Psihologul Aurelia Balan-Cojocaru a vorbit despre meditatie si despre cum poate ea sa iti fie de folos. Afla ca omul contemporan tot mai des ajunge sa se caute pe sine, incearca sa isi inteleaga menirea si sa-si foloseasca imensul bagaj interior cu care este inzestrat, dar nu a fost invatat cum sa se ajute singur.

 

 

Multi oameni incearca meditatia, unele persoane ajung sa o faca in mod corect. Totodata, nu putini sunt acei care cred ca mediteaza, insa nu fac altceva decat doar sa-si destinda mintea. Astfel, este important sa intelegem ca meditatia nu este doar o “relaxare”. E mult mai mult decat atat, este un efort si o disciplinare a mintii. Persoanele care incep sa practice regulat meditatia reusesc sa se concentreze mult mai bine pe activitatile zilnice. Nu se mai simt distrasi atat de des si pot sa memoreze mai usor. Se pare ca aceste fenomene au loc datorita nivelului crescut de energie pe care il furnizeaza relaxarea creierului, provocata de meditatie.

 

 

Meditatia inseamna conectarea cu sine, intoarcerea la interior, unde putem gasi pace launtrica, echilibru si fericire, dincolo de alte cauze exterioare. Este o practica care ne ajuta sa detinem un control mai mare asupra mintii si sa realizam mai usor calmul, indiferent de stresul si provocarile din cotidian. De asemenea, meditatia poate fi un adjuvant eficient in tratarea anumitor conditii medicale, mai ales daca ele sunt de regula agravate de stres, cum ar fi: tulburarile de anxietate si cele de somn, depresiile, astmul, alergiile, mancatul compulsiv, cancerul, oboseala cronica, hipertensiunea, afectiunile cardiace, abuzul de substante.

 

 

La nivelul bunastarii emotionale, meditatia aduce numeroase beneficii, ca de exemplu:

 

  • dobandirea unei noi perspective asupra situatiilor stresante;

 

  • dezvoltarea unor aptitudini personale de combatere a stresului;

 

  • cresterea constiintei de sine;

 

  • concentrarea pe timpul prezent; 

 

  • reducerea sentimentelor negative.

 

Practica meditatiei corecte, atunci cand suntem perseverenti, este cel mai bun mijloc care face sa ni se dezvolte calitati precum compasiunea, intelepciunea, claritatea mintii. Practicata incorect, nu e decat o pierdere de timp. De aceea, pentru a practica meditatia avem nevoie de un indrumator calificat. Sfaturile unui astfel de indrumator, plus multa literatura, sunt indispensabile daca dorim sa meditam corect.

 

 

Sursa foto: Facebook.com / Aurelia BC

Perfecte