In cateva zile Svetlana Matvievici isi sarbatoreste ziua de nastere si implineste putin peste 30 de ani. Isi zice Orheianca si duce un blog despre calatorii, care poarta aceeasi denumire. Este indragostita de locurile pitoresti din tara noastra si este ferm convinsa ca doar prin propriul exemplu poate schimba lumea din jur. 

 

 

 

Perfecte: Cand ai descoperit ca iti place sa calatoresti? 

Svetlana: Am copilarit langa padure, pe malul Rautului, iar dorinta de a descopri lumea a aparut inca de la gradinita. Mereu am fost curioasa sa descopar ce se afla dincolo de orizont. Prima mea calatorie inafara tarii a fost la 6 ani si de atunci nu ma mai pot opri. 

 

P: Iti amintesti ce emotii ai trait atunci? 

S: O combinatie dintre satisfacerea curiozitatii si frica de ceva nou. Treptat, aceasta frica de necunoscut s-a trasformat intr-o placere care creaza dependenta.
Povesteste-mi cum a aparut ideea de a crea blogul. Am o viata sociala activa in spate, am facut voluntariat inca de pe bancile liceului, iar in perioada maternitatii imi lipsea acea socializare cu oamenii interesanti. Din motivul ca nu prea puteam sa ies in offline, iar online-ul imi oferea posibilitatea sa interactionez cu oamenii, am hotarat sa fac mai mult decat simpu stat pe retelele de socializzare. Mi-am propus sa creez mai mult continut pozitiv in mediul online, asa a aparut blogul. 

 

P: De ce anume calatoriile? 

S: Blogul este despre oamenii pozitivi, evenimentele interesante si locurile frumoase. Este o platforma care vrea sa inspire si sa ajute oamenii sa descopere mai intai Moldova si dupa asta, intreaga lume. 

 

 

P: Cum iti alegi destinatiile?

S: Cum cere sufletul. 


P: Cat de des calatoresti si care este primul lucru pe care il faci atunci cand ajungi la destinatie?

S: Calatoriile mele sunt de 2 tipuri: 

Infotrip-uri, evenimente si excursii (unde am responsabilitati, iar in cele pe care le organizez, e mai mult munca, decat odihna);

Escapade si calatorii doar pentru relaxare;

Diferenta dintre ele este timpul petrecut pe internet. In infotrip-uri sunt aproape non-stop online, iar in al doilea caz, incerc sa-mi limitez contactul cu lumea virtuala.

 

 

 

P: De ce promovezi in special, calatoriile prin Moldova?

S: Fiecare dintre noi avem o datorie morala fata de locurile natale, iar cine nu-si cunoaste istoria si traditiile, nu are viitor. Moldova are multe locuri nevalorificate si povesti necunoscute, iar lipsa continutului de calitate in mediul online, despre destinatiile turistice de la noi, m-a motivat sa initiez proiectul DescoperaMoldova, care isi are menirea de a promova turismul pe canalele din social media. 

 

P: Vizitezi des acelasi loc?

S: Da. Cel mai des merg la Orheiul Vechi si de fiecare data ma intorc cu alte emotii. Imi place sa-mi plimb sufletul prin locurile care au o incarcatura istorica si sa-mi teleportez gandurile in acele perioade de glorile, care si-au lasat amprenta pe trecutul nostru. Acum am inceput sa calatoresc mpreuna cu fetita mea si mergem, in special in locurile unde am mai fost doar eu. Daca m-am conectat emotional cu acel loc, in las acolo o bucatica din sufletul meu, care ma cheama sa revin. (Abia astept sa revin la Barcelona.)

 

P: Ai un loc preferat din toata tarisoara noastra? 

S: Am mai multe locuri preferate, dar cel mai „nou” pe lista preferintelor este stanca de malul Rautului, din satul Piatra, care se afla doar la cativa kilometri de casa mea. Acolo imi dau intalnire cu soarele, la apus. 

 


 

P: Povesteste-mi despre premiile pe care le-ai luat la diverse concursuri.

S: Primul premiul pentru activitatea din mediul online a venit de la Asociatia Jurnalistilor si Scriitorilor de Turism din Romania, la Gala Premiilor AJTR 2015. A urmat premiul special al juriului la Festivalul European „Turism si Strategie” din Dubrovnik, Croatia, unde am prezentat potentialul turistic al raionului Orhei. Tot in 2016, proiectul DescoperaMoldova a fost luat premiul 3 la categoria Bloggers Projects la Webstock Awards – cea mai mare conferinta de Social Media din Romania si premiul 2, tot la categoria Bloggers Projects, la Etravel Awards din Romania. In 2017, am fost premiata si acasa. Blogul orheianca.eu a fost desemnata ”Cea mai popuala sursa de informare turistica din Moldova” la Gala Turismului 2017.

  

Premiile, diplomele, topurile nu sunt altceva decat o motivatie in plus si o dovada ca decizia de a renunta la job (acum 3 ani) si de a incepe a promova Moldova turistica a fost una buna. 

Cel mai mare „premiu” pentru mine este recunostinta oamenilor pe care i-am ajutat in tot acest timp, prin intermediul articolelor si proiectelor mele. 

 

Sursa foto: Arhiva personala

Perfecte