Cunoscuta si ca nimfomanie, hipersexualitate, arotomanie, perversitate, obsesie sexuala, dependenta de sex este o problema cat se poate de serioasa, la fel de grava ca si alte dependente si , netratata corespunzator, aceasta ii poate afecta grav pe dependentii de sex, care ajung sa piarda, treptat, controlul asupra vietii lor si sa cada prada tentatiilor, fiind capabili sa sacrifice orice pentru a-si satisface nevoile carnale.

 

Termenul “dependent sexuala este  utilizat cel mai adesea pentru a descrie comportamentul unei persoane care dezvolta o obsesie sau o inclinatie intensă pentru sex.

 


Sexul si gandul la sex tind sa domine mentalitatea persoanei respective, lucru care duce la imposibilitatea acestuia de a se angaja intr-o relatie normala.

 

 

Persoanele dependente de sex se angreneaza intr-o mentalitate deformata cu privire la obsesia lor, justificandu-si comportamentul prin blamarea persoanelor din jurul lor. Acestia neaga faptul ca s-ar confrunta cu o problema si cauta tot timpul scuze pentru actiunile lor.

 

Dependenta sexuala duce la pierderea oricarei notiuni de iubire sau intimitate. In spatele ei se ascunde o stima de sine scazuta a individului, vulnerabilitate, vinovatie, rusine, furie, invidie, frica de abandon si singuratate. Poate ascunde si un atasament emotional fata de o figura autoritara, puternica; confunda dragostea cu atractia fizica si sexuala; denota o dorinta de a salva sau de a fi salvat sau o trauma puternica precum abuzul sexual in copilarie.

 

Obsesia pentru sex afecteaza functionarea normala a sistemului de supravietuire si a celui de recompense din creier, avand aceleasi efecte precum mancarea sau drogurile, prin ”pacalirea” corpului pentru a produce recompense biochimice puternice, iar astfel placere, urmand un comportament altminteri distructiv. Persoanele care sufera de acest tip de dependenta se simt euforice si folosesc sexul ca un mod de a se feri de sentimente nelinistitoare, stres la locul de munca sau probleme personale. Motivatia este similara cu cea care determina si abuzul de alcool sau droguri. Mai mult, toate aceste dependente sunt interconectate, devin duble dependente, din moment ce dependentii de substante pot dezvolta si o dependenta de sex pentru a substitui lipsa ocazionala a drogului. Cercetarile arata ca persoanele care au fost abuzate sexual in copilarie sufera deseori de stres posttraumatic si repeta tipul abuzului in incercarea de a controla trauma din copilarie.

 

Dependentii de sex provin deseori din familii disfunctionale. Un studiu a demonstrat ca 82% dintre dependentii de sex au declarat ca au fost abuzati sexual in copilarie. De cele mai multe ori dependentii de sex isi descriu parintii ca fiind persoane rigide, distante si nepasatoare. Aceste familii, inclusiv dependentii de sex, sunt mai predispusi la abuzul de substante. Un studiu a aratat ca 80% din persoanele dependente de sex care se tratau pentru aceasta afectiune au declarat ca a existat un tip de dependenta in familiile din care proveneau.

 

 

Astfel, comportamentul sexual devine o problema si este considerat dependenta atunci cand interfereaza cu traiul de zi cu zi, cand afecteaza relatiile de munca, de prietenie sau stilul de viata.

Semne si simptome ale dependentei de sex:

– multipli parteneri sau relatii extraconjugale;

– sex cu numerosi parteneri necunoscuti sau prostituate. Nimfomaniacul vede partenera ca pe un obiect sexual si il foloseste strict pentru sex;

– masturbare excesiva, 5-10 de ori pe zi;

– utilizarea excesiva a materialelor pornografice. Folosirea exagerata a liniilor erotice;

– angajarea in tipuri de sex pe care inainte nu le considera acceptabile. Spre exemplu, sex masochist sau sadic. Uneori, se implica in forme extreme precum pedofilie sau viol.

– sex in public

-necesitatea permanenta si continua de a intretine raporturi sexual, etc

 

Daca te confrunti cu o astfel de problema este indicat sa apelezi la ajutorul unui specialist. Este necesara sa fie facuta o evaluare din partea unui psiholog, psihiatru sau terapeut sexual. In functie de rezultate se poate prescrie un tratament.

Perfecte