Crizele de isterie nu sunt decat o strategie inconstienta de aparare fata de indeplinirea unei dorinte interzise. Acele reactii disproportionate in conditii de stres pot fi si rodul unei suferinte cronice ce si-a pus amprenta in mod hotarator asupra capacitatilor de autocontrol ale omului.

 


 Ce este isteria si cum se manifesta:

 

Isteria este o tulburare care ascunde un conflict, o tensiune interioara, pe care persoana o tine in suflet de o buna perioada de timp. In momentul in care trece printr-o situatie de conflict, care trezeste suferinta sufleteasca mai veche, atunci persoana se poate manifesta in mod isteric. Astfel, se mai elibereaza din tensiunea care nu si-a gasit rezolvare. Exista persoane care fac crize de isterie foarte frecvent. La cea mai mica problema sau conflict cu partenerul, se enerveaza, plang, trantesc, manifesta agresivitate verbala si fizica. Criza poate atinge punctul culminant cand persoana incepe sa tremure sau chiar lesina De fapt, aceste persoane au o frustrare, o tensiune sau o nemultumire, pe care nu stiu cum sa o rezolve, iar prin crizele de nervi se detensioneaza. Insa aceasta modalitate de eliberare a tensiunii nu reuseste nici pe departe sa rezolve conflictul interior. Problemele nu se rezolva niciodata atunci cand temperamentele scapa de sub control si acuzatiile zboara in toate directiile. O greseala a unui membru al familiei, care ii afecteaza mai mult sau mai putin pe cei din jur, poate fi depasita cu tact, nu cu nervi si tipete.

 

 

 

 

 
Un esec in viata personala, neimplinirile sau dificultatile profesionale, la fel, servesc drept motive care duc la crize de isterie. Neimplinirile duc la acumularea tensiunii interioare care isi gaseste o supapa de evacuare prin manifestari specifice isteriei. In acest fel, persoana respectiva se apara, se protejeaza de suferinta sufleteasca. Istericul, ca si depresivul sau anxiosul, nu face altceva decat sa-si exprime suferinta, pe care nu poate sa o explice clar in cuvinte, dar nici nu poate sa mai pastereze depozitata in suflet. Isteria poate fi asadar, si o cale de eliberare a suferintei.

 

 

 

De cele mai dese ori insa, crizele isterice nu fac decat sa descopere un caracter imatur, fara deprinderi reactionale, imaturitate afectiva, greseli educationale din perioada copilariei si adolescentei timpurii, carente ale autocontrolului, etc.

 


 

Cum sa eviti o criza de isterie:


Pastrarea calmului, vorbitul pe un ton domol, imbratisarile, asigurarea unui climat linistit sunt doar cateva din metodele la care e nevoie sa apelam atunci cand ne confruntam cu crizele de isterie ale cuiva drag. Dintre ele, cel mai important lucru, dar si mai greu de indeplinit, este pastrarea calmului. Manifestarea propriilor frustrari nu va face altceva decat, sa complice si mai mult situatia. Apoi, crizele se controleaza usor daca aflam care este cauza lor. Discutiile asertive, fara acuze si reprosuri, care au rol de al invata pe isteric sa isi verbalizeze calm sentimentele, nu comportamental, la fel au un rol benefic in lupta cu acest fenomen.

 

 

 

 

Si nu in ultimul rand, atunci cand astfel de situatii tind sa se repete sau chiar sa devina o regularitate, este necesar de apelat la ajutor specializat al psihologului. Care va deveni un aliat de incredere al persoanei ce se confrunta cu crize de iesterie, plans si neliniste, si-l va ajuta sa-si inteleaga trairile, sa le accepte, controleze si depaseasca.

Perfecte