De ce pisicile mananca iarba?

 

Multi dintre cei care si-au ales ca animal de companie pisica au observat ca, din cand in cand, aceasta obisnuieste sa mestece iarba. Pisicile care traiesc in apartament apeleaza, ca substituent, la plantele pe care le gasesc aici, de cele mai multe ori distrugandu-le. Dincolo de disperarea proprietarilor care isi vad decorul devastat, exista si riscul ca animalele sa se imbolnaveasca, multe dintre plante fiind toxice (leandrul, ficusul, narcisele, rhododendronul, lalele, iedera, crinul, vascul, violetele, steaua de Craciun, azaleele etc.).

 

 

E dificil de afirmat cu precizie de ce pisicile prefera iarba la un moment dat, dar in cazul in care o consuma, cu siguranta nu inseamna ca sunt bolnave. In mod cert afirmatia: “daca pisica mananca iarba inseamna ca e bolnava” este numai un mit. Cantitatea de iarba pe care pisicile o consuma este destul de mica, pentru a le provoca voma sau pentru a actiona in vreun mod asupra stomacului. Incearca sa observi felul in care aceste animale mesteca firele de iarba si vei constata ca o fac ca si cum ar extrage sucul din plante, si nu o consuma cu lacomie, pentru a-si suplimenta hrana solida sau pentru a se vindeca de vreo boala.

 

 

Cea mai recenta si cea mai plauzibila explicatie este aceea ca pisicile consuma iarba pentru a obtine o cantitate mica dintr-o substanta chimica pe care nu o pot procura din hrana obisnuita si care este esentiala pentru sanatatea lor. Substanta in cauza este o vitamina – acidul folic – care joaca un rol important in producerea de hemoglobina. In cazul in care pisicile au un deficit de acid folic procesul de crestere le este afectat si risca sa devina anemice. Nu incerca, sub nicio forma, sa dezveti pisica de acest obicei. Incearca, mai degraba, sa le asiguri necesarul de iarba chiar si in cazul in care locuiesti intr-un apartament. Iar acest lucru a devenit mult mai simplu - poti comanda aici un ghiveci cu iarba proaspata, care va oferi un surplus de vitamine felinei tale. Pretul unui ghiveci te va costa 20 de lei.

 

www.perfecte.md