Conform traditiei crestine in aceste zile credinciosii sunt supusi la numeroase restricitii.
 
Lunea din saptamana Luminata poarta numele de Lunea alba. Fiind prima zi dupa Duminica Pastelui, este considerata ziua in care se deschid portile Raiului si ale iertarii, astfel ca orice persoana care moare in acesta zi nu mai trece prin Judecata de apoi. traditia spune ca trebuie sa stropesti casa cu agheazma si sa dai de baut la rude. Conform revistei superstitiilor, in unele zone se merge cu obiceiul “udatului” si al umblatului cu pasc apentru vestirea invierii.
Martea din saptamana Luminata se mai numeste si Martea alba si este impusa drept zi nelucratoare. Nu se spala, nu se calca, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomana in aceasta zi pasca ramasa de la Paste si vin rosu.
Joia din saptamana Luminata mai e numita si Joia Verde, o zi in care se cinstesc holdele, gradinile si granele. Cine munceste in aceasta zi aduce asupra casei nenorocul, seceta si daunatorii in livezi. "Joia Rea", cum mai este denumita aceasta zi, cere un ritual al mortilor. 44 de galeti cu apa sunt carate de o persoana, 2 lumanari se aprind la toate cele 4 capete, iar apa astfel "sfintita" se varsa apoi in fantana din curte.
 
Vinerea din saptamana Luminata poarta numele de Vinerea scumpa sau Fantanita. Este sarbatoarea izvorului tamaduirii. Vinerea scumpa este in contrast direct cu Vinerea Neagra sau Vinerea Mare, de dinaintea Pastelui. Legendele spun ca Maica Domnului a construit o fantana care avea apa doar in Vinerea scumpa, caci acea apa era datatoare de viata.

realitatea.net