Meritele unui pshiholog bun sunt intotdeauna observate si recunoscute, iar tehnicile de lucru diferite, pe care le aplica specialistii, vin sa diversifice modul de abordare si relationare cu clientii, astfel incat fiecare are posibilitatea sa isi aleaga ceea ce este mai potrivit pentru sine. E important de specificat ca nu exista psihologi universali, nu este un psiholog bun pentru toti! Daca cineva este multumit de terapia la un specialist, asta nu garanteaza ca si tu vei simti acelasi lucru. Poate fi o incompatibilitate intre personalitatile voastre si asta nu are categoric nici o legatura cu calitatile profesionale ale psihologului.

 

 

Oamenii sunt diferiti, sentimentele lor la fel, iar ceea ce functioneaza in cazul unora e posibil sa nu poata fi aplicat in cazul altora. A gasi psihologul bun pentru tine inseamna a-l gasi pe cel cu care te simti bine, independent de recomandarile pe care le-ai auzit si de reputatia specialistului. Fiindca intr-un porces terapeutic, relatia psiholog- client, este una foarte importanta. Aceasta relatie se stabileste in timpul primelor intalniri, dupa 3-5 sedinte poti intelege daca ramai in continuare, sau e cazul sa cauti alt psiholog. Daca nu vei fi pregatit pentru ameliorare sau vindecare, nici un oricare alt specialist nu te va putea ajuta. Motivatia puternica este cheia cu care pot fi descatusate multe problem din interiorul tau. Este important sa nu soliciti rezolvarea problemei instantaneu.

 

 

Problema cu care te confrunti nu a aparut brusc si ai nevoie sa identifici metode prin care poti ajunge sa solutionezi problema sau, daca nu poate fi rezolvata, atunci sa o gestionezi cu mai putin efort din partea ta. Psihologul nu este un magician atotputernic, care face sa dispara orice problema de la sine, ci un sprijin care te ajuta sa gasesti cele mai bune solutii la problemele tale si sa faci alegeri mai potrivite pentru a dobandi o liniste interioara, deci e necesara colaborarea ta. Psihologul nu iti va rezolva singur problema si nici nu va fauri minuni in locul tau. Iar daca nu esti suficient de motivate si sincer cu problema ta, iar specialistul observa acest lucru, e in dreptul sau sa nu mai fixeze alte sedinte. Psihologul nu este acolo pentru a-ti fi prieten, insa acest lucru nu inseamna ca nu trebuie sa te simti in largul tau in prezenta acestuia. Daca te simti confortabil, daca simti ca poti avea incredere in totalitate, ca iti poti deschide sufletul si mintea fara temeri, ca nu ai motive sa ascunzi anumite informatii sau sa minti, acesta este un semn bun.

 

 

Rolul psihoterapiei si al psihologului este sa identifice impreuna cu tine problema reala, atunci cand tu singur nu poti face acest lucru, sa te puna fata in fata cu propria persoana, cea care cu adevarat esti, motiv pentru care fii pregatit sa afli despre tine si lucruri despre care nu stiai sau te prefaceai ca nu stii. Daca ai decis sa mergi la psihoterapie este o onoare si nu o rusine! Este un castig si nu o pierdere. Prin psihoterapie ajungi sa te cunosti pe tine insuti, care de fapt este cel mai inalt grad de cunoastere umana!

 

 

Curajul prin care accepti acest serviciu este cel mai mare pe care l-ai avut vreodata. Te confrunti cu tine, cu realitatea problemelor tale despre care nu ai vorbit niciodata sau le amani, le eviti. A te confrunta cu aceste probleme, in prezenta si sustinerea psihologului, te vei conduce singur la intelegere si libertate in suflet.Aceasta este calea spre echilibru emotional. Psihoterapia este singura forma de tratament care accepta fiinta umana asa cum este ea, cu bune cu rele. Indiferent de ce simti sau crezi, un psiholog niciodata nu te va judeca pentru asta, nu va sta in pause sa discute despre tine si nicidecum nu iti va sabota dezvoltarea. Tot ceea ce trebuie sa faci e sa ai incredere ca ceea ce e minunat, abia urmeaza sa ti se intample si sa descoperi.

Perfecte