Vadim Mihailov este un tanar de la noi, care si-a urmat cu incredere si perseverenta al sau vis, care a devenit ulterior realitate.

 

Perfecte.md:  Cum si cand ai realizat ca vrei sa ajungi steward? De citi ani esti in acest domeniu si de la ce varsta ai inceput?

 

Vadim Mihailov: Mereu mi-a placut sa calatoresc si sa descoper locuri noi, oameni si traditii diferite de ale noastre, mereu am fost pasionat de avioane, chiar din copilarie, cand ne uitam la cer si strigam in gura mare: "AVION!". In  compania Flydubai am inceput din ianuarie 2013. De sase ani! Timpul zboara, mai ales cand zburam si noi cu el. Eu cand am inceput aveam 25 de ani si deja mai mult de 7 ani in domeniul customer service.

 

Cum a fost interviul de recrutare? Iti mai amintesti?

 

A fost foarte amuzant, imi amintesc ca am primit invitatia la interviu prin luna iunie 2012, cand eram la Chisinau in vacanta si nu am putut merge la interviu, mai tarziu, in luna decembrie, sora mea Diana a fost chemata si ea la interviu pentru Flydubai. Am mers deja si eu cu ea. Din politete am asteptat sa treaca toti care erau in lista in acea dimineata, apoi am mers si eu cu invitatia printata din iunie. Mi-am incercat norocul. Erau trei fete la interviu, doua dintre ele mi-au refuzat, iar Gratiana, care era si ea romanca, ma acceptase la interviu. Interviul a fost usor, putina engleza, putina matematica si multe jocuri si exercitii in grup. Tin minte ca am zambit foarte mult in acea zi, probabil asta ne-a si ajutat pe ambii sa trecem mai departe.

 

Ce faceai pana la a fi un insotitor de zbor?


La momentul in care am fost invitat la Flydubai, lucram pentru un club din Dubai si anume Blue Marlin Ibiza. Pana atunci am mai lucrat in Armani Hotel, in incinta cladirii Burj Khalifa, care este cea mai inalta din lume. Dar pana a ajunge in Dubai, ultimul loc de munca a fost Hotelul LeoGrand, astazi Radisson Blu, unde am si avut interviul. Am lucrat si la Casa Vinului de pe teritoriul MoldExpo, unde mi-am pus bazele la customer service.


 

Unde se duc stewardesele si stewarzii dupa ce avionul lor ajunge la destinatie? 

 

Dupa ce pleaca toti pasagerii, noi verificam salonul avionului, sa nu-si lase cineva din pasageri pasaportul sau geanta, sau au fost si cazuri ca a ramas un copil, situatia mi-a amintit de filmul cu Kevin McCallister. Dupa care mergem in oficiul nostru de langa aeroport, unde suntem si noi verificati de politia locala. Dupa care avem cinci minute discutii, unde le multumim colegilor pentru un zbor frumos. Dupa care toti suntem epuizati si mergem acasa sa dormim, probabil vorbesc de mine acum, deoarece multi din companie au familie si copii, pe care doresc nespus sa-i revada.


 

 

 

Ce iti lipseste cel mai mult fiind mereu departe de casa ?


Vremea noastra frumoasa, cu ale ei 4 anotimpuri, pe cand in Dubai este doar un anotimp. Imi lipseste mancarea gustoasa, lumea noastra inteleapta si prietenoasa. 

 

Te vezi in aceasta meserie pana la adanci batraneti ?


Nu cred ca voi fi steward pana la adanci batrineti, dar sunt sigur ca voi calatori mult.

 

Este adevarat ca stewardesele castiga foarte bine?


Salariul care il au stewardesele e mai mare decat cel pe care il poti avea lucrand intr-un oficiu, deoarece aici iti pui viata in pericol, chiar daca statistica arata ca mai multe accidente se produc cu masinile decat cu avioanele. Noi avem 90% reducere la bilete de avion si 50% reducere in foarte multe hoteluri peste tot in lume, de aia in zilele libere iarasi calatorim, doar de data asta fara de uniforma si dureri de cap.

 


Cum este viata in Dubai pentru un barbat din Republica Moldova ?


E cu mult mai bine si mai interesant acum, decat acum 8 ani in urma. Viata in Dubai pentru moldoveni a devenit mai interesanta, intalnesti des vorbitori de romana si de rusa. Noi suntem norocosi ca vorbim doua limbi, incepand din frageda copilarie.

 


Cum ti-ai inghesuit viata intr-o valiza in acesti ani?

 
Trebuie multa putere si rabdare, e foarte greu sa-ti inghesuiesti viata intr-o valiza. Vreau sa ma opresc si sa fiu alaturi de cei dragi mie. Sa stau acasa si sa nu plec nicaieri. Imi iubesc mult jobul meu si de foarte multe ori calatorim impreuna cu sotia, nu doar in vacanta, dar si la lucru avem zboruri impreuna. Este un mare avantaj sa fim ambii in aceiasi companie.

 

Un sfat pentru tinerii pasionati de acest job.


Tinerii sa incerce in continuare, sa nu se dea batuti. Ma mindresc cu cei care se straduie si ajung intr-o buna zi unde si-au propus.

 

 

Sursa foto: Arhiva personala / Vadim Mihailov

Perfecte