Pentru un numar semnificativ de persoane, sarbatorile vin la pachet cu tristete, melancolie, singuratate sau anxietate. Sursele starilor depresive de sarbatori pot fi diverse, de la stres, oboseala si asteptari nerealiste, pana la presiuni financiare si relatii defectuoase cu cei din jur. Indeplinirea obligatiilor legate de cumparaturi, petreceri, angajamente de familie, primirea oaspetilor si intretinerea lor poate contribui masiv la dezvoltarea sentimentului de tensiune si coplesire. Persoanele care experimenteaza stari depresive de sarbatori poti prezenta simptome precum dureri de cap, tulburari alimentare, consum exagerat de alcool, insomnii, stare de proasta dispozitie, oboseala. Pe parcursul anului oamenii se pot refugia in multe alte tipuri de activitati: stau 12 ore la serviciu, ies la bere cu prietenii, se duc la mall la un film sau se uita la televizor si nu le pasa pentru ca este o seara ca oricare alta.
Dar, sarbatorile aduc in aer emotia celebrarii care e palpabila, si atat de multa fericire te izbeste si te face sa-ti asumi singuratatea, neimplinirile, esecurile, sentimentul de inadecvare sociala si nu le mai poti nega, nu mai ai unde sa fugi. Si pe un fond de vulnerabilitate, pe istorie de depresii Starile depresive de sarbatori sunt probleme frecvente cu care se confrunta adultii, desi aceasta perioada din an este asociata in mod traditional cu petrecerile si voia buna. Pentru un numar semnificativ de persoane, sarbatorile vin la pachet cu tristete, melancolie, singuratate sau anxietate. Sursele starilor depresive de sarbatori pot fi diverse, de la stres, oboseala si asteptari nerealiste, pana la presiuni financiare si relatii defectuoase cu cei din jur. Indeplinirea obligatiilor legate de cumparaturi, petreceri, angajamente de familie, primirea oaspetilor si intretinerea lor poate contribui masiv la dezvoltarea sentimentului de tensiune si coplesire. Persoanele care experimenteaza stari depresive de sarbatori poti prezenta simptome precum dureri de cap, tulburari alimentare, consum exagerat de alcool, insomnii, stare de proasta dispozitie, oboseala. Pe parcursul anului oamenii se pot refugia in multe alte tipuri de activitati: stau 12 ore la serviciu, ies la bere cu prietenii, se duc la mall la un film sau se uita la televizor si nu le pasa pentru ca este o seara ca oricare alta.
Dar, sarbatorile aduc in aer emotia celebrarii care e palpabila, si atat de multa fericire te izbeste si te face sa-ti asumi singuratatea, neimplinirile, esecurile, sentimentul de inadecvare sociala si nu le mai poti nega, nu mai ai unde sa fugi. Si pe un fond de vulnerabilitate, pe istorie de depresii preexistente creste foarte mult pericolul suicidului, pericolul de a intra intr-o depresie, de a-ti constientiza defapt nefericirea. Depresia este o emotie a renuntarii si, in loc sa lupti te retragi si mai mult in tine, te inchizi si mai mult in tine, te simti si mai nefericit, trist. Adica interactionezi din ce in ce mai putin si cu cat interactionezi mai putin, cu atat ti se pare ca esti mai izolat; cu cat te simti mai izolat, cu atat ti-e mai greu sa interactionezi. Este un cerc vicios. Cea mai importanta recomandare in plan comportamental este sa nu uiti ca sarbatorile - indiferent daca suntem sau nu religiosi - sunt in primul rand zile ale daruirii.
Asadar, oricat de trist/a si de deprimat/a ai fi, trebuie sa gasesti in tine capacitatea de a ajuta pe cineva care are mai multa nevoie decat tine. Acest lucru iti poate da un mare sentiment de implinire si te face sa constientizezi multe lucruri. In loc sa te hranesti din propria nefericire, mai bine iesi putin in exterior si uita-te la oamenii care au nevoi concrete: de ex nu au ce pune pe masa de Pasti etc., acesta fiind un moment perfect ca sa iti indrepti atentie in aceasta directie. Percepe-te in raport cu tine insuti/insati! Un lucru important este sa ne percem pe noi in raport cu noi insine. Ideea de familie este o semantica abstracta, in care poti sa pui ce vrei tu. Familie poate sa insemne frati, surori, strabunici, bunici, nepoti, verisori. Familie poate sa insemne propria ta familie, sau familie poti fi tu cu persoana cea mai apropiata de sufletul tau. Trebuie sa incerci sa iti creezi propriul dictionar si propria semnatica a notiunii de familie si sa te porti in consecinta.
Daca tu esti singur/a si esti propria ta familie, atunci familia ta merita tot respectul pe care orice familie il are in preajma sarbatorilor de iarna cu intreaga daruire si consideratie. Asta inseamna ca si familia ta merita cozonac, oua rosii, mers la biserica, are dreptul sa se bucure, are dreptul sa-si traiasca sarbatoare ca si orice alta familie. Creeaza-ti ritualuri de Paste! Un alt sfat ar fi sa iti creezi ritualuri de Paste care sa te ajute sa treci mai armonios in timp. Fiecare persoana, fie ca este singura poate sa-si faca propriul ritual. Sunt atatea lucruri care pot fi inventate, atatea care pot fi imbunatatite cu ceva personal: sa citesti un anumit tip de carte, sa decorezi casa intro anumita culoare, sa gatesti ceva deosebit.
Bucura-te! E important sa iti dai voie sa te bucuri: intotdeauna vor fi oameni mai bogati decat tine, oameni mai fericiti decat tine, oameni mai impliniti decat tine. Interactionand social si avand un sentiment de neimplinire poti avea tendinta de a vedea mai mult ceea ce au cei din jurul tau in aceasta sarbatoare, decat sa vezi ceea ce ai tu. Opreste-te si detaseaza-te de ceea ce este in jur! Piveste ceea ce ai tu, ce este important pentru tine si ce ti-ai mai putea dori, ceva care sa depinda de tine si nu de iepurasul de Paste "Golul" financiar este o sursa de depresie pentru unele persoane. Oricat de greu ar fi trebuie sa nu uiti ca sarbatoarea Pastelui nu este una a belsugului, ci una a bucuriei.
Bucuria este o emotie care este in interiorul fiecaruia si, indiferent de luxul care te inconjoara ea se manifesta la fel. Pierderea unei persoane dragi este mai intens resimtita de sarbatori! Este foarte important sa-ti asumi faptul ca tu esti aici si ca persoana pierduta si-ar dori ca tu sa te bucuri si sa sarbatoresti frumos. Trebuie sa-ti asumi cu maturitate conditia pe care o ai si sa duci mai departe sarbatorile ca pe un moment de celebrare. In loc sa te uiti la televizor la ce fac altii . da-ti voie sa traiesti tu insati sarbatorile in stilul tau. Un film ne binedispune, doua ne pot ajuta sa ne relaxam, de la trei incolo riscam sa ne lenevim si sa ne abandonam in existenta imaginara a unor personaje.
Sarbatori cu lumina si pace in suflete!

Perfecte