Desi educatia se face prin disciplinare, iata cateva tehnici demne de aplicat atunci cand cel mic greseste:

 

1. Pastrarea calmului

 

Va grabiti sa ajungeti la medic, iar cel mic refuza sa isi imbrace geaca, simtiti cum va incordati, ritmul cardiac se accelereaza si nervii stau sa sara? Puteti opri aceasta reactie, doar cunoasteti ca pentru a oferi un model de educatie este nevoie ca parinte sa fii increzator si calm, daramite cel mic, cu prima ocazie, atunci cand nu va reusi sa se descurce cu ceva, o sa va imita comportamentul. Respirati profund de cateva ori, o reactie impulsiva nu doar o sa consume inutil timpul, dar va afecta emotional toata ziua. De adaugat ca mai apoi va trebui si mai mult timp pentru a calma spiretele. 

 

 

2. Nu il intrerupeti


Asteptati sa va relateze tot ce vrea sa comunice. Atunci cand intrerupeti copilul din asi expune parerile sau gandurile, el percepe ca nu sunteti de accord cu ceea ce crede, se simte neimportant si considera ca doar ceea ce corespunde cu crezul parintelui este adevarat, astfel se depersonalizeaza, nu isi poate construi o parere personala, si chiar de protesteaza oricum mereu va astepta ca cineva sa ii impuna parerea.

 

 

3. Nu il etichetati


Numind copilul cu diferite apelative urate, nu se va simti mai puternic si nici in siguranta. Din contra, comportamentul sau va incepe sa raspunda etichetelor care ii sunt "lipite in frunte". 

 

 

4. Nu acuzati copilul

 

Atunci cand il invinovatiti nu cautati o rezolvare pentru situatia creata, ci va concentrati pe ai atribui lui vina.Pentru al face pe cel mic sa va asculte, incercati sa ii vorbiti despre cum va simtiti d-voastra si nu despre cat de vinovat este el. Astfel el se va concentra spre a empatiza, nu spre a se apara de acuzele adultului.

 

 

5. Cereti scuze

 

Coborati din pom si nu va temeti ca o sa va cada cununa de pe crestet sau epuletii de pe umeri. Asezandu-va la nivelul copilului, privindu-l in ochi si recunoscand ca ati gresit avand o atitudine impulsiva, nu faceti nimic altceva decat sa ii oferiti incredere in avans si un model corect de comportament. Oferiti-i o sansa in plus sa isi exprime nemultumirea, de cele mai dese ori copii protesteaza doar pentru ca isi doresc sa se simta acultati si intelesi. Si hai sa recunoastem, chiar nu e vina lui ca ati prenotat o vizita la medic, exact atunci cand are si el o ditamai problema care vrea sa o resolve. In plus, ca adult, cu siguranta  va deranjeaza atunci cand seful intervine cu o solicitare urgent, exact in momentul in care sunteti cu agenda rosie pe deadline

 

 

6. Exersati un schimb de roluri

 

Chiar functioneaza. Copilul va fi cuprins de un sentiment de responsabilitate, iar parintele poate va intelege ca cel mic chiar are dreptul sa vada lucrurile absolut diferit, doar, chiar daca are numai cativa anisori, el este o personalitate in formare si ceea ce-i bun si important pentru mama si tata, ar putea fi abosolut neinsemnat pentru el.

 

 

7. Impacati-va

 

Dupa un episod mai tensionat copilul se simte instrainat, sufera ca nu poate sa se apropie, este trist si cuprins de nesiguranta. Faceti primul pas si luati-o de la capat, oferiti-va o noua sansa, reafirmati iubirea si sentimentele de afectivitate. Este una din necesitatile primordiale pentru cel mic! Apropo, pentru fiecare cuvant negativ spus copilului, e nevoie sa il asigurati  cu cel putin altele cinci pozitive.

 

 

Sursa foto: Google.com

Perfecte