Ea reflecta in forma unor trairi subiective, interne constientizate gradul de concordanta sau discordanta dintre dinamica sferei motivationale interne si desfasurarea evenimentelor in plan obiectiv extern. Pentru a provoca o traire emotionala, un stimul nou sau o situatie externa trebuie sa satisfaca doua conditii principale: sa prezinte un anumit grad de noutate sau de “neasteptat” si sa aiba o anuimita semnificatie pentru subiectul in cauza. In functie de acesti doi indicatori, stimulii se impart in doua categorii: afectogeni si neutrii.

 

Cei afectogeni se divid in pozitivi, a caror actiune contribuie la obtinerea de satisfactii si la mentinerea sau restabilirea echilibrului functional intern al sistemului personalitatii, si negativi a caror actiune provoaca tensiune si perturbatie. Si trairile emotionale dobandesc un caracter polar, impartindu-se si ele in pozitive si negative. Dar ce sunt in realitate emotiile? Emotiile reprezinta o stare afectiva provocata de o anumita situatie sau de un obiect oarecare. Dar in acelasi timp emotiile sunt ca niste profesori buni pentru fiecare dintre noi. Ele ne invata prin experienta trairii diverse­lor stari, pozitive, negative sau neutre.

 

Suferinta, de exemplu, ne deschide posibilitatea de a vedea altfel lucruri­le. Cand suferim, intensitatea durerii ne determina sa dorim sa facem ceva pentru a-i pune capat. Disperarea ne deschide calea spre actiuni pe care inainte eram neincrezatori sa le in­treprindem. Bucuria, ca si emotie, este catalizatorul multor reusite, iar cautarea fericirii, in momentul in care se materializeaza ca si sentiment, devine un scop in sine. De multe ori o emotie o maschea­za pe alta. Astfel, o furie poate fi masca unei frici, a unei neincrederi sau a singuratatii. Agresivitatea poate ascunde nevoia de caldura, afectiu­ne asa cum invidia poate masca dorinta de autoperfec­tionare, de stima de sine. Bucuria si optimismul pot, in unele cazuri, sa se transforme in entuziasm „razboinic”, care poate duce si la urmari nefericite.

 

In acest mod, in functie de situatia concreta, una si aceeasi emotie poate contribui la adaptare si la inadapta­re, poate duce la dispersie sau poate inlesni comportamentul constructiv. Altfel spus, toate emotiile au o latura pozitiva si una negativa. Atunci cand suntem constienti de puterea acestei laturi afective, in care recunoastem ambele parti ale emotiei, abia atunci putem traim un echilibru emotional benefic. Emotiile noastre sunt foarte inteli­gente, sunt facilitatori dinamici ai vie­tii, produc zapaceala si durere, relatii zgomotoase si linistite. Sunt ca un sistem meteorologic intern care ne motiveaza spre o schimbare, ne dau ocazia sa ne revizuim trecutul dar ne ofera si sansa sa ne directionam viitorul.

Perfecte