Ei isi exprima insatisfactia in permanenta permanent – de ce intreprind ei, de ce primesc de la altii, de statutul lor, de viata lor sociala, personala, profesionala. Practic, orice se intampla sau, nu se intampla, cu viata lor devine la un moment dat o nemultumire, o cauza a nefericirii.


Astfel de tipologii sunt intalnite la ambele sexe, si atunci cand nu mai vor sau refuza sa-si recunoasca si accepte starea lucrurile devin si mai dificile.

 

Conform specialistilor aceste persoane de regula se incadreaza in urmatoarele categorii:

 

Negativistul – nu poate vedea nimic bun in viata lui. Se lamenteaza vesnic, este tot timpul dezamagit, vesnic nemultumit. In general, se vaita de probleme pe care nu le are sau pe care adora sa le creeze singur. Inventeaza situatii care sa-l puna intr-o lumina tragica si adora sa exagereze situatiile banale. Va spune mereu ca este greu, ca este imposibil, ca nu se poate descurca, ca nu gaseste solutii pentru problemele lui. Mereu da vina pe toti din jur pentru nereusitele sale si totul I se pare nepotrivit, de la localitatea in care traieste, la locul de munca daca il are, colegi, societate, ghinioane, neadaptare, etc etc

 

De ce este periculos? Pentru ca nu te lasa se te bucuri de viata. Pesimist, incruntat, lipsit de curaj, lipsit de initiativa, nu stie sa lupte, este delasator. Este capabil sa rapeasca bucuria cea mai marunta. Atitudinea lui contamineaza si, inainte sa-ti dai seama, vei privi si tu lumea prin acelasi ciob afumat, prin care o vede el.

 

Nemultumitul – nimic nu-l poate multumi. Nu stie sa laude, nu stie sa aprecieze rezultatele altora.

De ce este periculos? Pentru ca nu poate fi multumit, asa ca efotul pe care il vei consuma pentru a-i satisface pretentiile este risipit. Este consumator de energie si de timp.  

 

Manipulatorul – este individul (femeie sau barbat) expert in tactici de manipulare. Practic, nimeni nu rezista manevrelor acestuia si, de cele mai multe ori, obtine ce isi doreste. Manipulatorii sunt persoane care parca au acces la un buton, pe care il apasa si capata ceea ce vor. Sunt de regula oameni, evident cu functii, care pot decide, care iau hotarari ce modifica radical viata celor din jur.

De ce sunt periculosi? Pentru ca iti erodeaza respectul fata de tine insati. Sunt capabili sa te determine sa faci ceea ce nu vrei, cand vor ei, doar daca vor ei. Exista riscul sa-ti pierzi identitatea, sa devii un fel de papusa trasa de sfori (si la propriu, si la figurat) in fata lor

 

 

Nepoliticosul– foloseste cu placere expresii urate, este agresiv, violent si scabros in exprimare. De cele mai multe ori, atitudinea este gratuita. 


De ce este periculos? Nu are respect pentru nimic, deci nu va avea nici pentru tine. Nu este capabil de sentimente, pasiuni sau sa-ti respecte intimitatea. Oamenii de acest fel te fac sa te simti frustrata si dezamagita.

 

Criticul – este capabil sa-l critice si pe Dumnezeu. Si o si face! Mereu are ceva de comentat, de criticat, de apreciat ca fiind rau, prost sau slab. Pune totul la indoiala, este sceptic, neincrezator. Judeca pe toata lumea, evident mai putin pe el.

De ce este periculos? Pentru ca este obositor, plictisitor. Face casa buna cu negativistul. Critica lor frizeaza absurdul, sunt intoleranti. 


Narcisistul – este cel care se considera cel mai important personaj. El este centrul lumii. De regula, este si foarte bun manipulator. Vorbeste doar despre el, te sufoca cu opiniile si parerile lui, are experienta in orice domeniu, este capabil sa dea cele mai bune “sfaturi” indiferent de subiect.

De ce este periculos? Pentru ca sufoca, iar naivii pot avea incredere in sfaturile lui. Vorbeste doar despre el, este focalizat doar pe nevoile si preocuparile lui. Restul lumii nu exista. Te acapareaza, te secatuieste. 

Prefacutul – nu poti sa stii niciodata cand este sincer. De regula minte, joaca teatru si este fals, instinctiv. Spui o gluma buna – iti serveste un zambet de circumstanta, te plangi – iti raspunde cu o banalitate.

 

De ce este periculos? Pentru ca va construi orice relatie pe minciuna si pe criterii superficiale.  

 

Daca crezi ca te  regasesti in una sau mai multe categorii de mai sus, nu continua sa te intoxifici si sa devii o persoana toxica si pentru cei din jur . De ce sa traiesti o drama existential atat pentru tine cat si pentru oamenii apropiati , cand, viata chiar poate fi fantastica, important e sa-ti doresti sa o vezi astfel !

E mult mai la indemana sa vedem partea goala a paharului decat cea plina, la fel cum e mult mai usor sa evidentiem negrul dintr-o paleta plina de culori, dar oare asta e realitatea pe care , copil fiind, o visai?

Nu lasa nemultumirea sa te duca intr-un cerc vicios plin cu frustrari, neplaceri, dureri, rupturi, lamentatii vesnice, din care ar parea imposibil sa iesi

 

Iata cateva mici trucuri, ideale pentru a incepe o schimbare pozitiva si benefica pentru propria-ti persoana: (ulterior, cu ajutorul unui psiholog , puteti crea propriul program menit sa aduca lumina si bucurie in viata )

 

Enumera motivele de multumire

Vei nota zilnic cinci motive pentru a fi multumit (chiar neimportante si mai putin evidente) utilizand formule afirmative. De exemplu: „In sfarsit, voi putea sa-mi amenajez apartamentul intr-o maniera mai rationala“, in loc de: „Este oribil, am o gramada de lucruri de aranjat pana diseara“.

 

Vorbeste intr-o maniera pozitiva
„Expozitia este interesanta, dar era prea multa lume acolo, oamenii multi ma obosesc!“ Este bine sa ai un spirit critic, nu si daca are mereu ultimul cuvant. Incearca sa inversezi modul de exprimare: „Era multa lume la acea expozitie, dar a meritat efortul!“.

 

Recentreaza-te asupra ta
Pentru a stabili obiective viabile, e mai bine sa iti indrepti atentia asupra ta si sa te intrebi: „Ce-mi lipseste in mod concret pentru a fi multumit/a?“. Iti vei nota dorintele, le vei alege pe acelea care iti sunt accesibile, apoi vei reflecta la etapele pe care le vei traversa.

 

Elibereaza-te
Sa traiesti fericit/a inseamna, de asemenea, sa stii sa traiesti cu lipsurile si imperfectiunile tale. Altfel spus, sa dai dovada de toleranta si sa accepti sa te relaxezi. Evita rigiditatea corpului… si mai ales a spiritului.

 

Sa multumim vietii si sa invatam a ne bucura de ea, sa inlaturam falsitatea, problemele de multe ori inventate si sa spunem mai des “ MULTUMESC”

Perfecte