Parintii cedeaza usor, incercand sa compenseze lipsa de timp petrecut impreuna, atentia si implicarea. In asemenea situatii este foarte important sa nu confunzi dragostea cu slabiciunea care te determina sa ii indeplinesti toate mofturile copilului. Copiii au o abilitate extraordinara de a negocia, lucru de care s-au convins absolut toti parintii. Intuitia lor nu da gres si pentru ca sant capabili sa simta toate slabiciunile adultilor, pot fi adevarati profesionisti la capitolul negociere. Stiu exact pe ce butoane trebuie sa apese si cei mari le cad de cele mai multe ori in capcana. Odata ce un ciclu de acest gen incepe, parintii isi petrec viata incercand sa le faca micutilor toate mofturile, la nesfarsit.

 

 

In epoca contemporana copiii sant motivati prin rasplatirea imediata a lucrurilor bune pe care le fac. Un copil care isi cunoaste limitele si care nu asteapta o ciocolata pentru fiecare problema de matematica rezolvata, este din start avantajat in fata celorlalti. Pe acest fond poate face alegeri intelepte mai tarziu in viata, atunci cand va fi nevoit sa se descurce desinestatator.

 

 

Chiar daca este necesar ca micutul sa inteleaga sensul si motivul anumitor refuzuri, nu-i nevoie sa repeti obsesiv cuvantul "Nu", pentru ca de fapt comunici mult mai mult copilului prin mimica fetei si tonalitatea vocii. Adopta un ton ferm si explica-i cu rabdare copilului ce este bine si ce este rau. Nu in ultimul rand, incearca sa te impui prin propriul exemplu. Degeaba ii interzici copilului tau sa faca mizerie in casa daca in urma ta raman numai urme de noroi. La fel, el nu se va spala pe dinti in fiecare seara decat daca te vede pe tine ca faci la fel.

 

 

 

Prea multi de "DA" pot insemna transformarea copilului intr-un egoist care va crede ca totul i se cuvine si care va acumula frustrari de fiecare data cand i se va spune NU. Prea multi de "NU" vor transforma copilul intr-o persoana negativista care va face din NU centrul universului sau. Iar de aici vor rezulta alte frustrari. Asadar, o balanta echilibrata intre DA si NU este cheia in educatia copiilor.

 

In functie de imaginatia ta ca parinte, cat si cunoscandu-ti copilul, poti gasi mai multe alternative sanatoase, care sa-l faca pe cel mic sa accepte mai usor limitele. Iata cateva exemple cu ajutorul carora iti va fi mai usor sa spui copilului “NU” atunci cand nu te lasa inima sa il refuzi direct.

 

 

E o idee interesanta, imi dai te rog mai multe detalii? Merge de minune cand cererea copilului nu e simpla. Dandu-ti mai multe detalii, copilul poate descoperi singur care sunt partile problematice din cererea lui, renuntant astfel de bunavoie la cererea pe care dorea initial sa ti-o adreseze.

 

Ma intreb daca totusi… E o idee buna de a incepe o fraza prin care sa iti exprimi indoielile legate de cererea copilului. Cand va vedea ca nu esti entuziasmata de idee copilul ar putea sa isi piarda si el entuziasmul si sa realizeze ca, poate, cererea lui nu e o idee prea buna.

 

 

 

De ce crezi ca e o idee buna? Provoaca copilul sa se gandeasca la argumente care sa ii sustina cererea; cand nu le va gasi isi va da seama imediat ca raspunsul tau nu va fi pozitiv fara sa fie nevoie sa ii spui un “nu” taios.

 

Da-mi trei motive pentru care crezi ca e o idee buna iar eu ar trebui sa fiu de accord. Similar cu metoda precedenta, acest mod de a incepe un refuz mai putin taios se adreseaza copiilor mai mari, aproape de adolescenta. In cautarea celor trei motive, copilul ar putea sa ajunga sa priveasca problema dintr-un alt punct de vedere, dandu-si seama ca ideea lui nu este una prea buna.

 

Alternativa... Solutia de multe ori poate veni din... mai multe solutii. Ofera-i celui mic mai multe idei din care sa aleaga, nu se va simti constrans si nu va aduna frustrari.

 

Cu drag, Aurelia Balan-Cojocaru.

 

Sursa foto: google.com

Perfecte