Psihologia culorilor este folosita in marketing, in manipulare, in a diferentia un lucru de altul si in multe alte chestii sau pe scurt, culorile sunt folosite pentru a comunica. Culorile folosite in locuinta reflecta personalitatea locatarilor, dar au si ele personalitatea lor.

 

Aceasta depinde de calitatile culorii si de asociatiile personale si culturale. Toate culorile declanseaza o reactie personala si emotionala, bazate pe memoria si experienta anterioara. Psihologii au descoperit ca reactiile noastre la multe culori din mediul ambiant sunt similare. Personalitatea unei culori poate fi un ghid de aplicare in locuinta noastra.

 

Majoritatea sunt la curent cu trasaturile de caracter asociate preferintei preponderenta anumitei culori. Dar iata ce se ascunde in interiorul nostru atunci cand respingem careva culori:

 

Respingerea culorii rosu indica: fragilitate, slabiciune, teama de actiune si influentele mobilizatoare ale mediului exterior.

 

Respingerea culorii portocaliu indica: inhibarea, pudoarea excesiva, frigiditatea psihica, subordonarea, refularea sexuala, inchistarea in prejudecati, respingerea nefireasca a nevoilor si trebuintelor elementare naturale, frustrarea.

 

Respingerea culorii galben indica: deziluzia, dezamagirea, deceptia, izolarea masochista, retragerea dureroasa in sine.

Respingerea culorii verde indica: rigiditate, inflexibililtate, teama de a schimba modul de actiune, punctul de vedere si atitudinile, chiar atunci cand situatiile o impun; in esenta, indica rezistenta la schimbare.

Respingerea culorii albastru indica: neimplinirea aspiratiei de liniste si echilibru interior profund, lipsa afectiunii si a increderii in cei care ne inconjoara, frustarea afectiva, egoismul, frica de dragoste.

Respingerea culorii indigo indica: dorinta de concret, tendinta de a mentine un control activ asupra ambiantei, dorinta de integrare in actiuni pozitive, efective.

Respingerea culorii violet indica: dizarmonia interioara, nerealizarea idealurilor, alienarea, lipsa ambiantei sublime, dorinte intime, teama obsesiva de deziluzie, frica de angajare in relatii personale profunde.

Perfecte