Se caracterizeaza prin pierderea unor cantitati de lichide si saruri din organism, determinand uneori chiar tulburari grave hidroelectrolitice. Cand organismul pierde o cantitate mare de lichide si saruri se poate ajunge la stari de lipotemie sau chiar lesin.

 

De asemenea, in caz de insolatie apare hipertermia, adica marirea temperaturii corporale peste valorile normale. In mod obisnuit temperatura corpului omenesc este de 37 grade Celcius pe partea centrala a organismului, 34 grade la extremitati (maini si picioare), si 34-35 grade in regiunea capului. Extremitatile suporta bine caldura, dar creerul uman este foarte sensibil si, de aceea, expunerea indelungata cu capul poate cauza accidente cerebro-vasculare.

 

 

 

 

La persoanele care sufera de boli cronice ( diabet zaharat, insuficienta renala, insuficienta cardiaca sau tulburari de ritm cardiac, insolatia poate cauza decompensarea afectiunii, chiar daca pacientul primeste tratamentul permanent de sustinere.

 

 

Exista 2 tipuri de insolatie:

  1. Clasica
  2. De efort

 

 

Insolatia clasica apare la persoanele care nu transpira in mod normal, fie din cauza unei afectiuni, fie din cauza administrarii unor medicamente. Daca un om nu transpira fiziologic, este dificil sa se adapteze la un climat calduros si umed. De acest tip de insolatie sufera in mod curent persoanele in varsta care nu dispun de aer conditionat sau care sufera de diferite afectiuni cronice. Acest tip de insolatie este foarte periculos si poate evolua rapid , in doua sau trei zile.

 

 

Insolatia de efort debuteaza la doar cateva ore de la o activitate fizica exercitata la temperaturi inalte. Desi pielea transpira, organismul se supraincalzeste din cauza vremii calduroase, activitatii fizice suplimentare si a deshidratarii. Sunt afectate persoanele sanatoase, tinere, atletii si jucatorii de fotbal.

 

 

 

Factorii favorizanti in aparitia insolatiei sunt:

 exercitiile fizice in conditii de caldura extrema, mai ales in cazul persoanelor care nu sunt bine antrenate;

apartamentele sau birourile situate la etajele superioare ale unei cladiri, si care nu beneficiaza de aer conditionat;

imbracamintea neadecvata;

consumul excesiv de alcool;

oboseala;

varsta inaintata;

umiditatea ridicata;

prezenta a unor boli difuze ca: alcoolism, tulburari neurologice, boli cardiovasculare, ale pielii sau glandelor sudoripare, diabet zaharat, boli pulmonare cronice, hipertiroidie, diferite infectii, tratamentul medicamentos incurabil bolilor psihice.

 

 

 

Simptomatologia consta din:

 

Semnele de deshidratare

 

Semnele de supraincalzire

 

Simptomele propriu-zise

 

 

    Semnele de deshidratare sunt urmatoarele:

 

fata rosie,

 

pielea calda la atingere,

 

tegumente uscate,

 

fontanela deprimata (la sugari),

 

stare de iritabilitate,

 

agiatatie,

 

respiratie frecventa

 

 

Semnele de supraincalzire sunt:

 greata,

varsaturi,

oboseala,

piele rece si umeda,

crampe musculare (la copiii mai mari).

 

Atentie! Sugarii in timpul verii daca sunt alimentatati natural trebuie sa fie alaptati mai des, iar sugarii de peste 6 luni care sunt si diversificati pot primi apa intre mese.

 

 

 

 

Simptomele propriu zise ale insolatiei sunt urmatoarele:

 cresterea temperaturii,

 

absenta transpiratiei,

 

piele fierbinte, rosie si uscata,

 

cefalee (la copii mai mari),

 

eruptii la nivelul extremitatilor,

 

respiratie superficiala si rapida,

 

halucinatii,

 

dezorientare,

 

convulsii,

 

coma

 

 

 

Primul ajutor pana la adresarea la medic:


  1. Sa mutam persoana in afara zonei cu soare si o ducem intr-un spatiu ferit de razele solare;
  2. Inlaturarea hainelor, astfel incat organismul sa reinceapa sa transpire normal si sa declanseze procesul natural de racorire a corpului;
  3. Incercam sa scadem temperatura corpului prin prosoape umede, dar nu foarte reci, prin stropirea cu apa la temperatura camerei si prin administrarea de lichide care sa ajute la hidratarea organismului;
  4. Se pot aplica mici pungi cu gheata in zona axilor, pe gat, pe piept si pe abdomen.
  5. In caz de insolatie pentru a afla temperatura persoanei afectate trebuie masurata temperatura rectala, deoarece aceasta este singura care indica cu precizie temperatura reala a organismului;

 

 

 

Daca pacientul nu-si revine, tratamentul insolatiei se efectueaza numai in conditii de stationar.

Perfecte