Astenia este un tip de depresie usoara, care apare odata cu sezonul rece. Psihologul Aurelia Balan-Cojocaru sustine ca o cantitate scazuta de lumina si soare, cat si o dieta necorespunzatoare, sunt cauze ale asteniei de toamna.  

 

 

Potrivit studiilor, la 1 din 10 persoane in spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuatiilor de apetit resimtite toamna se ascunde de fapt astenia, care este in general provocata de dificultatea de adaptare a corpului la diferentele de temperatura dintre zi si noapte. Statistic, poate afecta toate categoriile de varsta. Cel mai adesea, persoanele care traiesc in zone cu o clima rece sunt mai afectate de aceasta. Urmeaza femeile, dar si persoanele cu varsta cuprinsa intre 15 si 55 de ani. Diagnosticul de astenie de toamna poate fi considerat corect, numai daca persoana in cauza a manifestat aceleasi simptome, cel putin trei sezoane la rand si daca starea acesteia de sanatate s-a imbunatatit in timpul lunilor sezonului cald. 

 

 

Pierderea energiei si abilitatii de concentrare in timpul dupa-amiezii, pierderea interesului pentru munca si pentru alte activitati, miscari lente, depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire, anxietate: neputinta de a face fata stresului, schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta, probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea, probleme sexuale: scaderea libidoului, tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei, letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice, supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food - sunt printre cele mai des intalnite simptomatici ale asteniei de toamna.

 

 

Nu este nici o rusine de recunoscut ca ai fost afectat/a de astenia de toamna sau ca apar  momente depresive ori anxioase. Pentru o viroza, mergi la doctor si-ti ofera tratamentul propice pentru afectiunea diagnosticata – de ce sa nu facem acelasi lucru si in cazul acestor tulburari de dispozitie/mintale? Astenia  poate declansa episodul depresiv, iar acesta, lasat in pace, poate sa evolueze si sa aduca cu sine  foarte multe situatii neplacute.

 

 

Ca si in cazul altor forme de depresie, tratamentul asteniei poate include medicatie antidepresiva, prescria doar de medic si terapia cognitiv-comportamentala. Terapia pe baza de lumina (fototerapia) este o alta metoda de tratare a asteniei. Acest tip de terapie utilizeaza un anumit tip de lampa care imita lumina naturala. Rezultatele acestei metode apar cam in decurs de 3-4 saptamani. Urmarea unui plan terapeutic, asistat de un specialist, este la fel un mijloc eficace de tratare a acestui tip de astenie. In plus, indispensabile sunt sesiunile de meditatie, rugaciune, ergoterapia si un regim de alimentatie, cat si unul de sport, dar si odihna echilibrat.

 

 

Sursa foto: Arhiva personala; Google.com

Perfecte