Nu este nevoie sa fim detectivi si nici sa citim toate cartile de limbaj al trupului si gesturilor, ca sa reusim sa ii intelegem pe cei de alaturi dincolo de cuvinte. Semne exista oriunde, important e sa ne invatam sa le detectam pe cele de reper.

 
Incepem prin a identifica tipul de comportament de baza al interlocutorului.

 
Oamenii au diferite obisnuinte, de ex cand vorbesc tin bratele incrucisate, privesc in jos, isi tin mainele in par, tusesc, casca sau se leagana pe scaun.

 
Se comporta in acest fel din diferite motive. Acesta poate fi felul lor de manifestare obisnuit sau, ne poate vorbi despre incomoditate, neadevar, temeri in raport cu subiectul pus in discutie, sau persoana cu care se comunica.
Gesturile mereu vor fi privite in ansamblu. Un singur gest sau cuvant, nu intotdeauna ascund ceva semnificativ dupa sine.Dar atunci cand gesturile se succed, neaparat e necesar sa le intelegem corect

 
De exemplu cineva mereu tuseste ( ar putea fi alergie sau raceala), dar daca in acelasi timp isi tot scarpina si ceafa, nasul sau urechea, isi schimba pozitia picioarelor , este clar un semnal ca trebuie sa actionam cu atentie.
Intr-un cerc de persoane, cu usurinta putem analiza modelul de comportament al persoanei cu altele din jur. Cand comunica cu altcineva i se schimba mimica fetei, pozitia corpului, gesturile, tonul vocii?

 


Neuronii oglinda, localizati in creerul uman, reflecta starea mintii noastre.Vom zambi daca vedem un om care ne place, o fata incruntata este primul semn ca intalnim o persoana care nu ne place sau nu ne-am fi dorit sa o vedem.
Modul in care cineva isi tine manele, poate spune multe despre starea emotionala a prsoanei respective.

 

Atunci cand cineva isi ascunde manele in timp ce vorbeste, bagandu-le in buzunare- e posibil sa ascunda informatii pretioase, nedorind sa dezvaluie ceva important, de interes personal.Inclestarea pumnilor inseamna in general ca persoana nu isi dezvaluie verbal emotiile, o persoana nesincera are de obicei mainele mai putin expresive, care pot fi inclestate, tinute pumn sau impreunate, cu cat isi strange mai tare manele, cu atat e mai tensionata.

 
In schimb cand omul este onest, palmele vor fi expuse si de obicei degetele vor fi intinse. Asta arata deschidere si interes pentru ceilalti, un gest de acceptare care inseamna ca persoana e receptiva si primitoare fata de ideile si interesele interlocutorului.
Cand oamenii sunt expresivi si foarte emotionali in legatura cu o idee in care cred, isi vor agita mainele si bratele pentru a-si arata pasiunea. Daca nu cred in ceva, bratele nu li se vor misca la fel de mult.

 
Si modul in care oamenii isi pozitioneaza picioarele spune foarte multe despre ei. Plasarea si asezarea picioarelor ne ajuta sa ne dam seama daca o persoana este onesta si increzatoare in propriile forte, ambitoasa sau nesigura.
Picioarele departate cand persoana sta jos, semnaleaza deschidere si incredere in sine. Cand unul dintre picioare e asezat peste celalat deasupra genunchiului, persoana respectiva se sprijina sau se propteste. Asta inseamna, probabil, ca nu are incredere in sine sau nu spune pana la urma adevarul in legatura cu ceva.

 
Cineva care sta cu un picior sub celalat , e de obicei o persoana independenta, noncomformista, informala sau care nu cunoaste pozitiile adecvate pentru a sta jos. E posibil ca acestui tip de persoana sa nu ii pese de ce gandesc altii. La fel si picioarele intinse in fata, incrucisate sau nu, indica o persoana dominanta.

 
Toate acestea si inca multe altele, doar privite in ansamblu, ne ajuta sa intelegem mai bine oamenii din jur si sa ne alegem un model comportamental corespunzator.

Perfecte