Apare in urma unor leziuni care ingusteaza tractul respirator , de la orofaringe pana la bronhiile principale.Cand obstructia este localizata mai jos de laringe stridorul poate fi perceput si in timpul expiratiei.Stridorul se asociaza de obicei  cu o infectie a tractului respirator. La copii apar mai usor obstructii ale cailor respiratorii decat la adulti datorita dimensiunilor mici ale laringelui si traheei.

 

 


 

Etiologia stridorului la copii:

-anomaliile congenitale ale laringelui(laringomalacia,steozele laringiene , papiloamele laringiene , hemangioamele)
-afectiunile inflamatorii (laringita acuta,epiglotita acuta,laringotraheita acuta)
-traumatismele laringiene
-afectiunile neurologice(paralizia nervului vag sau a nervului laringian recurrent)
-compresiunile exercitate de tumorile mediastinale sau anomaliile vasculare  
-inghitirea unui  corp strain(daca copilul prezinta simptome de sufocare trebuie suspectata prezenta unui corp strain)

 
Orice copil cu dispnee respiratorie sau  suspiciune de inhalare a unui corp strain trebuie spitalizat urgent.

Factorii favorizanti :

-copiii nascuti prematur (care au caile respiratorii mai inguste)
-intubatia(poate provoca copilului o stenoza subglotica)
-alergiile (in special anafilaxia)
-calatoriile si zonele supraaglomerate 

 Manifestarile clinice depind de sediiul obstructiei:

-in caz de obstructie orofaringiana stridorul apare in inspiratie si se accentueaza in timpul somnului ; vocea copilului este ragusita iar alimentarea devine dificila sau chiar imposibila
-in obstructia laringiana stridorul este inspirator ;apare tuse latratoare si dispnee inspiratorie , adica dificultate la respiratie
-obstructia traheobronsica provoaca un stridor expirator iar tusea are aspect metalic.


Laringomalacia sau stridorul congenital apare imediat dupa nastere si se caracterizeaza prin producerea unui zgomot in timpul inspiratiei, fara dificultati respiratorii. Stridorul se accentueaza dupa plans sau supt si diminueaza in timpul somnului.Stridorul congenital creste in intensitate in primele 3-6 luni de viata si dispare definitiv pana la varsta de 1-2 ani , fara a necesita nici un tratament.

 Laringita acuta subglotica este cauzata de o infectie virala si debuteaza ca o rinofaringita acuta.Se caracterizeaza prin:

-subfebrilitate (temperatura corporala mai mica de 38 grade C )
-disfonie (ragusala)
-disfagie(dureri la inghitire)
-tuse uscata

Tratamentul consta in repaus vocal,desfundarea nasului cu solutii pe baza de apa de mare, preparate antitusive si antiinflamatorii.Trebuie umidificat aerul din incapere prin asezarea unor prosoape ude pe calorifer.Copilul trebuie sa consume frecvent lichide caldute(ceai,compot)

Tratamentul laringitei acute nu necesita antibioterapie decat in cazul in care apare febra (semn de suprainfectare a organismului)

 Epiglotita sau laringita supraglotica constituie o urgenta medicala deoarece boala poate avea o evolutie dramatica.Este o infectie bacteriana severa provocata de Haemophilus influenzae . Afecteaza preponderent copiii cu varsta cuprinsa intre 2 si 7 ani , intalnindu-se mai frecvent in anotimpurile reci. Debutul bolii este brutal , copilul fiind aparent sanatos.Temperatura corporala se ridica pana la 39,5-40 grade C,starea generala este alterata iar copilul refuza sa manance si sa consume lichide.Insuficienta respiratorie progreseaza rapid si apare cianoza tegumentelor(copilul se invineteste).Deoarece afectiunea este  de origine bacteriana antibioterapia este  obligatorie si se recomanda antibiotice cu substanta activa Cefuroxim axetil in forma injectabila .
In caz de epiglotita acuta copilul trebuie spitalizat urgent.

Laringotraheita acuta este cauza cea mai frecventa a stridorului laringian la copii. Apare la varsta cuprinsa intre 6 luni si 3 ani , avand o incidenta crescuta in jurul varstei de 2 ani.Este mai frecventa la baieti si apare preponderent in sezonul rece.Afectiunea debuteaza cu o rinofaringita acuta insotita de febra , obstructie nazala si tuse  metalica ce se accentueaza in timpul noptii.Treptat tusea devine latratoare si apare disfonia (ragusala pronuntata ) pana la afonie (pierderea vocii).

 
Aparitia dispneei respiratorii cu cianoza tegumentelor indica agravarea bolii. Afectiunea necesita antibioterapie (antibiotice cu substanta activa Cefuroxim axetil  in forma injectabila ), iar in caz de laringotraheita severa se indica Dexametazon.
Daca stridorul laringian se asociaza cu o ragusala care dureaza mai mult de o luna de zile,trebuie suspectata prezenta unei tumori benigme sau maligne la nivelul laringelui.


Trebuie sa va adresati urgent la spital daca:

-temperatura corporala a copilului este mai ridicata de 39  grade C
-copilul prezinta difiicultati la inghitire si saliveaza abundent
-respiratia devine dificila atunci cand copilul este linistit
-copilul se invineteste sau devine palid dupa tuse.
 

Perfecte