Tuberculoza este o infectie bacteriana care este localizata cel mai des in plamani dar care se poate raspandi in alte parti ale organismului.

 

Simptomele tuberculozei active apar treptat si se desfasoara pe o perioada de cateva saptamani sau luni. Pot exista cateva simptome usoare fara ca pacientul sa banuiasca prezenta infectiei.

 

Simptomele obisnuite sunt: tuse insotita de mucus gros, cateodata cu sange (sputa) pe o durata de aproximativ doua saptamani, batai rapide ale inimii (tahicardie), gat marit de volum (afectarea ganglionilor limfatici din aceasta regiune).

 

Alte simptome pot fi: febra, frisoane si transpiratii in timul somnului, oboseala si slabirea fortei fizice, pierderea poftei de mancare si pierdere in greutate fara motive explicabile, scaderi ale amplitudinii respiratiei, dureri in piept.

 

Tuberculoza se transmite prin aerul pe care il inspiram. Cand o persoana bolnava tuseste sau stranuta microbii se raspandesc in aer. Contaminarea se produce cand inspiram microbii prezenti in aer. In unele cazuri boala poate fi transmisa de vite , de exemplu consumand laptele nepasteurizat de la un animal infectat.

 

Pentru a preveni infectia cu TBC trebuie sa: nu petreci mult timp intr-un loc aglomerat cu cineva care are tuberculoza activa, daca nu urmeaza un tratament de cel putin doua saptamani, poarta masti de protectie, in special daca lucrezi in centre de ingrijire a celor cu tuberculoza.

 

Evita transformarea tuberculozei latente in tuberculoza activa. Persoanele cu grad de risc sunt cele infectate cu HIV, cu TBC activ, au facut radiografie toracica care sugereaza o infectie cu TBC si nu au facut un tratament complet, sunt dependenti de droguri, au o boala sau iau medicamente pentru sistemul imun, au facut in ultimii doi ani un test de tuberculina care a iesit negativ, dar care acum, s-a dovedit pozitiv.

 

Medici specialisti recomandati

 

- centrul public de sanatate cel mai apropiat
- medicii (medicii generalisti, doctorii de medicina de familie, internistii, pediatrii)
- pneumologii, medicii specializati in tratarea problemelor de plamani
- infectionistii, specialistii in tratarea bolilor infectioase.

 

Daca pacientul prezinta tuberculoza rezistenta la mai multe tipuri de medicamente, pacientul ar trebui sa mearga la un spital specializat in tratamentul unor astfel de tuberculoze.

www.perfecte.md