Daca ai pofta de lectura, dar nu stii ce opere sa alegi pentru zilele de odihna sau serile relaxante de vara, jurnalista Valentina Bordian Scerbani a realizat Top 5 carti pe care trebuie neaparat sa le citesti in acest sezon. 

 

 

Sapiens: O Scurta Istorie a Umanitatii - de Yuval Noah Harari

 

Este o carte usor de digerat, chiar daca este una de non-fictiune. Harari a scris Sapiens ca pe o carte de istorie, dar abordata prin prisma biologiei evolutioniste. Recurge la comparatii interesante si exemplifica intr-un mod ingenios, cu insertii de economie, istoria religiilor sau antropologie. Toate aceste trucuri fac memorabile exemplele si cursivitatea lucrurilor. Cartea nu se axeaza pe relatarea evenimentelor istorice asa cum suntem obisnuiti la cursurile de istorie, dar comprima toate evenimentele in asa fel incat intelegi cum a evoluat specia de-a lungul istoriei si cum a fost posibil succesul nostru in fata celorlalte specii de hominizi in urma cu zeci de mii de ani pana la ultimele cercetari despre ADN. Acest punct de vedere este foarte interesant si original, iar ideile prin care Harari interpreteaza istoria noastra pe Pamant sunt foarte provocatoare.

 

 

Originea lumii - de Jorge Edwards

 

Considerat drept cel mai mare scriitor chilian in viata, Jorge Edwards este unul dintre autorii care reusesc sa surprinda atat prin finetea relatarii, cat si prin stilul usor, deschis si elegant. Romanul  ii are in prim-plan pe doctorul Patricio Illanes si pe sotia sa, Silvia, mult mai tanara ca el, pe care o suspecteaza de infidelitate cu cel mai bun prieten al sau, intr-o tinerete aparent uitata. Pornind de la aceasta suspiciune, care porneste de la renumitul tablou Originea lumii, in mintea batranului se tes scenarii peste scenarii, intrigi, suspectii si ia proportii o gelozie fara margini, care duce o obsesie aproape detectivistica. Finalul este uluitor.

 

 

Sotron - de Julio Cortazar

 

Aparitia in 1963 a romanului sotron il plaseaza pe Cortazar printre cei mai importanti scriitori ai epocii sale. Prin acest “roman total” sau “roman deschis”,  Cortazar devine “primul” scriitor-jucator, reusind sa invite cititorul la joc si sa aceasta metafora sa dezvaluie nu doar propriile trairi si idei, dar si o intreaga conditie umana. La baza romanului sta iubirea dintre Horacio si Maga, o iubire care ii atrage si ii pierde, care ii poarta prin diferite trairi si obsesii, frici si sentimente cobtradictorii. Romanul are si un indrumar de lectura, ceea ce nu te lasa sa te plictisesti. Ca si Kundera, Cortazar imbina o realitate fictionala cu eseistica. E o carte superba!

 

 

Marele Gatsby - de Scott Fitzgerald

 

Cred ca este un cliseu sa-l recomanzi pe Fitzgerald, insa Marele Gatsby este unul dintre romanele mele preferate si as spune ca e romanul perfect. Este ca o bijuterie lucrata minutios, pana in cele mai mici detalii. in afara de povestea de dragoste iluzorica pe care o traieste personajul principal, este o carte despre nefericire, singuratate, idealuri si moralitate. Un roman tragic si spectaculos, perfect ca o lama fina pentru taiat plumb. 

 

 

Intermitentele mortii - de José Saramago

 

Prin acest scurt roman, Saramago isi imagineaza ce s-ar intampla intr-o tara in care nu mai moare nimeni. V-ati imaginat vreodata cum ar fi sa traiti vesnic? Saramago si-a imaginat si a scris un roman despre asta. Daca la inceput, acest fenomen ar fi unul imbucurator, pe parcursul lecturii insa, starea lucrurilor se schimba. Din postura sa de ateist convins, scriitorul portughez ironizeaza institutia religioasa, si construieste un roman extraordinar. Apoi, pe langa toate, este Moarte si moarte, iar cea din urma este doar mica moarte cotidiana, care lasa viata sa curga.

 

 

 

Sursa foto: google.com


Perfecte