Svetlana Sainsus este o femeie puternica si cu un suflet mare. Acum un an, cofondatoarea Caritate.md, a fost vizata in investigatia RISE Moldova, privind escrocheriile cu fonduri de caritate. Despre cum a evoluat investigatia si despre ce schimbari majore au avut loc in viata ei, urmareste in interviul de mai jos, acordat de Svetlana pentru perfecte.md.

 

 

Anul 2018 a fost unul bogat in evenimente: placute si mai putin placute. Cum l-ati descrie? 


2018 a fost cel mai greu an din viata mea de pana acum. E anul care mi-a despartit viata in doua etape – pana la si dupa scandalul RISE Moldova. E anul in care am invatat cele mai importante lectii de viata, anul in care am inceput a privi cu alti ochi viata, oamenii si tot ce ma inconjoara. Un an care m-a maturizat pe deplin.

 

 

La ce etapa se afla acum investigatia Rise „Bani de caritate”?

 

Am actionat Asociatia Reporterilor RISE in judecata si de un an ne aflam in proces. La moment nu avem nici o decizie, este un proces complicat si indelungat, dar eu sper enorm intr-o zi sa se faca dreptate si lumina.

 

Ce s-a schimbat in viata dumneavoastra dupa aceste evenimente?

 

Multe s-au schimbat. Eu m-am schimbat, nu mai sunt aceeasi. Am inceput sa dau valoare cu totul altor lucruri in viata mea. Am inceput sa gandesc mai rational, nu doar cu sufletul si inima. Sunt mult mai calculata si atenta.


 

Cum ati descrie perioada inainte/dupa aceasta investigatie, care s-a mediatizat peste tot?

 

Perioada de inainte a fost cea mai frumoasa din viata mea, a fost acea perioada cand eram gata sa misc Moldova din loc, sa rastorn muntii si sa fac posibilul si imposibilul pentru tara noastra. Dupa investigatia RISE am pierdut acel entuziasm, am pierdut acea putere, dar cel mai important si grav e ca am pierdut increderea in oameni si omenie si imi pare enorm de rau pentru ca poate unii si merita, dar eu deja nu mai pot. M-au inrait si imi este greu sa imi revin. Asa cum un copil mic invata sa mearga asa si eu invat sa cred din nou in oameni, in frumos, invat sa cred ca inca se merita sa depui tot efortul pentru cineva, sa te dedici cu tot sufletul.

 

 

Prima poveste relatata de RISE Moldova a fost despre donatiile colectate pentru cazul Elenei Cebotari. Cum se simte aceasta in prezent? Dar Geta Maleandra?

 

 
Ambele fetite sunt bine si ambele invata la scoala. Cu mama Getei Maleandra inca ne judecam, am actionat-o in judecata si suntem la etapa audierilor pentru marturii false impotriva mea.

 

 

Platfotma Caritate.md continua sa ajute oamenii bolnavi. Care sunt rezolutiile pentru anul 2019. Ce v-ati propus?

 

Da, dupa patru luni in care am decis sa renunt, am reluat activitatea. Mi-am dat seama ca nu voi putea trai fara asta. Am construit pietricica cu pietricica acest pod frumos intre mine si toti moldovenii nostri frumosi la inima si la suflet, cu ajutorul carora am facut adevarate minuni. Nu am putut sa-i dezamagesc si pe ei si sa ma las batuta. Dar daca privesc inapoi, sincer nu inteleg cum am rezistat si de unde am luat puterea. Pentru 2019 avem planuri mari, vreau sa ajung macar o data in toate satele Moldovei, sa nu existe casa unde ne asteapta batranii flamanzi sau copiii inghetati de frig si noi sa nu intram. Vreau sa ajut la reparatia orfelinatelor sau caselor comunitare si spitalelor, care din pacate, multe se afla intr-o stare deplorabila. Vreau sa atrag cat mai multi donatori straini sa le atrag atentia asupra tarii noastre, sa ii conving sa ajute copiii si oamenii de aici. Pentru 2019 vreau sa maresc cat se poate de tare baza donatorilor fideli, care sunt alaturi si doneaza lunar, asta este salvarea multor copii. Pentru 2019 planuiesc sa fiu fericita si sa uit de tot calvarul prin care am trecut.

 

 

Sursa foto: Facebook.com / Svetlana Sainsus; Google.com

Perfecte