:

Comunicare;timp de calitate petrecut impreuna la fiecare final de saptamana;sex de calitate, ce obligatoriu contine preludiu si postludiu;Calatorii realizate in cuplu si familie;Momente de manifestare publica si privata a tandretii;Dimineti de weekend in care gatesc impreuna;Cel putin o vorba buna, seara, la culcare, pentru ca atunci uitam de reprosuri. Reprosurile sunt constructive, dar nu seara.

 

Sursa foto: Google.com

Csid.ro