E deja cunoscut care este rolul fiecare emisfere cerebrale in procesul gandirii, o parte este cea rationala si pragmatica, iar o alta parte este creativa si intuitiva. Pentru dreptaci, partea rationala se regaseste in emisfera stanga, iar la stangaci functia acestora este inversata. Ambele se completeaza reciproc si echilibrul acestora te conduce rapid spre performanta.

 

Devine un joc inchis pentru ca blocajul mental va insista sa foloseasca unul din canalele tale predominante de comunicare si se formeaza o bucla repetitiva. Vei accesa foarte des o imagine, un film, o voce, un dialog interior, o stare, o emotie, sau chiar senzatia de pierdere a echilibrului. De fapt tu doar vezi, auzi si simti ce te doare pe tine si in asa fel poti ramane “mut”, “orb” sau “insensibil” la ce se intampla in jurul tau. Poate avea loc si o sinestezie, adica un amestec de culoare, sunet si emotie care este mai provocatoare ca un cifru de seif. Multi considera blocajul ca pe ceva nociv, rusinos sau ca pe o mare limitare. Ceea ce doresc sa-ti transmit prin acest articol este exact inversul acestei perceptii: Orice blocaj aduce de fapt o certitudine.

 

Ai o borna sigura care iti va aduce aminte ca solutia pe care o cauti sau decizia pe care urmeaza sa o iei este importanta pentru tine. Intr-un anume mod ai reusit sa validezi foarte clar acest moment. Orice blocaj aduce cunoastere. Tocmai ai descoperit foarte bine ceva, chiar nu conteaza ca este o zona oarba si fara optiuni. Ai mapat ceva care iti va fi de mare folos. De aici poti construi solutia ideala pentru tine. Fie prin excluderea informatiilor, fie prin simpla lor restructurare. Orice blocaj este o sursa de invatare.

 

O provocare interna pentru a-ti utiliza cele mai bune abilitati. Te invata sa devii mai bun, iar tiparul tau fiziologic va fi mai performant. Odata ce ai inteles acest lucru si cum functioneaza creierul uman din aceasta perspectiva, poti avea acces la un potential de gandire imens. Asta vei regasi si in acest articol, o metoda simpla de a prelua controlul atunci cand ajungi intr-un blocaj mental. Cred ca deja stii ca orice blocaj are si o solutie. Ea se afla intotdeauna la alt nivel de gandire si traire, adica in alt circuit neuronal pe care trebuie sa-l accesezi. Indiferent de profilul de blocaj care se instaleaza aduce o pasivitate, scaderea productivitatii si chiar si suferinta.

 

Blocajul mental indus de partea ta pragmatica iti va da stop joc la ansamblul procesului de gandire pentru ca functioneaza aproape matematic, functia ta analitica se porneste si lucreaza la capacitate maxima, probabil pe baza unei amintiri. Cand blocajul este indus de partea ta creativa apare un aport mare de informatii, functia ta creativa functioneaza la capacitate maxima si totul se transforma in sinteze de o complexitate uimitoare. Sa te tii bine pentru ca jocul se schimba si poate aparea “o fuga de idei”. Daca ai identificat in comportamentul tau un blocaj care nu te lasa sa te dezvolti cum iti doresti, nu intarzia sa te adresezi la un specialist. Solutia de multe ori este doarte usor de obtinut, iar eliberarea merita tot efortul .

Perfecte