Patrunderea unui corp strain in arborele traheo-bronsic are loc in mod accidental, in timpul unei inspiratii profunde , atunci cand sfincterul laringean este larg deschis.Migrarea corpului strain spre caile respiratorii inferioare  are loc atunci cand in timpul mesei copilul se joaca , rade sau plange.

 Majoritatea cazurilor se intalnesc la copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 3 ani , incidenta fiind  mai crescuta la baieti.  
Corpii  straini traheo-bronsici reprezinta peste 90 % din corpii straini ai cailor respiratorii. Corpii straini de dimensiuni mici pot depasi pasajul laringian si sunt aspirati in trahee, bronhii sau plamani,dar corpii straini ascutiti se pot inclava in mucoasa arborelui traheo-bronsic.

 Predomina corpii straini organici vegetali:

-alune,seminte de floarea soarelui,miez de nuca (prin uleiurile volatile pe care le contin pot provoca leziuni bronsice rapide)

-boabe de fasole sau porumb( ele se imbiba usor si se maresc rapid in volum,provocand obstructia  complete a  cailor respiratorii)

-samburi de pepene verde

-carne de pui sau de peste care contine oase.

Corpii straini anorganici sunt reprezentati prin fragmente de jucarii, monede de dimensiuni mici, margele, nasturi,cercei.
Alimente cu risc minor de aspiratie sunt:cerealele uscate, cascavalul, pastele fainoase, biscuitii.

 In faza de debut apar accese de sufocare si de tuse zgomotoasa care pot duce la o stare de asfixie.Cand corpul strain se fixseaza in bronhii,aceste tulburari respiratorii  dispar treptat si copil se calmeaza.Dar aceasta stare se mentine pana la aparitia fenomenelor de infectie.


Corpii straini care raman la nivelul traheei sunt mobili si provoaca accese de tuse paroxistica  insotite de voce ragusita. Prin deplasarea corpului strain in timpul respiratiei apare simptomul de zgomot “de drapel”. Clinica poate sugera o laringita striduloasa, o tusa convulsiva sau  crize de astm bronsic.
Diagnosticul se stabileste prin radiografia cutiei toracice. Specialistii care se pot implica sunt: medicul pediatru, pneumolog, chiururg pediatru sau medicul ORL.

 

Transportarea copilului la spital se permite numai cu ambulanta, asistat de o echipa specializata .

Tratamentul consta in extragerea corpului strain prin bronhoscopie cu tub rigid sub anestezie generala. Ulterior copilul va fi supravegheat timp de 2-3 saptamani pentru a preveni aparitia complicatiilor.

In cazurile extrem de grave se efectueaza toracotomie.
Complicatiile care pot se apara sunt:

- bronhopneumonii trenante-(15% din cazuri)

-abces pulmonar

-atelectazie

-pneumotorax

-hemoragii endobronsice

-migrarea corpului strain

-stenoze bronsice.

 Profilaxia:


-nu lasati  la indemana copiilor  alimente cu risc crescut pentru aspiratie(alune,nuci,seminte de floarea soarelui)

-evitati sa alimentati copilul cu peste care are oase

-copiii mici trtebue se fii hraniti cu alimente solide numai de catre adulti si numai in pozitie verticala  (nu culcat)

-alimentele care nu trebuie oferite copiilor mai mici de 4 ani sunt: salam,bucati de carne, struguri, stafide, bucati de mere, nuci, alune, morcovi ,bomboane dure.

-supravegheati copilul pe toata durata mesei

-copilul nu trebuie sa vorbeasca sau sa rada in timpul alimentatiei(nu va jucati cu copilul atunci cand el mananca)

-copiii  trebuie invatati se mestece bine alimentele(nu hraniti copilul in graba)

-nu oferiti copilului jucarii care se pot dezmembra in bucati ascutite si de dimensiuni mici

-medicamentele masticabile se administreaza copiilor doar dupa varsta de 3 ani(cand sunt prezenti dintii molari.

Perfecte