In anul 1965,profesorul de anatomie Branemark de la Universitatea Gothenburg –Suedia a realizat primul implant dentar din titan pentru un pacient voluntar.Si pana in zilele noastre rata succesului ramine crescuta , implantul dentar fiind cea mai moderna si eficienta tehnica stomatologica prin care pot fi inlocuiti dintii pierduti.

 

Implantul dentar este un dispozitiv din titan care are forma unui surub mic cu laturi paralele sau conice.Acest dispozitiv se introduce in osul maxilar,acolo unde dintele natural lipseste si are rolul de radacina artificiala a dintelui. Implantul dentar poate fi amplasat imediat pe locul extractiei dentare sau dupa ce aceasta zona s-a vindecat.Dupa un anumit interval de timp , cand implantul s-a integrat in os, la acest dispozitiv se ataseaza o alta piesa metalica , numita bont proteic. Deasupra medicul stomatolog poate amplasa o coronita dentara , o punte sau o proteza care sa inlocuiasca dintele lipsa.

 

Interventia chirurgicala se efectueaza cu anestezie locala si poate fi comparata , ca agresivitate , cu o extractie dentara.Lipsa unui dinte duce la migratia dintilor,  invecinati  si isi vor schimba pozitia corecta.Consecutiv, vor fi afectati treptat muschii mastecatori si articulatia temporo-mandibulara.

 

Avantajele implanturilor dentare:

 

-se pastreaza dintii sanatosi adiacenti zonei afectate (in cazul puntilor dentare se distrug dintii naturali sanatosi de care se fixeaza puntea deoarece pentru a fixa o punte dentara sun necesari doi sau mai multi dinti sanatosi laterali puntii ,din care se extrag nervii , se obtureaza canalele si care vor fi slefuiti)

 

-se protejeaza osul alveolar care , prin alte tratamente se poate resorbi , generand complicatii

 

-se evita folosirea protezelor dentare mobile , incomode si uneori greu de suportat.

 

Pentru a realiza  un implant dentar calitativ sunt necesare o dotare moderna , sterilizare impecabila si o anestezie eficienta.Perioada de vindecare post operatorie,numita perioada de osteointegrare poate varia intre 3 si 6 luni , in dependenta de tipul implantului , locul in care trebuie amplasat  si metoda folosita.

Dupa perioada de osteointegrare se poate fixa pe implant bontul protetic.Apoi in decurs de cateva zile se confectioneaza coroana,puntea sau proteza dentara.

 

 

La o luna de la finisarea lucrarii este necesar un control stomatologic pentru a aprecia starea tesuturilor si a implantului. 

 

Implanturile dentare trebuie ingrijite la fel ca dintii naturali.O data la 6 luni pacientul cu implant dentar trebuie sa se prezinta la medicul stomatolog pentru a curata implantul in mod profesional.

 

Se recomanda excluderea fumatului si o igiena dentara foarte atenta.

 

Contraindicatii pentru aplicarea implanturilor dentare:

 

-dependenta de tutun(la prsoanele fumatoare este un risc crescut de infectare post-operatorie, iar vindecarea decurge mai lent)

Pacientii cu boli oncologice

 

 

-pacientii cu deficiente imune

 

-persoanele cu afectiuni psihotice

 

Ca in orice interventie chirurgicala , si in cazul implantului dentar pot sa apara probleme, pe care insa medicul stomatolog le rezolva de obicei cu usurinta.In majoritatea cazurilor implanturile dentare sunt realizate cu succes,fiind considerate sigure si eficiente. Rata de success in implantologie este de 94-96%

Perfecte