Aceasta regula nescrisa a fost lasata ca mostenire din generatie in generatie, capatand o conotatie substantiala pentru copiii care aveau sa isi intemeieze la randul lor o familie. In ultimele decenii insa, lucrurile s-au schimbat. "In viziunea confuza a omului modern, bogatia, cariera si bunurile materiale reprezinta, aparent, ingredientele de baza ale retetei succesului si implicit, unicele mijloace prin care omul se poate simti cu adevarat fericit", sustine psihologul Aurelia Balan-Cojocaru

 

 

Chiar daca suntem in preajma debutului unui nou an scolar si cei mici urmeaza sa se adapteze pentru urmatoarele noua luni unui regim mai strict, in care prioritate vor avea activitatile didactice, deloc de neglijat ramane a fi timpul pe care acestia il vor petrece impreuna cu parintii. Intr-o epoca a vitezei, in care timpul este mai pretios ca oricand, momentele  petrecute alaturi de copii reprezinta cel mai simplu mod prin care consolidam relatia cu ei si le asiguram un mediu armonios si linistit in care sa creasca. Parintii trebuie sa inteleaga ca nu cantitatea timpului pe care il petrec este importanta, ci calitatea lui, modul in care il fructifica si il valorifica in interactiunile dintre ei. Astfel, este de atentionat ca nu putem si nu avem cum substitui timpul petrecut cu ei, cu bunuri materiale, dulciuri sau jucarii, pentru a compensa absenta noastra din viata lor.

 

 

Activitatile de joc sunt esentiale mai ales in cazul copiilor mai mici. Caci joaca este una dintre activitatile lor preferate, prin care nu doar ca se relaxeaza si se simt bine, dar invata o multime de lucruri noi si utile pentru dezvoltare. In micul lor univers de joaca, copiii sunt stapani pe situatie si se simt foarte confortabil. Daca participam in mica lor lume, nu facem decat sa ne apropiem mai mult de ei, sa le "vorbim" prin intermediul jocurilor, adica in limbajul pe care copilasii il inteleg cel mai bine.

 

 

Servirea meselor in familie este unul dintre momentele care favorizeaza cel mai mult intarirea legaturilor dintre copii si parinti. Este momentul in care toata lumea se aduna laolalta si petrece cateva momente relaxante in sanul familiei. In cele mai multe cazuri, reprezinta si o ocazie buna de a mai discuta despre unele lucruri, de a spune pasuri si de a rezolva probleme. Totodata, implicarea copiilor in aranjarea si strangerea mesei le poate dezvolta simtul responsabilitatii, inca de la o varsta frageda. Rezolvarea temelor impreuna poate fi un mod extrem de util, atat pentru imbunatatirea rezultatelor scolare, cat si pentru mentinerea legaturii dintre parinti si copii. Este vital sa incercam sa ne pastram calmul si sa reactionam mereu intr-o maniera entuziasmata atunci cand ne este solicitat ajutorul. Comunicarea asertiva, chiar si in situatiile conflictuale, evitand intrebarile banale, acuzatiile si reprosurile, vor ajuta copii sa capete independenta, incredere si siguranta.


 

Micile escapade si iesiri sunt o adevarata gura de aer si pentru cei mici, nu doar pentru adulti. Iar discutiile din drumurile lungi, ne ajuta sa descoperim altfel copilaria lor. Exista zeci de feluri in care putem sa petrecem timp de calitate impreuna cu micii eroi. Sa nu uitam sa zambim, sa fim creativi si sa ne gandim si la placerile celor mici. De cele mai multe ori, micile sacrificii pot returna bucurii imense. Sa le descoperim hobby-urile si sa ne  implicam in activitatile lor, pentru a ne putea intelege mai bine unii pe ceilalti; aceste experiente vor fi nepretuite!

 

 

Sursa foto: Arhiva personala / Aurelia Balan-Cojocaru

Perfecte