In ciuda faptului ca sunt atat de des intalnite, inca exista o anumita confuzie in ceea ce priveste informatiile: cine are un risc crescut, cum se transmit aceste boli (prescurtate BTS) si cum iti afecteaza sanatatea.

 

Iti prezentam o lista de lucruri pe care trebuie sa le stii despre subiectul BTS, boli cu transmitere sexuala.

 

 

1. Exista multe tipuri (diferite) de BTS


Probabil ai auzit care sunt cele mai intalnite tipuri de BTS: herpes, virusul papiloma uman (prescurtat HPV), sifilis, infectia cu Chlamydia, gonoreea, hepatita B si HIV. Dar exista si alte tipuri, pe langa acestea, iar unele dintre cele mai comune tipuri de BTS au mai mult de o varietate. De exemplu, exista peste 100 de tipuri de tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) care au fost identificate de specialisti.

 

 

2. Poti sa te imbolnavesti si sa iei BTS prin sex oral


Multi oameni cred ca, daca se limiteaza la a avea doar sex oral, sunt in siguranta, dar acest lucru nu este adevarat. Bolile cu transmitere sexuala se pot lua prin sex vaginal, anal si oral. Asa ca cel mai bine e sa folosesti un prezervativ in timpul partidelor de sex oral, fie ca primesti sau oferi acea partida de sex oral.

 

 

3. Unele BTS pot fi vindecate, altele pot fi doar tratate

 

Clamidioza (infectia cu Chlamydia trachomatis), gonoreea si sifilisul sunt toate infectii bacteriene si pot fi vindecate cu ajutorul tratamentului corespunzator. Alte tipuri de BTS pot fi tratate si tinute sub control, insa sunt incurabile, ceea ce inseamna ca vei trai tot restul vietii cu acea boala transmisa sexual.

 

 

4. Trebuie sa te testezi regulat pentru BTS daca faci sex neprotejat sau daca ai parteneri multipli

 

Unele BTS nu prezinta niciun fel de simptome sau simptomele nu apar ani la rand dupa ce ai fost expus(a) la acea boala. Unele BTS au simptome similare cu infectiile cu anumite ciuperci microscopice, precum candidoza vaginala, sau cu infectiile urinare si astfel este posibil sa confunzi simptomele cu ale altor afectiuni. Testarea regulata pentru depistarea BTS iti va spune imediat daca te-ai molipsit si daca ai o boala cu transmitere sexuala si astfel vei putea incepe tratamentul cat mai curand posibil.

 

 

5. Netratate, BTS pot duce la probleme de sanatate, complicatii si dificultati cu sarcinile

 

Fara un tratament corespunzator, unele BTS pot cauza infertilitate, pot duce la boala inflamatorie pelvina sau iti pot creste riscul de a avea o sarcina ectopica (extrauterina). Sifilisul netratat poate duce la orbire, paralizie si la afectarea creierului. HPV poate duce la cancerul de col uterin si la alte tipuri de cancer. Femeile cu BTS au un risc mai mare de a avea un copil cu o nota mica la nastere, infectii si alte complicatii.

 

 

6. BTS pot fi transmise la copilul nenascut


Mamele infectate cu BTS pot da mai departe infectia copilului lor, fie inca din timpul sarcinii, cand este in pantece, fie pot transmite boala dupa nastere.

 

 

7. Femeile sunt mai predispuse sa ia o BTS decat barbatii


Din cauza anatomiei femeii, persoanele de sex feminin se molipsesc mai des de BTS, comparativ cu barbatii. Organele genitale ale femeii sunt mai subtiri, au un mediu mult mai umed si sunt mai predispuse la infectii, decat cele ale barbatilor. Pentru ca simptomele sunt greu de observat, femeile nu sunt diagnosticate asa de des, fie pentru ca BTS este asimptomatica, fie pentru ca simptomele nu sunt usor observabile. De exemplu, penisul este mai accesibil si mai vizibil decat vaginul si colul uterin al unei femei.

 

Sursa foto: Google.com

Doc.ro