Estimativ, pina la 2% din populatie ar putea avea aceasta maladie, si un alt lucru notoriu este ca barbatii sunt de 3 ori mai cu risc sa fie afectati decat femeile.

 

Dupa cum reiese si din denumire, spondiloartrita inseamna inflamatie, iar anchilozant este termenul care defineste o lipsa de miscare sau redoare. Este adevarat ca nu toti pacientii diagnosticati vor ajunge pe termen lung sa dezvolte complicatii si sa sufere de o imposibilitate de a face miscari chiar minime atat in regiunea gatului cat si a lombelor, iar necesitatea de a interveni pentru a fixa o fractura sau alta complicatie reprezinta doar 5%.

 

Totusi, noi estimam ca din cei cu dureri la coloana 5% procente din pacienti prezinta o maladie de acest tip, si vor necesita un tratament de intretinere si de reeducare fizica pentru a preveni complicatiile si a reduce consumul de medicamente dar si a imbunatati calitatea vietii.

 

Spondiloatrita se defineste clinic ca o durere de lunga durata in regiunea coloanei, dar ce o caracterizeaza in mod special este senzatia de imobilizare matinala si necesitatea de a dezmorti articulatiile coloanei. Este insotita in o treime de cazuri de discomfort intestinal si inflamatii a ochilor, acest fapt pune accent de inrudire cu maladii asemanatoare ca uveita sau psoriazisul articular si bineintseles cu artrita reumatoida.

 

Medicul ne va prescrie o radiografie a coloanei pentru a pune in evidenta, deja de la o varsta de 15 ani,  atat schimbarile de structura a platoului vertebral, cat si modificari de dinamica si a balantei sagitale cu asa numite tablouri de coloana de bambuc si lipsa curburilor fiziologice. 

Perfecte