Se intalneste de 4-5 ori mai des la baieti decat la fete si poate se apara in orice familie , indifirent de pozitia sociala , posibilitatile materiale si educationale,etnie sau rasa.La nivel mondial 1 copil din 88 poate avea autism.
Afectiunea se mentine pe parcursul intregii vieti .
Autismul a fost diagnosticat si descris pentru prima data in anul 1943 , iar incepand cu anul 1990 boala se raspandeste cu rapiditate.Aceasta se datoreaza , pe de o parte , faptului ca medicii nu identifica la timp simptomele bolii. Pe de alta parte , multi parinti nu vor sa accepte ideea ca ar putea avea un copil care sufera de autism si se adreseaza tarziu la medic.
Autismul este o boala ce se caracterizeaza printr-o dezvoltare neadecvata a creierului ,fiind afectate abilitatile mentale , emotionale si comunicative ale copilului.La copil apar dereglari de comportament , exprimate prin modul in care acesta gandeste si interactioneaza cu cei din jur.
Desi etiologia bolii ramane necunoscuta, multi specialisti considera ca autismul este de natura genetica.Nu este o boala psihica si nu poate fi prevenita.
Simptomatologia apare in jurul varstei de 2-3 ani si , in majoritatea cazurilor,parintii sunt aceia care observa pentru prima data manifestarile neobisnuite ale copilului. Cu parere da rau,foarte putini copii sunt diagnosticati devreme , adica la varsta de 1 an-1 an si jumatate , cand sunt cele mai mari sanse de recuperare.Orice medic poate sesiza , chiar in timpul unui control medical de rutina , daca la copil sunt prezente semnele precoce ale unor tulburari de dezvoltare.
Semnele posibile ale autismului:
-copilul nu pronunta nici un cuvant si nu poate combina doua cuvinte pana la varsta de 2 ani
-nu raspunde atunci cand este strigat pe nume
-copiii cu autism pot se para surzi, desi testele de audiometrie sunt normale
-in mediu zgomotos (la teatrul de papusi sau la circ) isi acopera urechile cu manutele
-manifesta activitati steriotipe, ca desciderea si inchiderea repetata a usilor sau rotirea in jurul propriului ax.
-nu stie sa se joace cu jucariile deoarece nu are rabdare , nu se poate concentra asupra unui anumit joc si se plictiseste repede de orice jucarie
-aliniaza jucariile intr-un mod ciudat , preferential in functie de culoare
- se ataseaza de o singura jucarie sau de un anumit obiect , asupra caruia se concentreaza in exclusivitate
-acorda  atentie unor anumitor parti ale jucariilor(de exemplu rotile unei masinute ) , fiind incapabil sa se joace cu intreaga jucarie
-prefera sa se joace singur si nu agreaza gesturile de a fi atins , tinut in brate, sau mangaiat de catre persoane straine
-nu este capabil de a stabili relatii de prietenie cu copiii de aceeasi varsta si devine agresiv in colectivitate
-o treime din copiii cu autism prezinta convulsii , iar in perioada de adolescenta creste riscul aparitiei tulburarilor depresive si a crizelor epileptice.
Diagnosticarea la timp si initierea unui tratament precoce pot ameliora simptomatologia.
Cadrele medicale specializate in recunoasterea problemelor de dezvoltarea ale copilului sunt:
-medicul pediatru
-neuropediatrul 
-medicul specializat in psihologia copilului si a adoliscentului
-logopedul
-medicul ORL si audiolog
De asemenea ,sunt necesare:
-investigatii audiologice 
- electroencefalograma
-tomografia computerizata a creierului
Tratamentul consta in:terapia comportamentala,terapia audio-vizuala, terapia lembajului si cea medicamentoasa
Terapiile specializate includ:logopedia , terapia ocupationala  (foarte eficienta) si fiziokinetoterapia.
Medicamentele sunt folosite , de cele mai multe ori , pentru a trata afectiunile asociate ca : depresia,anxietatea,hiperactivitatea sau comportamentul de tip obsesiv.
Tratamentul autismului dureaza toata viata si trebuie imbunatatit permanent.
Unii adulti cu autism sunt capabili sa aiba o profesie si o viata independenta , iar 33 % pot capata o independenta partiala . Dar majoritatea pacientilor care sufera de autism au nevoe de un insotitor permanent.
De aceea , parintii care au un copil ce sufera de autism trebuie sa fie ecilibrati pentru a putea face fata incercarilor la care vor fi supusi.

Perfecte